Under spelet finns beskrivningar på fiskarna. Tryck Alt+F4 för att stänga fönstret. 

 

Abborren är en av de ekonomiskt viktigaste sötvattensfiskarna. Den är lite svårrensad och innehåller mycket ben för sin storlek. Abborre kan nå en vikt av 2,5-3,5 kg. Den anses vara godast stekt.

 Gäddan är en betydande matfisk. Köttet har god bindningsförmåga vilket gör att den passar utmärkt till patéer och färser. Det mesta av vår svenska gäddfångst går på export framförallt till Frankrike där den är mycket eftertraktad.

Havskatt, mycket god matfisk med fast kött. Utmärkt till grillning. Säljs oftast flådd och med huvudet borta, under beteckningen "kotlettfisk".

Koljan är en mycket god matfisk och är användbar till det mesta. Koljan tillhör torskfamiljen. Filead är den svår att skilja från torskfiléer.

Kummel är en god matfisk med vitt kött. Utmärkt till att grilla, steka och koka. Ansågs under 70-80-talet som en "pensionärsfisk" men är nu mycket populär på restaurangerna. Även kummeln tillhör torskfamiljen.

Laxen är uppskattad för den utsökta smaken och det vackra ljusröda köttet. Fisken är tålig och går därför att variera i det oändliga. Med sitt fasta kött passar den bra att grilla. Vanlig som gravad och rökt. Mycket god som kokt.

Sik.   Som alla laxfiskar betraktas siken som en delikatess. Rökt och gravad är den mycket god. Såväl den större siken som den mindre siklöjan tillhör laxsläktet. Båda är s k sötvattensfiskar.

Sjurygg eller stenbit.   En mycket ovanlig matfisk. Inkokt stenbit är en riktig delikatess. Honan fångas endast för rommens skull. Den behandlas med saltlake och färgas svart eller röd och säljs bl. a. som "Stenbitsrom".

Torsken är den av våra fiskar som går att variera mest. De flesta tillagningsmetoder passar. Den är även god att grava. Om du ska grilla den, marinera den först så håller den ihop bättre. På torsken kan du använda i princip allt. Längs kusterna kokas ofta torskens huvud. Tunga och kindmuskler är delikata. Även torskens rom, mjölke och lever kan tillagas.

Braxen är en sötvattensfisk som känns igen främst på sin form. Braxen har en utpräglad och god smak. Braxen tillhör karpsläktet och har den för släktet typiska broskartade munnen. Fjällen är stora. 

Bergskädda eller bergtunga är en förnämlig fisk med lite lösare kött än sjötungan.

Gös räknas som en viktig matfisk. Den har fast och välsmakande magert kött. Gösen anses bäst på höst och vinter när vattnet är kallt och den går på djupt vatten. Den är en sötvattensfisk.

Lake Denna fisk räknas till de allra finaste och godaste. Köttet är fast, vitt och skivigt med mycket god smak. Mycket tålig, passar till alla tillagningssätt. Kan styckas på många sätt. Skivad lodrätt och vågrätt får den helt olika struktur. 

Marulk är en god matfisk med fast kött. Utmärkta till  grillning. Eftersom den äter mycket skaldjur har marulken en påtaglig skaldjurssmak.

Rödtunga är en förnämlig fisk med lite lösare kött än sjötungan. Har långsträckt form och långa rygg och analfenor. Rödtungan påminner om sjötungan men är mera långsträckt. 

Sej Används på samma sätt som torsk, men köttet är gråare och grövre i smak och struktur. En underskattad matfisk som går att variera i hög utsträckning. Pröva att marinera snyggt styckade bitar i matolja, ansjovis och örter. Sej kan också torkas eller saltas och beredas till lutfisk.

Sill & strömming: Inläggningar inkokt, stekt, gravad och sotare.
Även god som friterad. Varmrökt strömming kallas böckling. Sillen är bäst före lektiden, och närmast efter. Den leker under vår sommar och höst.

Ål. Köttet anses som en stor delikatess och är eftertraktat. Äts rökt och inkokt. Kan färseras. På skånska ålagillen serveras luad ål, halmad ål, ålasoppa m m. Finns frusen, men den är inte att rekommendera, då blir den seg och vattnig.