Cappuccionmousse med kaffesirap 10 port 5 Digestivekex, (75 gr) 30 gr smält smör 4 gelantinblad 1 dl starkt kaffe 1 dl råsocker (90 gr) 4 äggulor + 2 äggvitor 2 msk (3 cl) Cognac, Whisky eller Kaffelikör 3+2 dl vispgrädde 10 mörka Noblesseplattor 1 tsk kakao 75 gr mörk choklad Kaffesirap: 2 dl vatten 3/4 dl mörkrostade kaffebönor (25 gr) 1 1/2 dl råsocker (135 gr) 1 msk (15 ml) Cognac, Whisky eller Kaffelikör 1. Mixa kexen och blanda i smält smör. Fördela och packa smulorna i 10 plastmuggar. 2. Sjud kaffe med råsockret och äggulorna i en kastrull till en tjock kräm under ständig vispning 3. Krama ur dom blötlagda gelantinbladen och lägg ner dom i den varma krämen. Rör om och tillsätt spriten. Låt svalna. 4. Vispa 3 dl grädde och blanda ner i den avsvalnade krämen. 5. Vispa äggvitorna och vänd ner dem. 6. Fördela moussen i muggarna och ställ i kyl eller frys. 7. Kaffesirap: Bland vatten råsocker och kaffebönor i en kasrull. Koka upp och låt koka i 10 min tills lagen är simmig. Sila och låt kallna. Tillsätt spriten. 8. Smält chokladen och spritsa ut 10 små kaffekoppsöron på bakplåtspapper. 9. Vid servering: Lägg en Noblesseplatta på tallriken. Klipp sönder muggen på två ställen. Vik ut, ta ut och ställ moussen på plattan. Om den kommer från frysen går det lättare att ta ut den. Den kan då stå framme i rumstempratur för att tina i ca 1 timme. Vispa 2 dl drädde och garnera med en klick. Sikta kakao över. Stick in koppens öra i moussen och ringla kaffesirapen runt om. Garnera med chokladbönor runt om.