Svara på frågorna för dig själv, och kolla sedan svaret genom att hålla muspekaren över frågan
1. Vad är karoten? 2. I vilka två huvudgrupper indelas våra livsmedel? 3. Vilka är de sex huvudgrupperna av näringsämnen? 4. Varför behövs proteiner? 5. Vad finns det för tre "hjälpmedel" vid kostplanering? 6. Vilka tre grupper indelar man fettsyror i? 7. Vilka faktorer påverkar hur mycket energi vi behöver? 8. Varför behöver vi fetter i maten? 9. Vad innebär essentiella fettsyror? Två exempel! 10. Vilka vitaminer är fettlösliga? 11. Vad är kolhydrater bra för? 12. Var finns det mycket kolhydrater? 13. Hur stor del av vårt energibehov bör komma från kolhydrater? 14. I vilka livsmedel finns det mycket protein? 15. I vilka två grupper indelas vitaminer? 16. Tre exempel på B-vitamin? 17. Nämn några mineralämnen? 18. Vad kallas de mineralämnen som bara behövs i mindre mängd? Nämn några exempel! 19. Vilken funktion har vattnet i vår kropp? 20. Vilka förbränningsvärde (energivärde) ger 1 g protein? 1 g kohydrat? 1 g fett? 21. Hur räknar man ut energibehovet vid vila? 22. Vad innebär matspjälkningen (matsmältningen)? 23. Varför behöver vi kalcium? 24. Vad leder C-vitaminbrist till? 25. Vad heter C-vitamin med ett annat ord?