Remo - en överisikt

Hans namn var Remo... Så har andra kapitlet i varenda Remo-bok inletts ända sedan serien startade, för en sisådär 110 böcker sedan.

  Remo-fansen är många men tysta. Inte konstigt, även i Amerika är det en bokserie som man inte direkt finner i bokhandeln utan snarare på bensinmackar, tidningskiosker och seriebutiker. Men så snart man börjar titta närmare på Remo och hans fans så ser man vissa återkommande drag som andra bokserier inte har. T ex så finns läsarna i alla åldrar och framförallt, de som börjat läsa den fortsätter med det. Så är det med mig.

  Jag började läsa serien i tolvårsåldern, när jag slukade alla sorters kioskpocketserier som Nick Carter, Mack Bolan, RC, Blade, Bill och Ben och allt vad de hette. Men till skillnad från de andra har Remo följt med mig i vuxen ålder. Du kanske har märkt att det inte finns så mycket pocketserier kvar i Sverige, annat än de eviga Harlekin-romanerna? Det beror på att distributionsystemet har kollapsat, men Remo är ett undantag, eftersom den fan-basen är så stor. Skulle Remo-böckerna sluta säljas i Sverige skulle det innbeära ett ramaskri. Var det nån som reagerade när Mack Bolan-böckerna slutade komma ut?

Bakgrunden

Remoböckernas grundpremiss är följande... Remo Williams var en ganska misslyckad polis i New Jersey, men han var ärlig och omutbar. Han hade ingen familj och uppfostrades av nunnor, så det var inte många som reagerade när han blev dömd för ett mord han inte begått och sattes i elektriska stolen. Men Remo dog inte. Han vaknade upp i källaren på ett metalsjukhus med ett nytt ansikte och en ny identitet. Remo hade blivit utvald att bli en lönnmördare i den amerikanska statens tjänst.
  Visst, så långt låter det som vilken massmarknadsserie som helst. Men det är nu historien smiter iväg och lämnar Nick Carter och de andra hostandes i vägdammet. Det är nämligen så att Remo skall som den förste vite mannen bli en Sinanju´s mästare, och hans lärare är den grånade, sure koreanen Chiun. Sinanju är alla kampsorters moder, och en Sinanju´s mästare kan göra allt från att gå på vatten, reglera sin kroppstemratur, glida uppför solida väggar och döda en man genom att köra in ett finger genom pannbenet på honom. Här kommer vi även in på seriens mysticistiska sida. Enda anledningen att Chiun går med på att träna Remo, ett ovärdigt stycke blekt grisöra, är att han är övertygad om att Remo är guden Shiva - förgöraren - reinkarnerad.

Vem är Smith?

Remo och Chiun reser världen runt och stillar kriser under den gråe byråkraten Harold Smith´s ledning. Smith utvaldes av en i böckerna onämnd president (men det är ganska uppenbart att det är John F Kennedy som avses) att leda den topphemliga organisationen Cure. De enda som vet om Cure´s existens är presidenten, Smith, Remo och Chiun även om det är tveksamt att Chiun förstår det hela (Chiun refererar hela tiden till Smith som "kejsare" och tror att det är han som leder landet). Skulle någon utomstående få vetskap om Cure´s existens, eller skulle presidenten välja att lägga ner organisationen så har Smith order att svälja den giftampull som han ständigt bär med sig i framfickan på sin kavaj, efter det att han beordrat Chuin att likvidera Remo. Under nästan hela bokseriens gång får vi följa Remo´s kamp med att bemästra Sinanju och det är här vi finner några av seriens mest roliga scener. Remo och Chiun kan ha avppolleterat ett helt gäng skurkar, och efteråt när de står knähögt i blodiga kroppar kan Remo få en bassning eftersom han höll armbågen fel.

Humor

Det är här vi kommer in på det som mer än nåt annat gjort Remo´s framgångar. Humorn. Under Kuwait-kriget så fick vi stifta bekantskap med den galne diktatorn Madass Hinsein, som gillade att få smisk på stjärten och som privat alltid bar kvinnokläder eftersom det fick honom att tänka bättre. I en annan bok så bombarderas USA av underliga projektiler. Det visar sig senare att dessa projektiler inte är nåt annat än helt vanliga ånglok. Det är det ytterligare en galen diktator som byggt en gigantisk slangbella, som han skjuter iväg dessa tåg med runt halva jorklotet. Lysande.
  Dessutom kan man ibland fundera på hur författarna (vi kommer till dem alldeles strax) kom undan med en del av de grejer de hittade på. Det finns nämligen ingen serie som varit så rå i sin satir och som slagit mot så många mål som Remo-böckerna. Varenda grupp du kan tänka dig, liberaler, miljövänner, homosexuella, medborgarättsaktivister, radikaler och så vidare har fått sina slängar av sleven. Men som Warren Murphy, en av seriens skapare sa så har det inte varit utan orsak. "I början attackerade vi liberaler och vänsteranhängare, men när högern började visa hur korrupt den var så gav vi oss på dem också".

Författarna

Vilka är Warren Murphy och Richard Sapir då, männen bakom de karaktärer vi älskar? I mitten av 60-talet jobbade Murphy inom politik i Washington och Sapir var Journalist. De träffades och blev "drinking-buddies". De hade båda umgåtts med tanken att skriva en bok och tillslut bestämde de sig för att skriva en tillsammans. 1966 blev "Created, The Destroyer" färdig, sen hoppade den mellan olika förlag (på ett förlag fick de höra att "Om ni har ihjäl den där Remo på slutet kan det bli en bok") ända tills 1971 då The Destroyer nr 1 äntligen gavs ut. Den sålde hyggligt och förläggaren bad om en till, och sedan ytterligare en tills ett kontrakt skrevs om en hel serie. "Vid den tiden började alla som jobbat med politik sättas i fängelse, så när jag var arbetslös så hade vi plötsligt böcker att skriva" säger Murphy.
  Murhpy och Sapir prövade många olika sätt att skriva böckerna innan de enades om ett fungerande koncept. Först skrev de ett kapitel var, sen skrev de varannan bok men till sist blev det så att Sapir skrev första halvan av boken. Han hittade på grundhandlingen och själva "pusslet" och lämnade sedan över boken till Murhpy som skrev färdigt boken och löste pusslet. Sen skrev han om hela boken från början så att alla "sömmar" slätades ut. Men det var inget friktionsfritt förhållande. "Jag och Richard Sapir bråkade mycket och var ofta ovänner under långa perioder. Vid ett tillfälle lämnade han sin halva av boken, 94 sidor och det var verkligen HALVA boken. Han hade stoppat på sidan 94 mitt i en mening, bara för att irritera mig" berättar Murhpy.

Övriga

Det är en myt att Remoböckerna har skrivits av massor av olika författare. Det är inte mer än en fyra-fem stycken totalt. En av dem är Molly Cochran, Warren Murphy´s fru. "Hon skrev flera böcker i serien. En del själv och en hel del tillsammans med mig. Det var hon som förde in rena Fantasy-element i serien, något som bara gjorde den populärare". Det kommer fyra Remo-böcker varje år. "Ibland när jag och Richard hade en av våra perioder då vi inte pratade med varandra var det nödvändigt att ta in en spökskrivare. Men i många fall så översåg jag hela processen iallafall" säger Murphy. Det är tydligt att det är Murphy som är seriens motor, nåt som han inte själv skriver under helt och hållet på. "Richard Sapir var en mycket kritisk man. Han orkade inte läsa nåt någon annan skrev och minst av allt sin EGEN text, så jag fick i princip göra vad jag ville efter det att han lämnat över sin del av manuset. Visst, det var jag kom på Remo och Chiun, men det var Richard som uppfann hela bakgrundshistorien om Cure och det var han som gav serien sin humor".
  I mitten på 80-talet hade Murphy tröttnat en aning på serien och dessutom gått vidare till andra sorters skriveri. Han skapade en realistisk deckarserie, skrev en uppmärksammad fantasy-roman med sin fru och började fila på filmmanus (b la var han med och skrev Dödligt Vapen 2). Alltså fanns det mindre och mindre tid att ägna åt Remo. Plötsligt dog Richard Sapir. Det var mycket oväntat. "Jag tappade all lust för Remo och Chuin och bestämde mig för att lägga ner hela skiten. Även om vi bråkade mycket var Richard som en bror för mig". Murphy tar in en ung författare vid namn Will Murray att skriva den allra sista boken i serien.
  Det skulle visa sig att Murray skulle bli den mest betydande författaren av serien vid sidan av Murphy och Sapir själva.
  Murray skriver den sista boken i serien, då plötsligt Murphy ändrar sig och vill se serien fortsätta. Will Murray blir nu Remo-böckernas huvudförfattare och under hans ledning så blomstrar serien upp igen och blir om möjligt ännu vansinnigare. Och publiken tycker tyligen om honom för upplagorna stiger (det behöver iofs inte betyda nåt eftersom de enda författarnamn som stått på omslagen är Murphy och Sapirs. Några år efter Sapirs död så ändras texten från "written by Murphy and Sapir" till "Created by...").
  Will Murray har verkligen sina drömmars karriär. Han började som Pulp-fan. Framförallt av hjälten Doc Savage. Under skolåren började han skriva artiklar om sina gamla hjältar i olika fan-tidskrifter. Han har berättat att han från början inte alls var vidare förtjust i Remo-böckerna. Han läste en och bestämde sig för att det inte var hans kopp med té. Några år senare prövade han en gång till, blev frälst och läste på en sommar igenom hela serien. "Vid sidan av 30-talets Doc Savage blev Remo min nya favorit". Vid det här laget var Murray journalist och skrev för stora tidningar som Starlog och Comics Scene. Murray gjorde en intevju med Warren Murphy och det ledde till hans första stapplande steg som Remo-författare.

Remo vs. Fu-Manchu

Murray var som synes en stor beundare gammal popkultur, något som speglat av sig på hans Remo-böcker. Under Murray träffade Remo och Chiun på karaktärer som Fu-Manchu, Mack Bolan, The Avengers och Godzilla(!)...listan kan göras hur lång som helst. Det sägs naturligtvis aldrig rätt ut att de är dessa karatärer, eftersom det vore copyright-brott, men den som är någorlunda bevandad känner snabbt igen dem.
  Fu-Manchu-episoden är speciellt minnesvärd för där trycker han in så mycket popkultursreferenser att det blir hisnande. Det visar sig nämligen att Fu´s betjänt inte är nån annan är sjävaste Bruce Lee. Det blir naturlitvis en fajt mellan honom och Remo. Det hela är i min uppfattning mycket underhållande.
  Han förde även in verkliga personer in i handlingen. Detta gjorde Murphy och Sapir också men inte i samma utsträckning. Under den här perioden träffar Remo på Copra Winisfrey (vem avses månne? hmm), en pratshowsledare som är så tjock att när hon ramlar på ändan får hon hjälpas upp av en truck. Andra figurer som dykt upp är Sylvester Stallone, Shirley McClaine, Dan Rather och Jesse Jackson. Aktuella händelser och tendenser dyker upp i handlingen. Den som vet vad det handlar om kan ju suga länge på en titel som Angry white Mailmen.

Remo vs. Musse Pigg

Ibland är huvudskurkarna tagna direkt ur verkligheten de också. I en minnesvärd bok bekämpar Remo och Chiun en tunt dold Walt Disney himself på självaste Dineyland.
Det är vansinnigt underhållande när Sinanjus båda mästare går upp mot en armé, iklädd Musse Pigg-dräkter. Disney (kallas inte så i boken men man fattar att det är han) själv har väckts till liv efter att ha legat nerfrusen i kryogenisk dvala (ooo det är så läckert). En annan skurk var regissören Oliver Stone, eller Hardy Bricker som han kallades i boken.
  Det fina med Murray är att även om handlingen är fullkomligt hysterisk hänfaller han aldrig till nåt slags "skojig" stil. Han skriver om vansinnigheterna rättuppochner med en allvarlig min, vilket iofs gör det hela ännu roligare.
  Murray för karaktärerna framåt. Remo börjar tvivla på sin existens, Chiun blir alltmer omtänksam och orolig över sin lärljunge. När Remo-böckerna började närma sig 100-strecket i USA så inledde han en veritabel tvålopera över fem-sex böcker vilket kulminerade i att Remo träffade sin far (och det visade sig att Remo varit av Sinanju-släkt ända från början) och fick genomgå mästarprovet vilket för en gångs skull bevisade att Remo var likvärdig med Chiun i sitt bemästrande av Sinanju´s konster.

"Riktiga" Författare

Det stör mig nåt oerhört när okunniga uttalar sig i media (hej Ola Lindholm) och pratar strunt om senare böcker i serien eftersom de "inte är skrivna av de riktiga författarna". För min del ÄR Will Murray en av de riktiga författarna då han har skrivit över 40% av serien helt själv. Will Murray har skrivit mycket annat också. B la så skrev han flera NYA Doc Savage-romaner när den karaktären återupplivades. Han har även skrivit en Mack Bolan och en Mars Attacks-roman. Nämn nån massmarknadserie och Will Murray har säkerligen skrivit en eller flera böcker i serien. En lustig detalj är att han inte publicerat en enda bok under sitt riktiga namn. Jag antar att han sparar det till det är dags att skriva "den stora amerikanska romanen":)

Remo som industri

Men säg den lycka som vara för evigt. Will Murray har nyligen sagt upp sig som Remo-krönikör.
  Från och med den 108:e boken har nya, enligt ryktena SÄMRE författare tagit över serien. Anledningen till detta är oklar. Jag har tillocmed E-mailat Will Marray och frågat varför men inte fått nåt svar. Enligt de fakta jag lyckats skrapa ihop så ville förläggarna öka utgivningstakten och tog därför in nya författare bakom Murray´s rygg. När han fick reda på detta sade han upp sig i vredesmod. Och domen mot de nya författarna är inte nådig. De har sågats jäms med fotknölarna och många förutspår att serien kommer att dö p ga detta. Detta är mycket oroande nyheter. I skrivande stund så har vi i den svenska utgivningen EN Murray-Remo kvar att vänta innan de nya författarna tar över. Jag har inte ännu läst någon av de nya böckerna men de som har säger att ingenting av det som gör Remo-böckerna till vad dom är finns kvar. Vissa går så långt och säger att de betvivlar om nån av de nya författarna överhuvudtaget har läst nån bok i serien . En av de nya böckerna har tillochmed skrivits av en person som ALDRIG publicerat sig tidigare. Det hela verkar sannerligen oroväckande. En liten gnutta hopp finns dock. Warren Murphy har nämligen reagerat. En ny permanent författare kommeratt ta över serien iochmed nr 112. Denne hoppets svärdbärare har skrivit en Remo-bok tidigare (tillsammans med Will Murray). Hope springs eternal.

Remo i andra media

Det har gjorts flera försök att föra över Remo och Chiun till andra media. Vi minns väl alla den ganska hyggliga filmen "Remo - obeväpnad men farlig" från 1986. Fred Ward var en ok Remo och samspelet mellan honom och Chuin var ypperligt. En minnesvärd scen är när Remo lätt som en fjäder springer på nylagd betong och hans förföljare sjunker rakt igenom. Dock är manuset åt skogen. Smith är inte en grå byråkrat utan en fryntlig mysgubbe. På det hela taget känns det mest som en fesljummen TV-film.
  Vad inte många vet är att det också gjorts en pilot till en TV-serie. Denna har jag inte sett och den har bara visats på amerikansk TV en enda gång. Warren Murphy är själv mycket förtjust i den här filmen och säger det var så som biograf-filmen SKULLE sett ut. Tyvärr blev det aldrig någon mer av det hela. Remo har också figurerat som tecknad serie och det var mycket lyckat. Iofs led den av att tecknarna byttes hela tiden men manusen skrevs faktiskt av Will Murray själv. Dock sålde den inget vidare och lades ner efter bara 9 nummer. Något år senare kom det en fyranummers mini-serie i färg med manus av - hör och häpna - Warren Murphy, som gjorde återvände till sin gamle karaktär.
  Såvitt jag vet har alla de serierna i den första omgången publicerats på svenska i tidningen Magnum Special och de är värda att leta upp.
  Till sist finns nu även Remo som Bok-kassett men leta inte efter den i svenska boklådor. Det är det lilla källar-företaget Blue Sky som gjort den. De har som ambition att ge ut ALLA Remo-böckerna i kassettform men än så länge har bara den första, "Created-The Destroyer" dykt upp, så jag är inte helt säker på att förlaget fortfarande finns.

 

Johan Wanloo

 

Kommentar

Detta är förmodligen den artikel i Balder som fått mest respons. Så efter omarbetningen fick den stanna kvar. Vem är jag att slänga ut favoriter.

Författaren är Johan Wanloo.