Morötter, torkade aprikoser, grönkål, röd paprika och nässlor innehåller massor av karoten. Flera forskningsrapporter visar att morötter kan motverka vissa former av cancer. Man anser att detta är karotenets förtjänst.
Nyckelhålet är Livsmedelsverkets symbol för magra och fiberrika livsmedel. 2/3 av fettet vi äter kommer från kakor, choklad, glass och köttprodukter (osynligt fett) medan 1/3 kommer från margarin, smör och oljor (synligt fett).
Kolhydrater får vi nästan uteslutande från vegetabiliska produkter. De vanligaste kolhydraterna indelas i:1: Enkla sockerarter - monosackarider 2. sammansatta sockerarter - disackarider 3. polysackarider
Ordet vitamin kommer av det latinska ordet vita som betyder liv. Vitaminer finns i mycket små mängder i våra livsmedel. De indelas i två grupper: vattenlösliga och fettlösliga.
Av de olika grundämnen som kroppen består av utgör syre, kol, väte och kväve 96% och mineralämnen 4%. Trots att mineralerna förekommer i mycket små mängder är de nödvändiga för att vi ska kunna bibehålla hälsa och vitalitet.