Tiramisu 4 port. 2 äggulor 2 msk strösocker 250 g mascarpone (eller 200 g naturell philadelphiaost + 1 dl crème fraîche) ca 1 dl kallt espressokaffe (av snabbpulver i portionspåse) 2­3 msk konjak eller marsalavin eller Amaretto eller citruslikör tunna sockerkaksbottnar kakaopulver florsocker Så här gör du: Vispa gulor och socker vitt. Rör i färskosten, lite i taget till en jämn massa. Blanda kaffe och konjak, vin eller likör. Ta ut 8 rundlar av sockerkaksbottnar (med till exempel ett glas), så att de passar den diameter som portionsglas eller -formar har. Lägg en rundel i varje. Fördela/droppa över hälften av kaffeblandningen. Bred över hälften av ägg-ostblandningen. Täck med resten av kakrundlarna. Droppa över kvarvarande kaffeblandning. Bred över andra hälften ägg-ostblandning. Täck med plastfilm. Nu ska de fyra glasen/formarna stå i kylen 4­5 timmar. Sikta först över lite kakao, sedan lite florsocker, strax före servering. Kommentar: Det finns många tiramisu-recept som helst. I Italien är recepten regionalt varierade. I norditalienska Venetien är det vanligt att varva ihop den berömda desserten med sockerkaka. Men vanligast är nog att göra tiramisu i en stor form med italienska savoiardkex som droppas över med konjak och kaffe för att sedan bredas med mascarpone-äggblandning ovanpå. I Syditalien lagas tiramisu oftast med vaniljkräm i stället för färskost och i Campagna, söder om Neapel, används provinsens egen likör, Strega, som smaksättning.