Tomatsås grundrecept Ca 2 L färdig tomatsås 50 g matfett 1 vitlöksklyfta 100 g hackad schalottenlök ½ tsk timjan 1 kg färska tomater eller 200 g tomatpuré 2 liter ljus fond eller buljong salt, vinäger, eventuellt socker Beurre manié (pastaredning) gjord på 1,5 dl mjöl och 1 dl smör eller margarin 1.Fräs schalottenlök och vitlök. Tillsätt tomater eller tomatpuré och koka, fräs ihop. 2.Späd med varm fond eller buljong. Tillsätt kryddorna och beurre manié. 3.Koka såsen långsamt 1 timme så att den blir blank och skumma väl under koktiden. Späd eventuellt med mer fond om såsen kokar för tjock. 4.Smaksätt tomatsåsen. En klassisk variant är att koka karamell av strösocker och lösa det med vinägern. Syran i vinägern mildrar den fräna, syrliga tomatsmaken som oftast blir då man använder tomatpuré. 5.Sila såsen genom en pipsil och därefter genom en chinois eller passera den. 6.Häll upp för snabbavkylning och smöra såsen om du inte ska använda den direkt.