10 frågor

Tillbaka

Morötter, torkade aprikoser, grönkål, röd paprika och nässlor innehåller massor av karoten. Flera forskningsrapporter visar att morötter kan motverka vissa former av cancer. Man anser att detta är karotenets förtjänst.

1) Vad ombildas karoten till i kroppen? A-vitamin B-vitamin Mineralämnen
2) Vad heter det med ett annat ord? Niacin Kalciferol Retinol

Nyckelhålet är Livsmedelsverkets symbol för magra och fiberrika livsmedel. 2/3 av fettet vi äter kommer från kakor, choklad, glass och köttprodukter (osynligt fett) medan 1/3 kommer från margarin, smör och oljor (synligt fett).

3) Hur många procent av energitillförseln (E%) bör högst komma från fett?  25% 30% 35%
4) Vilka fettsyror är essentiella (måste tillföras kroppen färdigbildade)? Fleromättade Enkelomättade Mättade

Kolhydrater får vi nästan uteslutande från vegetabiliska produkter. De vanligaste kolhydraterna indelas i:1:  Enkla sockerarter - monosackarider 2. sammansatta sockerarter - disackarider 3.  polysackarider

5) Från vilka livsmedel får vi monosackarider? Vanligt    socker Honung & frukt Bröd, mjöl & pasta
6) Hur många E% bör komma från kolhydrater? 50-55% 55-60% 60-65%

Ordet vitamin kommer av det latinska ordet vita som betyder liv. Vitaminer finns i mycket små mängder i våra livsmedel. De indelas i två grupper: vattenlösliga och fettlösliga.

7) Vilka vitaminer är fettlösliga? A B E K B C D E A D E K
8) Vad heter E-vitamin? Tokoferol Folsyra Niacin

Av de olika grundämnen som kroppen består av utgör syre, kol, väte och kväve 96% och mineralämnen 4%. Trots att mineralerna förekommer i mycket små mängder är de nödvändiga för att vi ska kunna bibehålla hälsa och vitalitet.

9)Vilket mineralämne behövs för blodet? Selen Kalcium Järn
10) Vilket mineralämne kan vi få brist på vid kraftig svettning eller diarré? Jod Natrium Kalium