"Cellsam" kultserie för 500:e gången

Göteborgs-Posten - 2 maj, 1998

Kultserien Kvinnofängelset fyller 500 avsnitt i kväll. Alla inbitna nattugglor som tänker fira detta "cellsamma" jubileum har dock ytterligare 192 episoder att se fram emot. Och ett och ett halvt år till av förstörd dygnsrytm.

The prisoner, eller Kvinnofängelset som serien heter på svenska, har förgyllt den nattliga tillvaron för tusentals av rikets TV-tittare (50 000-70 000 per avsnitt) sedan sändningsstarten kl 00.38, natten mellan den 6 och 7 september 1994.

Sedan dess har "fyran" visat tre avsnitt i veckan på lika okristliga sändningstider.

Serien spelades in i Australien mellan 1979 och 1986 och har fängslat och engagerat människor i hemlandet samt USA, England och Sverige. Små fanklubbar och sammanslutningar som ägnar sig åt att analysera de olika karaktärerna och episoderna har dykt upp här och var.

På Internet finns mängder med Kvinnofängelset-hemsidor, där det går att ladda ner ljudfiler med titellåten och bilder på de medverkande.

Personligheter som Meg Morris, Cass Parker, Judy Bryant, Reb Kean och Joan Ferguson har fått kultstatus, som det heter.

Förra året gick The prisoner, Cell block H som musikal i England. Transvestiten Lily Savage alias Paul O'Grady turnerade hela 1997 med en uppsättning som liknats vid en blandning av Rocky horror show och Antikrundan(!).

Som dragplåster och affischnamn deltog ingen mindre än Maggie Kirkpatrick, kvinnan som gör elaka pliten Joan "Missfostret" Ferguson, i TV-serien. Maggie, som hunnit fylla 57 år, fick äntligen chans att, om inte driva med fenomenet Kvinnofängelset så ändå lossa på väktarslipsen och utnyttja sina musikaliska talanger.

Till skillnad från hennes strikta karaktär i "såpan".

- När The prisoner startade i slutet av 70-talet kallades serien inte för såpa. Den var en helt vanlig dramaserie. Det bästa var nog att så många begåvade kvinnliga skådespelare fick chansen att visa upp sig som karaktärsskådespelare, inte bimbos, säger hon.

Det är väl aldrig någon som skulle kunna komma på tanken att beskylla Ferguson för att vara en bimbo.

I kväll får vi se hur det går för henne när hon försöker sätta dit nye konkurrenten Len Murphy i kampen om rollen som värsta väktaren.

Per-Erik Winberg

Maintained by Anders Nicolaysen.
Last updated 1999-01-08.
Legal Disclaimer

http://home.swipnet.se/wentworthweb
wentworthweb@swipnet.se