|
3/4 - 1 kg 1½ dl 2 dl 1½ dl 2 - 3 msk |
färsk lax vispgrädde gräddfil majonnäs chilisås |
1 dl 8 |
finhackad dill salt peppar paprikapulver gelatinblad |
|
1 knippa några 1 1 ½ dl |
dillstjälkar vitpepparkorn gul lök i klyftor morot i slantar torrt vitt vin eller ättikssprit salt |
|
Koka upp dillstjälkar, vitpepparkorn, lök och morot med lite salt i vatten
(som skall täcka laxen). Låt buljongen koka i 5-10 minuter. Tillsätt sedan vinet eller
ättikan. Lägg i laxen och låt den koka i 15 - 20 minuter, beroende på tjocklek. Tag upp fisken och dra av skinnet, peta bort alla ben och pilla sönder köttet i små bitar. Spara några fina bitar till botten av formen. Vispa grädden. Blanda i gräddfil, majonnäs, chilisås och dill. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, enligt instruktionen på paketet. Smält de blötlagda gelatinbaden. Låt dem svalna och häll i dem i såsen. Rör försiktigt ner laxen i såsen så att den inte blir mosig. Skölj en sockerkaksform med kallt vatten. Lägg de sparade laxbitarna i botten på formen och häll blandningen över. Låt formen stå kallt tills det stelnat. Vid serveringen doppas formen hastigt i hett vatten innan den stjälps upp. Servera med kalla ärtor, citron och potatis, gurka och grönsallad. |