EKSEM

Det finns olika typer av eksem. Den typen som är vanligast hos barn kallas atopiskt eksem. Hos vuxna är det andra typer av eksem som förekommer.

Atopiskt eksem

(Böjveckseksem)

Detta är vanligt hos barn. Atopiskt eksem kan bero på allergi, men kan även utlösas av t.ex viss mat, kyla, infektioner eller stress. Barn som har en känslig och lättirriterad hud har större risk att utveckla atopiskt eksem. Hos de flesta försvinner besvären i tonåren. Hos vuxna kan atopiskt eksem finnas kvar i form av handeksem. Man ska tänka på att huden fortfarande är känslig även om eksemet läker ut. Det är viktigt att smörja regelbundet med mjukgörande salva för att skydda huden.

Symptom vid atopiskt eksem:
Torr hud, rodnad, klåda, svullnad och ibland även vätskefyllda blåsor. Om eksemet är varaktigt kan det uppstå sprickor i huden, och huden blir fjällande.

Kontakteksem

(t.ex nickelallergi)

Denna typen av eksem uppkommer då huden kommer i kontakt med ämnen som är allergiframkallande. Den vanligaste typen av kontakteksem är nickelallergi. Alla människor kan utveckla kontakteksem, även de som inte har ärftlig benägenhet. Oftast är det vanligare hos de som har gjort hål i öronen. Allergin finns kvar hela livet, men kontakteksemet läker ut när huden inte längre kommer i kontakt med det allergiframkallande ämnet.
Många av de som utvecklat nickelallergi får också handeksem senare i livet.

Nässelutslag

Nässelutslag kan bero på allergi, men det kan också bero på andra saker t.ex köld, värme, ansträngning.

Symptom vid nässelutslag:
Starkt kliande/stickande utslag som kan finnas kvar i flera dygn. De kan också flytta sig på kroppen.
Det finns även en typ av nässelutslag som kallas Angioödem. Det ger större svullnader som ofta uppkommer runt ögonen eller läpparna.

Behandling av eksem

För att behandla eksem använder man kortisonsalvor eller mjukgörande kräm. De finns i olika styrkor, både svaga och starka. Behandlingen är ofta långvarig och det gäller att inte sluta behandla när man ser att det blir bättre, utan fortsätta enligt läkarens råd.

Det är viktigt att lära sig hantera klådan, att inte riva. Det finns viss medicin som minskar klådan. Det är också bra att använda löst sittande kläder av bomull, att ha svalt i sovrummet, och att regelbundet smörja huden med mjukgörande krämer.

Du kan läsa mer om allergi på
Astma och Allergi-sidorna


Mer info:

HUSKVALSTER | ASTMA


Tillbaka till Djurhörnan | Tillbaka till sidan om ALLERGI