Bönsallad Niçoise med tapenade 4 skivor färsk tonfisk eller lax, ca 600 g ev smör eller margarin salt peppar Sallad Niçoise: 100 g brytbönor 100 g vaxbönor 1 huvud grönsallad ca 300 g kokt potatis 2 tomater 3 hårdkokta ägg 1 rödlök 1 msk balsamvinäger 2 msk olivolja Tapenade: 1 1/2 dl svarta urkärnade oliver 2 vitlöksklyftor 2 tsk färsk timjan 3 sardellfiléer 1 1/2 msk kapris saften av 1/4 citron 1/2 dl fin olivolja svartpeppar Tapenaden: 1. Mixa alla ingredienser utom olivolja och svartpeppar till en grovkornig konsistens. Använd impulsknappen. Tillsätt olivoljan, lite i taget. Smaka av med svartpeppar. Låt mogna i kylen minst 1 timme före servering. Salladen: 1. Förväll bönorna i lättsaltat vatten. 2. Skölj salladen och bryt den i mindre bitar. Skär potatisen i mindre bitar. Skär tomater, ägg och lök i klyftor. 3. Lägg upp ingredienserna på ett fat eller tallrikar. Droppa över vinäger och olja. 4. Grilla tonfisken 2-3 min/ sida. Eller stek i matfett i en stekpanna. Salta och peppra fisken. 5. Lägg fisken på salladen och toppa med en klick tapenade. Servera med citron.