Sveriges förste Oskar

Gustav & Olle Bergman
(Sydsvenska Dagbladet den 1 december 1996)

ti
Namnet Oscar går mot en renässans! Just nu är det är många knattar i bävernylonoverall som bär detta stiliga namn. Vem som var Sveriges förste Oscar råder det inget tvivel om - han hette just Oscar den förste, regent! Historien om hur han fick sitt namn är både spännande och lärorik; ett av dessa exempel ur världshistorien hur enstaka, små triviala händelser kan få långtgående konsekvenser.

  Hela historien startar av naturliga skäl med hans far. Det var ingen mindre än Jean Baptiste Bernadotte, som sedermera skulle bli Sveriges konung under namnet Karl XIV Johan. Han föddes inte till kung, inte ens till adelsman, utan fick klättra till maktens höjder på egen hand. Efter en blixtsnabb militär karriär blev han uppmärksammad av Direktoriet i Paris, som skickade honom som ambassadör till Österrike 1797.
  Det var inte lätt för honom att komma wienarna in på livet. Man skall betänka att han representerade en radikal regim som endast fem år tidigare haft den dåliga smaken att dekapitera en medlem av den Österrikiska kungafamiljen (drottning Marie Antoinette, gemål till Ludvig XVI).
  Utstött från de flesta umgängeskretsar i staden förströdde han sig med i sin sysslolöshet med att bygga upp en vinkällare - huvudsakligen bestående av champagne och vit bourgogne. När han efter en tid blev hemkallad, var han fast besluten att den fina samlingen inte fick gå till spillo.

"Ett festande som inte passade sig"
  Det är i alla fall vad man kan anta om man betänker vad som ägde rum under fredagen 13 april 1798. Mycket talar nämligen för att Bernadotte hade satt i sig försvarliga mängder vin denna kväll, då han till en samling patriotiska wienares förtret hade hängt ut den minst sagt kontroversiella Trikoloren utanför ambassaden. Det berömda tumult som utbröt hade antagligen inte blivit något större affär om inte Bernadotte hade rusat ut 'med ursinnig min' och utmanat folkmassan med 'sårande åtbörder'. Han provocerade genom detta fram något som höll på att bli ett allmänt upplopp.
  En polisrapport från händelsen skvallrar om att han befann sig i "ett tillstånd som tycks ha haft sitt ursprung ett festande som verkligen inte passade sig för en man med uppfostran".

Slaget vid Nilen
  Det kunde ha stannat därvid; tumultet den 13 April fick inga större politiska följder, varken i Wien eller Paris. Emellertid drabbades man av nervositet i London. Den 28 April - när den engelske Wien-ambassadörens rapport nådde huvudstaden - antog det brittiska kabinettet att Bernadottes underliga beteende tydde på att ett krig mellan Frankrike och Österrike var nära förestående. Man fattade det drastiska beslutet att skicka en flotteskader till Medelhavet för att stödja Österrikarna.
  Denna marina slagstyrka kom så småningom under den unge Nelsons befäl. Med den lyckades han krossa den franska flottan vid slaget vid Nilen den 1 augusti 1798. Detta fick i sin tur fick den följden att general Napoleon Bonapartes armé i Egypten under flera månader blev mer eller mindre avskuren från det franska fosterlandet.

Lille Oscar kommer till världen
  För att påskynda vår skildring beger vi oss nu nästan ett år framåt i tiden. Sin misslyckade ambassadörsbana till trots hade Bernadotte övertygat desto mer som militär ledare, och han framstod nu som en av Napoleons främsta fältherrar. Den 4 Juli 1799 nedkom hans hustru med Desirée en son.
  Fadder för gossebarnet var ingen mindre än den blivande kejsaren. Det hävdar åtminstone Bonaparte själv i sina memoarer, som han dikterade i exilen på St Helena. Det var också han som valde det ovanliga namnet Oscar. Detta ståtliga namn hade han hämtat från en hjälte i den brittiske skalden Macphersons "Ossians Sånger". Denna verk, med motiv ur den keltiska folkdiktningen, var helt i tidens smak och Napoleon var en stor beundrare.

Motsägelsefulla uppgifter
  Men här är det något som inte riktigt stämmer.
  För det första skriver även Joseph Bonaparte - Napoleons bror, Bernadottes svåger och sedermera kung av Spanien - i sina memoarer att han var Oscars fadder!
  Dessutom blev den nyfödde Oscar Joseph Francois Bernadotte registrerad i 1:a arrondissementet redan på söndagen som följde efter nedkomsten. Vid denna tidpunkt var Napoleon långt borta i Egypten!
  Det finns därför en lång rad osäkerheter och motsägande uppgifter om hur den lille Oscar fick sitt namn. Visserligen berättar Napoleon i sina memoarer att själva dopet fick skjutas upp tills han kom hem från Egypten, vilket han gjorde i oktober samma år och namnförslaget kan han ju ha skickat i förväg i något brev, men något sådant brev finns inte bevarat.Det återstår bara att spekulera om hur det har gått till.

Spekulationer som leder vidare
  Vi kan starta med att anta att Joseph Bonaparte ljög när han skrev att han var barnets fadder. Vi kan vidare anta att Napoleon fick reda på att Desirée var gravid när han var i Egypten och tackade ja till att bli pojkens fadder och föreslog namnet Oscar om det blev en pojke.
  När vi nu startat dessa spekulationer känns det frestande att gå vidare och anta att anledningen att den handlingskraftige Napoleon fördjupade sig så i Ossians Sånger vid denna tid var isoleringen från hemlandet under den senare delen av det Egyptiska fälttåget.
  Denna isolering var det militära resultatet av Nelsons seger vid Nilen, vilken i sin tur var en följd av Bernadottes underliga beteende i Wien fredagen 13 april 1798. Detta i sin tur kan antas bero på dennes övermåttliga intag av vit Bourgogne och Champagne samma dag.

Skål för Oscar!
  Därför skulle man kunna säga att såväl Oscar I som hans son Oskar II och i princip alla Oskar i vårt land aldrig skulle ha fått sitt namn om det inte funnits dessa duktiga vinodlare i Bourgogne och Champagne som lockat den gode Bernadotte till ett sådant ohämmat drickande under den ödesdigra aftonen i april för två hundra år sedan.
  Får vi därför föreslå att alla Oskar under högtidlighållandet av sin namnsdag hädanefter skålar i vit Bourgogne eller Champagne och tänker på sin namne som i så unga år befann sig i världshändelsernas centrum.
  Men var försiktiga, man vet inte vad inmundigandet av dessa drycker kan få för konsekvenser!

© 1997 Lotten & Olle Bergman. Denna sida ändrades senast den 15 augusti 1997.
Läs mer om denna sajt. Skicka gärna kommentarer!