Tllbaka till hemsidan!

Tre enkla drakar

Släddrake Kiskee-dee De la Porta

Material till drakbygge

Pinnar
Bambu är det bästa materialet men vanligt trä går också bra. Om du använder blompinnar av bambu bör du klyva dom åtminstone två gånger till tunnare dimension. Det enklaste är att använda pinnar från en bambujalusi. Du har säkert någon sådan liggandes på vinden eller i källarn. Annars kan man köpa på IKEA. Dom är billiga och du får drakpinnar för resten av livet.
Segel
Plast är ett jättebra material för drakar, det är vindtätt, vattentåligt och hållbart. Det är ett bra sätt att återanvända plast på. Man kan ta roliga plastpåsar eller byggplast. Papper är kanske det bästa materialet vad gäller flygegenskaper men det är ju inte så tåligt. Man kan dock preparera papper med fixersprej, sådan som man använder till teckningar, så att det tål väta. Vidare kan man förstärka kanter med tejp så att de håller lite bättre. Det finns även presentpapper i ett slags plast som heter mylar. Mylar används också till glasspapper och chipspåsar. Då får man dekorationen på köpet.
Svans
Här kan man använda det mesta t ex grovt snöre som det är eller med fastknutna rosetter av papper eller plast. Presentband går utmärkt att använda. Det finns ju dessutom många färger att välja på. Kräpp-papper är jättesnyggt, men tänk på att det inte tål väta så bra. Det finns även plastband som man använder till att väva plastmattor av. Som sagt det mesta fungerar bara det inte är för tungt eller trasslar sig.
Tejp
De flesta sorter duger bra bara de inte är för tjocka och tunga. Färgad tejp kan vara väldigt dekorativt.
Handtag
Enklast är att såga av en ca 20 cm lång bit av rundstav som är 20-30 mm tjock. Man kan även ta en bit kartong eller plywood som är lika lång och hälften så bred. Man knyter fast flyglinan ordentligt i handtaget och lindar sedan på ca 50 meter, klipper av och knyter en ögla i änden.
Flyglina
Stark och grov sytråd går bra. Bäst är dock varpgarn som inte trasslar sej lika lätt.
Några termer
Drakens framsida - är den sida som möter vinden och som är vänd mot dej dvs nedåt.
Drakens baksida - är den sida som är vänd från vinden upp mot himlen.
Betsel - är det snöre som fästs i draken, vanligen på två punkter, och som bestämmer drakens vinkel mot vinden.
Betselpunkt - är den punkt på betslet där draklinan fästs.

 

Du är besökare nr på den här sidan