Häxor i Fru Alstad

Karta över Fru Alstad från år 1767

En "trollkärring" bodde i Fru Alstad på 1760-talet.
Hon hette Kristine Olsdotter men kallades i byn för "Trollekristin".
Den 9 mars 1764 hölls en rättegång mot Kristine Olsdotter.
Hon anklagades för att ha gett två män i Norra Åby två TROLLKNUTAR. Syftet med dessa trollknutar var att driva en man från sin gård.

Efter en lång rättegång med många förhör beslöts att göra husrannsakan hos Kristine Olsdotter och hennes mor Inga Kerrman i Fru Alstad. Under husrannsakan beslagtogs följande saker som ansågs kunna användas till att göra trollknutar med:

Fyra flaskor
En potta, med några ingredienser i.
Två lådor som innehöll snäckskal, stenar, stålbitar, dyvelsträck m.m.
En gammal dansk läkarbok.

Befallningsmannen meddelade att trots noggranna undersökningar kunde man ej finna några ärenden eller besökare till de kloka kvinnorna. Det hela slutade med att Kristine frikändes från anklagelserna om trolldom. Hon fick dock böta 20 daler för att hon lämnat två knutar till männen i Norra Åby,
för att de skulle med övertro bli styrkta i sin gärning att driva mannen från sin gård. De båda männen från Norra Åby dömdes att böta 10 respektive 5 daler i böter.

På 1850-talet bodde i ett gammalt hus, norr om kyrkan i Fru Alstad, en kvinna som ansågs kunna trolla. Hennes son tjänstgjorde på gården Fru Alstad nr 1. Det sägs att sonen av någon anledning blev osams med sin husbonde.
Modern skulle då hjälpa sin son och begav sig till gården nr 1 en natt för att kasta sjukdom på "dörrskammeln" till fårahuset.
Eftersom det blev hennes egen son och inte ägaren som gick till fårahuset nästa morgon, blev sonen några dagar senare sjuk.
Modern som kunde hjälpa till att bota andra från sådana sjukdommar kunde inte hjälpa sin egen son, eftersom hon själv kastat sjukdomen på dörren.

Dessa sidor är Copyright skyddade. Se här för mer information.

Bakåt

  Åter till index

  Framåt