När det blir fel
Det är så himla mycket som kan gå fel före under och efter graviditeten att det framstår som ett rent Sisyfos-arbete att skriva ner. Men ett par tre saker kan jag ta upp. Jag vet inte om det är de vanligaste, men det är sådant jag varit med om själv eller hört tillräckligt många gånger från andra för att tro att det kan hända ibland. Tyvärr finns det så mycket att noja för att jag nog kommer att skriva till nya saker då och då...


Missfall
Det finns två typer av missfall som man tydligt kan avgränsa. Först har vi det tidiga missfallet, så kallad spontan abort, som vanligtvis inträffar inom 12 veckor och är kroppens sätt att ta bort ett foster som är skadat eller inte utvecklas som det ska. Det finns inte så mycket man kan göra åt detta annat än att vara försiktig under dessa första veckor. Om det skulle hända kan det vara så odramatiskt att ni inte ens märker det. Ett tecken är att det blöder kraftigt en kort period.
Det andra "typiska" missfallet är sällsynt och inträffar sent i graviditeten. Det är oftast något som gått fel i livmoderhalsen och till skillnad från spontan abort är det här något man kan avvärja med medicin. Om din kvinna får plötsliga smärtor och börjar blöda är det ett tecken på att ett missfall kan inträffa. Sök läkare!


Mjölkstockning
Amningen innebär nästan alltid något eller några problem, men de flesta går att avhjälpa med lätta medel. Vad man alltid ska göra är att fråga om amning på MVC och på BB, de vet hur det går till och kan ge goda råd. Men ibland funkar det inte som det ska, det ena bröstet kan bli hårt och rött och din kvinna får feber. Då är det troligen mjölkstockning. Lösningen är att vila och använda en stadig BH, gärna med lite fetvadd instoppat för värmens skull. Och även om det gör fruktansvärt ont, är det bra om barnet suger för att tömma bröstet. Mjölkstockning brukar gå över efter ett par dagar.


Tredje-dagen-depression
Jag vet inte om detta är ett vedertaget namn på fenomenet, men det är ett faktum att det händer ibland. Efter tre dagar drabbas kvinnan av depression, och den kan hålla på ett tag. Som jag sagt på flera ställen tidigare är det troligen bäst att som familj dra sig inåt och vara för er själva ett tag. Din kvinnas hormoner är allvarliga saker och ingenting att leka med. Hon och barnet blir hela världen, du kan få vara med på ett hörn som stöd, men andra människor kan upplevas som störande element. Detta är nog oerhört jobbigt och sårande för många. Det bästa är att undvika för många möten med människor, det rubbar bara din kvinnas cirklar.


Vänsterprassel
Ibland händer det att vi män känner oss ledsna och utanför och går till mamma. När vi inte tycker att det är riktigt manligt går vi till andra kvinnor. Du har ett val att göra, antingen ta aktiv del i din nya familj, eller fortsätta vara en liten pojke. Tänk på att din kvinna en dag vaknar upp ur denna letargiska hormontillvaro och blir som vanligt igen (nästan).


Plötslig spädbarnsdöd
Usch, det här är tunga grejer, men det händer tyvärr ibland. Förr i tiden hade man ingen aning om varför spädbarn helt plötslig bara dog, men forskningen har gått framåt under senare år. Plötslig spädbarnsdöd drabbar barn mellan 1 och 4 månader och det behöver inte vara sjuka barn, ialla fall ingenting som syns. Enligt Socialstyrelsen finns det fyra saker man ska tänka på för att förhindra detta:
  • Amma är alltid bra.
  • Rök inte under graviditeten och amningen.
  • Låt barnet sova på rygg.
  • Inte för mycket kläder på barnet när det sover.


Till sist, det finns hjälp att få och det är inte ett dugg omanligt att söka denna hjälp, jag lovar. Det finns kuratorer, psykologer, familjerådgivning, präster, läkare, terapeuter och annat löst folk som inget hellre vill än att ta itu med just dina problem. Grejen är att ett samtal med ett proffs kan få en att se vad som är fel i en relation, eller kan hjälpa till att lösa upp till synes olösliga sorgknutar, etc, etc.

Tillbaka