Allergi

Kanske har du själv allergi, eller känner någon som har det? På denna sidan ska jag försöka reda ut vad allergi egentligen är.

Visste du att allergi räknas som en av Sveriges största folksjukdomar! Allergierna har ökat kraftigt under de senaste decennierna, speciellt bland barn. Fyra av tio barn har allergi.

En del av denna fakta är hämtad från
Astma och Allergi-sidorna

Varför blir man allergisk?

Normalt sett ska kroppens immunsystem skydda oss från sjukdomar och farliga ämnen. Men när man är allergisk reagerar kroppens immunsystem på ämnen som egentligen är ofarliga, immunsystemet har blivit överkänsligt. De ämnen som man är allergisk mot är egentligen små protein (de kallas för allergen) som finns hos bland annat djur, växter (pollen), kvalster och i viss mat eller i kemikalier.

Man kan bli allergisk för sådant som man stöter på dagligen, och det varierar från person till person hur höga halter av antigenet man tåler. Man kan vara allergisk mot ett ämne eller mot flera. Man kan inte vara allergisk mot något man aldrig har utsatts för. Precis som vid andra sjukdomar så är man mer mottaglig om man är stressad, trött eller ledsen.

Allergi är ärftligt
Om föräldrarna har allergi, finns det risk att du själv också kommer att bli allergisk. Ofta får man allergi redan när man är liten. Ju oftare man utsätts för allergena ämnen i ung ålder desto större är risken att senare i livet få astma eller allergi.
Om man röker eller vistas i rökiga miljöer, finns det också en risk att man blir allergisk.

Allergierna har ökat kraftigt, och man vet inte säkert orsaken till det. Det kan bero på många olika saker:

Pälsdjursallergi

Pälsdjursallergi är ärftligt, precis som annan allergi. Om någon i din familj har pälsdjursallergi finns det alltså en risk att även du kommer att bli allergisk om du har djur omkring dig varje dag.
Om du t.ex är allergisk mot hundar, innebär det då att du även är allergisk mot kaniner? Nej, om du aldrig har träffat någon kanin kan du inte vara allergisk mot kaniner, men det finns en risk att du utvecklar allergi mot kaniner om du skaffar de som husdjur och utsätts för det dagligen.
Det är små proteiner (allergen) som utlöser allergin. Det är alltså inte djurens hår man är allergisk mot, utan mot proteiner som finns i saliven, talgkörtlarna och urinen. De fastnar i sin tur i huden och på hårstråna när djuren slickar sin päls. Av den anledningen kan man även bli allergisk för t.ex nakenhund som saknar päls, eftersom det allergiframkallande proteinet finns på hundens hud.


Symptom på allergi:
Allergi kan visa sig som en envis "förkylning" som inte vill gå över, eller som ett astma-anfall när man kommer i kontakt med det man är allergisk mot. Man kan också få eksem. (Längst ner på sidan finns mer info om astma, eksem, m.m)

Tips för dig som är allergisk - hur man "skyddar" sig

Det finns ännu inget bot för allergier. Men om du t.ex har astma i barndomen finns det en chans att den "växer bort" i vuxen ålder.

Om du är mycket allergisk får man fundera på att lämna bort djuret. Kanske någon du känner kan ta hand om djuret så du ändå får möjlighet att träffa det då och då.

Det kan ta lång tid innan man lyckats få huset helt fritt från allergener. När det gäller katthår kan det ta upp till 5 år innan man blivit av med allt! En person som är allergisk mot katter reagerar alltså även om den kommer in i ett hus där katten inte är inne just då.

Medicin och "vaccinering"

Det finns flera olika sorters medicin. Om man bara har lite besvär finns det allergitabletter att köpa på apoteket. Om besvären blir besvärligare måste man kontakta en läkare för att få effektivare medicin utskriven på recept. Vissa av medicinerna måste man ta regelbundet för att man ska bli helt symtomfri.
Vid mycket besvärlig pollenallergi, eller mot geting- och bi-allergi kan man "vaccinera" sig. Det kallas för hyposensibilisering, och innebär att man under flera år tillför små mängder av det man är allergisk mot, för att höja kroppens toleransnivå. I bästa fall kan man bli symptomfri. På samma sätt försöker man behandla överkänslighet mot mat.

Allergitest visar vad du är allergisk mot

Om du inte vet vad det är du är allergisk mot finns det tester som kan utföras vid t.ex vårdcentralen. Ibland kan även sköterskan på skolorna hjälpa till. Man kan göra ett sk "prick-test" där man tillför olika allergiframkallande ämnen och ser hur huden reagerar. Man kan också ta ett blodprov, vilket kanske är enklare. I blodprovet kan man se om det finns några allergi-antikroppar i blodet och man kan även se vad det är man är allergisk mot.


Mer info:

HUSKVALSTER | ASTMA | EKSEM


Tillbaka till Djurhörnan