Intriger i tv-fängelse

Svenska Dagbladet - 11 november, 1997

Vad gör kvinnor i fängelse? Har Idagsidans serie i ämnet verkligen berättat allt? Det som enligt den australiensiska tv-serien Kvinnofängelset är deras stora intresse verkar ha kommit bort en aning: intriger.

De har räckt till många avsnitt, närmare bestämt 692 stycken. Vad som ursprungligen var tänkt som en dramaserie i 16 delar svällde ut till överväldigande såpformat och blev ett av de mest populära programmen i Australien, där det sändes oavbrutet 1978 -1986.

Den internationella karriären har däremot kommit senare, och på köpet har den åldrade serien fått s k kultstatus. I Sverige är det TV 4 som sänder den, tre gånger per vecka (tisdag, torsdag, lördag). Och 19 år efter premiärsäsongen går den samtidigt på fem olika tv-kanaler i Storbritannien.

Spelet om makt

Hur kan man över huvud taget komma på att göra en tv-serie med så begränsade förutsättningar för action och sex? Där den mest eftertraktade maktpositionen för fångarnas del är den vid ångpressen i tvätteriet? Ja, om man vill kan man säga att Kvinnofängelset har tagit fasta på den verkliga drivkraften bakom historierna i andra såpor: spelet om makt.

I de första hundra avsnitten eller så fanns en hel del av tidstypiskt progressiv 70-talsanda. Där fanns en tydlig motsättning mellan en konservativ fängelseideologi och moderna fångvårdsideal, där rehabilitering och förståelse var viktiga ingredienser. Kvinnornas öden utanför fängelset, det som ledde fram till deras brott, fick stort utrymme.

Men allt eftersom vissa roller fick sin personlighet och blev mer och mer populära kom producenterna i ett paradoxalt dilemma: de måste hållas kvar i fängelset till varje pris. Det ledde till brott som blev allt mer absurda, ofta utförda av godhet. Ju trevligare fångar, desto längre straff.

Men det finns skurkar också, och elakast av alla är den magnifikt ondskefulla fångvaktaren Joan Ferguson, "Monstret". Sedan hon trädde in i serien (i avsnitt 287) påminner den mer om 80-talets internationella succésåpor - Dallas, Dynastin, Falcon Crest. Så mycket om kvinnors villkor i fängelse berättar den väl inte längre, men vem väntar sig att få någon djupare kunskap om oljeaffärer av Dallas?

Kultkvaliteten hos Kvinnofängelset visas av att det finns en hel ring av entusiaster på Internet, varav oväntat många är unga människor i Sverige. Den mest heltäckande hemsidan är dock engelsk:

"Who's Who in Wentworth - Prisoner: Cell Block H" med adress: http://www.zen.co.uk/home/page/zahid.john/prisoner/intro.htm

Där kan den som inte orkar stanna uppe i kväll läsa vad som händer i avsnitt 425. Jag kan avslöja så mycket som att någon planerar mord...

Bo Löfvendahl

Maintained by Anders Nicolaysen.
Last updated 1999-01-08.
Legal Disclaimer

http://home.swipnet.se/wentworthweb
wentworthweb@swipnet.se