QUILTSIDAN

Historik

Litteratur

Mitt Galleri

Historik

När jag flyttade till Lidköping -01 upptäckte jag att detta är Lapptäckstygernas stad!

Nu började mitt intresse för lapptäcksteknik! Jag började gå på kurser som Marie och Helen anordnade i sina tygaffärer. I år gick jag med Lidköpings "Väntäcket", som är en lokalförening för quiltintresserade och riksföreningen "Rikstäcket".

Det viktigaste för mig idag är att få lära mig så många olika tekniker som möjligt, mönster, mått, sömsmån, passning, färger, tyger mm. Det är en djungel med information som jag vill lära mig och måste för ett bra resultat. Därefter kan jag senare bestämma mig för vad jag vill göra. Jag tror att jag kommar att ägna mig mest åt roliga bonader och kuddar. Det kommer väl att bli en del täcken också, men jag tycker om att sy mindre alster. Det är så roligt att bara gå och välja tyger, så jag vill bli snabbt klar, så att jag kan sy nästa teknik med nya färgkombinationer.

Att sy lapptäcken är ett gift!! Jag sitter en stund varje dag, går jag för långt från min symaskin får jag abstinensbesvär.

Gå tillbaka till börjanLitteratur

Det finns två böcker jag kan rekommendera er att läsa, titta och njut. Lapptäcken är ju en kulturhistoria även hos oss, fast mycket kommer från USA. Jag hittade en bok "Gamla svenska lapptäcken" av Åsa Wettre, som just förklarar historien bakom lapptäckstekniken. Man får läsa om kvinnors skapande, och historen bakom olika lapptäcken.

Kaffe Fassett "Lapptäcken" är en underbar bok att bara bläddra och titta på bilderna. Det är en man som inte är rädd att leka med färger och kompositioner. Där har man mycket att lära!

Jag har också hittat roliga amerikanska Quilttidningar bla "Quiltmaker´s" och "Quilter´s Newsletter". I Norge har de en tidning som jag prenumererar på som heter "Quiltermagasinet".

Det finns en amerikansk bok för nybörjare som heter "Quilter´s Complete Guide". Den tycker jag är en bra uppslagsbok som har allt en kviltare behöver veta.

Roliga böcker om orginella mönster som är jätteroliga att sy, "Cut-Loose Quilts" av Jane Mullen och "Kreative lappeideér" av Lise Bergene. Där syr man snett och vint och huller om buller med traditionella tekniker. De har ett nytänkande som man blir nyfiken och sugen på att sy.

Gå tillbaka till början

Mitt Galleri

Här i mitt Galleri finns mina första alster som jag har sytt under hösten 2001 i Lidköping.

De två första kuddarna är sydda i "Blockhusteknik", den tredje är sydd i tekniken "Card Trick". Kursen var på Helens Sycenter ett par kvällar i november-01.

Grytlapparna och Höstlöparen har jag lärt mig hos Marie på Textilia.Tabletten är en enkel form av "Blockhusteknik",som min dotter fick i julklapp.
Broschen och Julbonaden har jag sytt i "Paperpiecing".En rolig teknik,man syr mönsterpapper och tyg tillsammans.

Nu är vi inne på 2001.

Nu har Josefins TV-pläd blivit klar. Felet jag gjorde på denna var att jag inte sträckte baksidan tillräckligt. Därför kunde jag inte kvilta pläden som jag hade tänkt mig. Jag fick nöja mig med att kvilta rosa fyrkanterna med Josefins namn och andra mönster från symaskinen.Och inte blev fotot så tydligt heller, det kommer bättre foto så småningom.

Jag har gjort en bonad i tekniken Stack&Slasch, den tekniken var jätterolig att sy.

På ett av våra föreningsmöten fick vi prova på att sy en Spillkvilt. Om man ska sy denna teknik ska man nog satsa på att göra ett stort täcke och använda många olika färger. På min Spillkvilt syns knappt tekniken, den är för liten och för få färger.

Här är ett av alla mina "projekt" som inte är klart och oklart vad det ska bli. Det är en teknik som heter "New York beauty". Jag har sytt några prover i "Paper piecing" som det senare ska bli något av.
Quilt länkar

    En affär som måste besökas om ni är i Lidköping, som tyvärr inte har någon hemsida ännu, är "Helens Sycenter" massor med härliga tyger, symaskiner "Bernina" och kurser.Där köpte jag min symaskin Bernina 163.

  • En annan tygaffärer här i Lidköping som jag handlar hos, med postorder,stort utbud av tyger, tidningar, symaskiner "Janome" och har också kurser. :

    Textilia

  • Ni kommer till Yvonnes Hemsida, massor med tips, gratis mönster, Quilttidningar mm:

    Yvonnes Hemsida

    Det finns hur många länkar som helst om Lapptäcksteknik. Gå gärna ner till Lappringen och Quilt A Round och klicka er fram, så är det bara att läsa, titta och njut.

[ Previous 5 Sites | Previous | Next ]

This Quilt A Round site
owned by Välkommen till min Hemsida!.

[ Next 5 Sites | Random Site | List Sites ]Till förstasidan