Zimbas Hemsida

Nyheter
Prov
Stamtavla
Bilder
Länkar
gastbok.gif (9682 bytes)
mail.gif (9378 bytes)
English

Nyheter

 

     
     
2003-maj Tränade lite hopp för lydnadsklass 1 och även apportering med apportbock. Nu fick jag resultatet av clickerträningen. Hon satte sig mycket fint framför mig och bjöd mig apportbocken. När vi nu kommit så långt så började jag naturligtvis inte trassla med att hon skulle gå runt utan jag tog den med beröm och sa sedan "fot" så att hon gick runt, där fick hon godiset. Man får ju lämna av så på tävling också. Och innan vi kommit så långt som till lydnkl 2 har nog avlämningen satt sig ordentligt så att vi ev. kan träna om då att hon skall gå runt med just apportbocken. Men det var roligt att se att clickerträningen givit resultat.  
2003-april Försöker lära både Fanny o Zimba att sitta vackert mha clickern. Båda fattade fort att man skulle lyfta på framtassarna från marken. Än så länge har vi inte tränat tillräckligt mycket för att de skall sitta kvar, utan det blir ett snabbt lyft med framtassarna. Jag märker också att jag har svårt för att klicka på rätt ställe. Det är mycket lättare att säga "rätt" på exakt rätt tusendels sekund än att klicka, men det är väl en träningssak. Att tajma exakt med rösten har jag ju hållt på med ett bra antal år.  
2003-våren Zimba och Fanny går en Fågelhundskurs med bla stadgeövningar på duva på Öster-Malma. Läs mer på Fannys hemsida.
2003-april Vi har haft problem med avlämningen att hon inte gärna vill hålla fast och viker gärna och släpper, samma som tidigare hos Fanny. Vilket inte är deras problem utan ligger hos mig att jag har lätt för att vara lite för dominant.
Fanny löste sitt problem genom att titta på kursledaren och hennes hund på första jaktkursen och sedan härma. Så efter hon tittade på henne bjuder hon alltid upp apporten jättefint till mig. Men Zimba har inte tagit efter Fannys avlämningar.
Jag äger en clicker men har ännu inte fått tag på boken så jag har inte direkt använt den. Provade nu med att ge Zimba dummyn och sträckte handen mot den. Har tränat lite förut att kunna slå och hålla i dummyn utan att hon släpper. Varje gång dummyn låg i min hand sa jag "tack" och klickade. Det gick jättefort. Efter 5-6 gånger fattade  hon att den skulle ligga i min hand. Tappade hon eller jag den fick hon inget klick och inget godis. Nästa övning var att jag slängde dummyn 5-6 meter så hon fick komma in med den, sätta sig och sträcka den mot min utsträckta hand. Fungerade jättebra. Så det här skall jag fortsätta med tills jag känner att hon är helt säker.
 
2002-september Zimba gratulerar pappa SUCH SJCH Respons Specialist-ten till DKUCH!  
2002-aug-sep Zimba var en mycket trevlig och behaglig vovve att ha med sig på årets ripjakt. zirip02.jpg (24940 bytes)
Läs mer på
Fannys hemsida.
2002-juli Zimba fick följa med på Goldenläger men fick enbart vara med på utställningen då matte inte kunde gå med två hundar. Hon kom där 2a bästa tik! Läs mer om lägret på Fannys hemsida.
2002-februari Har återupptagit jaktträningen med Fannys träningskompis. Som under hösten tagit Tjh(B). Grattis!  
2002-februari Jaktträningen fortsätter. Nu tar hon in 6-7 dummies på enklare rutor. Men huvudet tar fortfarande slut rätt fort. Parallellt tränar vi mycket pipa och dirigeringar. Även Fanny tycker att mattes nya varianter på "klockan" är roligt. Att bara sitta och matte slänger dummies 5 meter åt varje håll och sedan hämta dessa är dötrist enligt Fanny.
Nu har de också vant sig vid att jag jobbar med en i taget, så den som inte jobbar sitter snällt vid barnvagnen och väntar på sin tur.
 
2002-02-19 Zimba går på träningstävling på SBK i en blandning av Lydnadsklass 1 och 2. Alla 2ans moment utom hoppet och platsliggning som var 1ans + tandvisning.
Vi har inte kommit så långt än med framförallt fotgåendet. Bara tränat ett steg åt olika håll, så hon vet att jag vill ha henne vid min sida när jag stannar. Men när jag travade iväg på tävlingen hade hon inte den blekaste aning om hur hon skulle göra. Men hon kan ju "gå fint", så hon trodde att jag ville ha henne någonstans vid min sida. Hon skuttade på, mest en halv meter framför mig, vilket gjorde vänstersvängar totalt omöjliga. Ligga och stanna kan hon, men jag har fortfarande massor av dubbelkommandon, men vi fick poäng. På inkallande med stående satte hon sig, hon har inte riktigt kläm på vad hon skall göra än, merän att hon skall stanna. På hoppet fick jag putta på henne. Vi har inget hopp hemma, så det är inte många gånger i sitt liv hon tränat på hoppet.
Men hon var duktig. Meningen var inte att ta några poäng utan att träna miljön och se lite var hon ligger vid störningar och när man blir kommenderad.
 
2002-januari Var förbi SBK och tränade lite. Zimba fick också prova stora stegen igen. Men hon var så uppspelt att hon skuttade över den. Tror knappt hon märkte att marken fick en "kulle".  
2001-11-22 Alma och Elin, våra tvillingar föds och tillvaron för Zimba förändras drastiskt. Hon kan inte alltid vara medelpunkten längre. Eftersom Fanny inte är speciellt kelig har alltid Zimba fått full klappning utan konkurrens hela kvällarna. Men nu sitter det något annat i mattes och husses knä.
Fanny tyckte att Alma och Elin var OK, Zimba var lite skeptisk till en början, hon visste inte riktigt vad det var och hur hon skulle bete sig.
 
2001-september Zimba gratulerar pappa SJCH Respons Specialist-ten till SUCH!  
2001-09-02 Zimbas kull går en funktionsbeskrivning i GRKs regi. De betedde sig ungefär likadant. Alla hade intresse för att det slängdes något i skogen och greppade dummies. Alla sprang fram till den slängda kråkan men det var bara Zimba som tog den, men hon är ju tränad. Alla utom en ville simma.
Intressant att se hur viltintresset förändrats sedan de var på valpträffen vid 3 månaders ålder. Då tog alla utom en spontant kråka. Vad händer sen? Är det hjärnan som tillkommit? Provledaren sa att det är sällan en golden, även från jaktlinjer, tar kråkan vid beskrivningar om de inte är tränade.
Som jämförelse kan nämnas att min första golden, född 73, var över 8 år första gången han träffade på fågel och han högg direkt. Individen eller har viltintresset blivit sämre med åren?
För att läsa mer om vad en funktions-
beskrivning är och hur den går till gå in på 
JUM.
2001-augusti Zimba får följa med på årets Ripjakt i fjällen. Lämlar är gott, men hon bär även in ripor. Jägarnas betyg var att de var nöjda. Läs mer på Fannys hemsida.
2001-augusti Upptäcker att Zimba äääääälskaaaaar räkor! Hon blev helt tokig och flög över soffor och folk för att få mera.  
2001-08-10 Skulle ha varit på Goldenspecialen, men Zimbas stygn skall sitta tills på söndag. Vi får väl komma igen nästa år.  
2001-08 Nu är Zimba mycket trött på stillasittandet och frånvaron av promenader. Är något svårt att hålla henne i stillhet. Framförallt på morgonen när vi precis gått upp, då liknar hon mer en röjande tornado än en golden. Hundar kan springa i luften.  
2001-08-03 Skulle åkt på jaktinternat, men med sydd Zimba gick ju inte det. Tråkigt!  
2001-07-31 Zimba får en djup spricka i en av trampdynorna och måste sy 4 stygn. Hon har även sprickor i de andra trampdynorna och får smörjas. Tratt på natten är inte poppis.  
2001-07-11 Fick provsvaren på röntgen. HD/AD ua.  
2001-06-22 Zimba fyller 1 år!!!!  
2001-juni Valpträff vid 11 månader. Bilder
2001-sommar Zimba har börjat lydnadsträna inför klass 1. Hon kan "gå fint" så jag märkte att steget till små förflyttningar med "fot" inte var så stort.
Vi har varit på SBKs appellplan och tränat några gånger. Störningar av andra hundar och människor är inte så stor, men om husse och Fanny provar stegen så går det knappt att koncentrera sig alls.
Zimba fick också prova stegen. Hon är van sedan hon var valp att gå över en "färist" annars hade vi tagit det mycket lugnare med stegen och inte testat den höga alls. Den låga gick bra. På den höga var det lite vingligt och hon ville nästan luta sig mot husse på själva "raksträckan".
 
2001-05-24 Liten Zimba, 11 mån,  gör debut på jaktprov. GRK Västmanland och fick ett 3:e pris. Läs mer under Prov.

3:e pris jaktprov ukl maj 01

2001-våren Zimba gick också en SSRK kurs i "Jaktlydnad". Samma kurs som Fanny gick våren 2000. Mycket stadgeövningar och lydnad som gå vid sidan; fritt eller runt de andra, sitt kvar, inkallning, bakom, ligg kvar.
Ihop med lydnaden tränade vi "sitt på pipa", linjetag, ut, hö/vä, "walk up", markeringar och vatten. Varje gång var det något vilt med. Vi varvade med att ha gående stationer där första person på varje station utförde övningen först och var sedan kontrollant för övriga.
Zimba var duktig och läraktig.
Sista gången var det en av hundarna som inte ville ta in fågeln på vattnet. Zimba fick prova, i gles vass ca 10 meter ut, att gå på en blindapport då hon inte sett kastet. Andra gången hon skickades lyckades hon gå på "ut" och hitta den. Så det blev en första introduktion på vattendirigering. Vi fick också prova på skott, alla hundar hade hört skott förut, med kast av kråka.
Till slut något som jag tycker är bra på dessa kurser. Vi fick prova på något från en annan kurs, i vårt fall viltspår.
zijlk01.jpg (19166 bytes)zijl201.jpg (24735 bytes)zijl301.jpg (16088 bytes)
2001-våren Zimba gick en kurs i "Kontakt och Vardagslydnad 2". Fick träna gå förbi andra hundar lös; nära och fritt springade, sitt kvar, inkallning, förbudsövningar med liggande godispåse eller i form av att ledaren prasslade med påsen och ropade på Zimba.
Kontaktövningar med liggande godis som hon inte fick ta förrän efter ögonkontakt. Zimba fick träna med godis på marken, på nosen, på tassen och mellan framtänderna.
Zimba tyckte det var kul. Sista gången var det prov. Hon kammade hem full poäng i alla moment.
 
2001-våren Zimba börjar på dagis ihop med Fanny. Hon tycker det är jättekul och river runt hela stället när hon kommer på morgonen.  
2001-februari Valpträff vid 8 månader. Bilder
2001-februari 4 av valparna var på inofficiell utställning där de också gick i uppfödargrupp och fick HP. Uppfödargrupp med HPzirupp7m.jpg (2440 bytes)
2001-våren Numera är Zimba en aktiv deltagare vid träningen av Fanny. Hon tittar på och vill sedan göra likadant. Märker hur praktiskt det är att ha en avancerad hund.
Vid samträningen får Zimba många gånger göra momenten betydligt enklare än Fanny och träningskompisen, men det märks att Zimba tycker det är roligt. Ju äldre hon blir också ju mer samma övningar kan hon göra. Numera håller hon tyst när hon är uppbunden.
Har också märkt att det har varit bra att Zimba i stort sett alltid har andra hundar med, hon blir van vid att vänta på sin tur. Vilket inte alltid Fanny vill och gör.
 
2000-hösten Fanny tränar jakt ihop med en annan hund en gång per vecka. Zimba fick vara med, dock uppbunden vid ett träd då hon har var för liten för att göra det som vi gjorde.
Hon sysslade med precis allt. Tittade på oss, skällde lite, grävde, bet på pinne, tittade på oss, sov, skällde lite igen etc. etc. etc.
Hon fick också höra apportkastaren på långt håll.
 
2000-hösten Zimba fick påbörja jaktträningen så smått. Hon kom gärna med strumpor och annat mjukt som jag slängde. Hon fick också prova på ripvingar (bilden). Vi höll till i köket med mig i dörröppningen för att hon inte skulle kunna springa iväg. Senare blev det "Rutor med 5-6 strumpor" och "markeringar". Dummies var inte så kul, valpdummien gick an. Hon fick 2 rådjurskummes av Fannys träningskompis och de var kul! Nästan varje dag på min lunch tränade vi något. Började så smått med liten miniruta med rådjuren, mycket litet lätt linjetag och "ut". Bara så att hon skulle lära sig momenten och kommandona. Mycket sitt på pipa tränades också, vis av att Fanny tycker det är onödigt att lyda. Lade också några viltspår. Zimba sög i sig och tyckte det var jätteroligt. Zimba med ripvinge 10 veckor
2000-hösten De första veckorna var matte hemma, men sedan fick Zimba vara med på mattes jobb. Trist att ligga i bur, men med många turer utomhus var det ganska OK. Zimba 10 veckor
2000-september Valpträff vid 3 månader. Bilder
2000-september Zimba flyttar hem till oss och Fanny. Zimba 10v och Fanny
Läs mer på Fannys hemsida.
2000-juli/augusti Vi hälsar på valparna, 4 veckor respektive 7 veckor.

Bilder

2000-06-22 Zimba föds på kennel Zoulmate. Totalt blev det 9 valpar.

Tidiga bilder: Zoulmate

Zimbas Hemsida
All rights reserved copyright 2001 - 2003