400 g 2 tsk 3 5 dl 1 msk |
torskfile (fryst går bra) salt äggvitor vispgrädde potatismjöl |
½ krm 1½ dl ½ dl 400 g 1 burk (225 g) |
cayennepeppar finhackad persilja finhackad gräslök oskalade räkor musslor |
Garnering: (valfritt) | Örtsås: | |||
några 2 dl 2½ blad |
skalade räkor persiljekvistar torrt vitt vin gelatin |
2 dl 1 tsk 2 msk 2 msk 2 msk 2 msk ½ krm 1 3 dl |
majonnäs fransk senap hackad gräslök hackad persilja hackad dill klippt kryddkrasse salt pressad vitlöksklyfta gräddfil |
Skär fisken i bitar, salta och kör i en matberedare tills den är finfördelad. Tillsätt en av äggvitorna och kör några sekunder till. Späd med grädden i omgångar. Blanda i potatismjöl, cayennepeppar, persilja och gräslök, Dela musslorna om de är stora, hacka räkorna grovt. Vänd ner dem i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten. Häll smeten i en smord form som rymmer 2 liter. Täck med lock eller folie. Grädda 1 1/4 timme i vattenbad i 200 grader. Låt terrinen kallna helt om den skall garneras. Blötlägg gelatinet i kallt vatten, krama ut och smält det i vinet utan att koka. Slå gelén över den garnerade terrinen. Låt stelna någon timme i kylen. Sås: Blanda majonnäs, senap, örtryddor, salt och vitlök. Rör därefter i gräddfilen. Låt såsen stå svalt minst en timme och dra. |