Laxkrans 10 pers.
(Tack till Eva Söderbärj!)


3/4 - 1 kg
1½ dl
2 dl
1½ dl
2 - 3 msk
färsk lax
vispgrädde
gräddfil
majonnäs
chilisås
1 dl



8
finhackad dill
salt
peppar
paprikapulver
gelatinblad


Fiskbuljong:
1 knippa
några
1
1
½ dl

dillstjälkar
vitpepparkorn
gul lök i klyftor
morot i slantar
torrt vitt vin eller ättikssprit
salt


Koka upp dillstjälkar, vitpepparkorn, lök och morot med lite salt i vatten (som skall täcka laxen). Låt buljongen koka i 5-10 minuter. Tillsätt sedan vinet eller ättikan.
Lägg i laxen och låt den koka i 15 - 20 minuter, beroende på tjocklek.
Tag upp fisken och dra av skinnet, peta bort alla ben och pilla sönder köttet i små bitar. Spara några fina bitar till botten av formen.
Vispa grädden. Blanda i gräddfil, majonnäs, chilisås och dill. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, enligt instruktionen på paketet. Smält de blötlagda gelatinbaden. Låt dem svalna och häll i dem i såsen.
Rör försiktigt ner laxen i såsen så att den inte blir mosig. Skölj en sockerkaksform med kallt vatten. Lägg de sparade laxbitarna i botten på formen och häll blandningen över. Låt formen stå kallt tills det stelnat.
Vid serveringen doppas formen hastigt i hett vatten innan den stjälps upp.
Servera med kalla ärtor, citron och potatis, gurka och grönsallad.



Tillbaka till recepten
Tillbaka till första sidan