Skaldjurspaté 8 pers.



Paté:
400 g
2 tsk
3
5 dl
1 msk
torskfile (fryst går bra)
salt
äggvitor
vispgrädde
potatismjöl
½ krm
1½ dl
½ dl
400 g
1 burk (225 g)
cayennepeppar
finhackad persilja
finhackad gräslök
oskalade räkor
musslor


Garnering: (valfritt)
Örtsås:
några

2 dl
2½ blad
skalade räkor
persiljekvistar
torrt vitt vin
gelatin
2 dl
1 tsk
2 msk
2 msk
2 msk
2 msk
½ krm
1
3 dl
majonnäs
fransk senap
hackad gräslök
hackad persilja
hackad dill
klippt kryddkrasse
salt
pressad vitlöksklyfta
gräddfil


Skär fisken i bitar, salta och kör i en matberedare tills den är finfördelad.
Tillsätt en av äggvitorna och kör några sekunder till.
Späd med grädden i omgångar.
Blanda i potatismjöl, cayennepeppar, persilja och gräslök,
Dela musslorna om de är stora, hacka räkorna grovt. Vänd ner dem i smeten.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.
Häll smeten i en smord form som rymmer 2 liter. Täck med lock eller folie.
Grädda 1 1/4 timme i vattenbad i 200 grader.
Låt terrinen kallna helt om den skall garneras. Blötlägg gelatinet i kallt vatten, krama ut och smält det i vinet utan att koka.
Slå gelén över den garnerade terrinen. Låt stelna någon timme i kylen.

Sås:
Blanda majonnäs, senap, örtryddor, salt och vitlök. Rör därefter i gräddfilen.
Låt såsen stå svalt minst en timme och dra.



Tillbaka till recepten
Tillbaka till första sidan