Japan - den uppgående solens land


Japan är ett land beläget i nordöstra Asien, därav dess rubrikens namn, då solen som bekant går upp i öster. Faktum är att Japans flagga symboliserar en sol, vilket kanske var mer tydligt på den gamla flaggan, där även solstrålarna var markerade. Landet är en ögrupp som i öster gränsar mot Stilla Havet, i väster mot det Japanska havet. Närmaste grannar befinner sig väster om Japanska havet och är således Nord och Sydkorea samt Ryssland.

Japans huvud öar är ganska bergiga med många aktiva vulkaner, det högsta berget i Japan heter Fujisan eller Mount Fuji som är 3776 meter över havet, följt av Kitadake som är 3192 meter över havet.

Landet är uppdelat i olika provinser (motsvarar våra landskap), där Hokkaido i norra Japan är den största och den folkrikaste provinsen heter Kano, där bland annat huvudstaden Tokyo ligger.

Japans längsta flod heter Shinanogawa och är 367 km lång, följt av Tonegawa som är 322 km lång. Flodernas deltan är ofta uppodlade av ris.

Klimat

Södra delen av Japan ligger i den norra subtropiska zonen, den norra delen av landet (gränsen går vid 35ÖB) ligger i den norra tempererade klimatzonen. Landet har ett ganska varierat klimat i förhållande på var man befinner sig och vilken årstid det är.

Våren är oftast rik på nederbörd och det kan även blåsa till ordentligt.

Under den första delen av juni börjar regnsäsongen som rör sig från den södra delen av landet och vandrar med sitt regn norrut över landet, regn som i slutet av juli avtar. Vid samma tid som regnet avtar är den även som varmast, värme som håller i sig till augustis mitt.

Hösten i Japan är tyfonsäsongen. Den börjar i september och sträcker sig till mitten av oktober. Under den tiden blåser och regnar det kraftigt

Då hösten fasas ut i mitten av oktober träder vintern in med sina kyliga nordvästliga vindar ända fram till mars månad.

Befolkning

År 1994 bodde det cirka 129 323 000 personer i Japan, vilket gör det till världens sjunde största befolkning. Befolkningstätheten var 1992 334 inv/m2, vilket är jämförbart Nederländernas 154 inv/m2och Belgiens 325 inv/m2, men ha då i åtanke att endast 13% av landets yta är befolkat, och att 43% av befolkningen bor i Japans tre största städer; Tokyo, Osaka och Nagoya.

Tre viktiga städer

Huvudstaden Tokyo vid stillahavskusten mitt på ön Honshu.

Befolkningen i Tokyo uppgick 1994 till 11 753 029 personer. Tokyo hette tidigare Edo, efter floden Edogawa som rinner genom staden. Det "nya" namnet antogs under Meijireformen 1868 under samma år utnämndes Tokyo till huvudstad. Namnet Tokyo betyder för övrigt just "östlig huvudstad".

Det var Kyoto som 1968 fick lämna över titeln som huvud till Tokyo, något som staden fram tills dess var sedan 794 e. Kr. Fortfarande är det en av Japans viktigaste städer. Kyotos befolkning uppgick 1994 till ca 1,4 miljoner invånare. Kyoto ligger mitt i landet, inte alls långt i från en annan viktig stad…

Osaka är Japans tredje största stad efter Tokyo och Yokohama. Staden var en viktig knutpunkt för Japans handel med Kina redan på 1500-talet. Idag är det Västra Japans finansiella centrum. I Osaka bodde det 1994 omkring 2,5 miljoner invånare.

Kort, ja nästan löjligt lite om Japans ekonomi

Japan har mycket begränsade naturtillgångar vad gäller industrin. Exempelvis så importeras 99,8 procent av all järnmalm till och 100 procent av all bomull och allt trä. Ändå har Japan sedan 60-talet haft en stor tillväxt. Japan är beroende av omvärldens råvaror, då man knappas skulle kunna klara sig själv en längre tid utan att uttömma sina begränsade naturresurser.

I Japan odlas det bland annat tobak, te samt ris. Det är den södra delen av landet som dominerar Japans jordbruk. Japan är en stor exportör av elektronik och bilar, men även en hel del fisk exporteras från landet.

Religioner i Japan

I Japan finns det flera olika typer av religioner men de vanligaste är:

I Shinto så har man inte några trosbekännelser utan man tycker att människornas godhet ska främjas.

Buddismen den största av Japans religioner, lite mer än över hälften av befolkningen är buddhister.

Zen, är meditationernas religion som kom till Japan under 500-600 talet, Zen har haft ett mycket stort inflytande i den japanska kulturen och mentaliteten.

Sedan så finns det en hel del sekter i Japan också.

De flesta sekter lockar med lyckliga liv och paradis efter döden.


isak.bergdahl@mbox200.swipnet.se
Author of DreamTheme - Themes for Windows 95.

Tillbaka till hemsidan...
Senast uppdaterad 96-12-20
Du är besökare nummer sedan 96-12-20