Laxtårta med löjrom 12 bitar Botten: 200 g mörk kavring 75 g smör Fyllning: 5 gelantinblad 250 g rökt lax 1 schalottenlök 2.5 dl kesella 2 dl lätt creme fraiche 2,5 dl vispgrädde 1-2 msk pressad citron salt och peppar Garnering: 200 g löjrom eller stenbitsrom dill citron 1. Finfördela kavringen i mixer. Smält smöret och blanda ner det i brödsmulorna. Häll blandningen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och platta till det med handen till en botten. Låt stå kallt 15 min. 2. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten. Skär laxen i små bitar. Finhacka löken. 3. Vispa grädden i en stor bunke. Rör i kesella och creme fraiche. Vänd ner laxen och löken. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Krama ur vattnet ur gelantinet och smält det på svag värme och rör ner det i smeten. 4. Häll fyllningen i formen och ställ i kylen 3-4 timmmar. 5. Bred över löjrommen och ta bort kanten. Garnera med dill och citron.