Fast i såpan
KVINNOFÄNGELSET KULT REDAN FRÅN START

Göteborgs-Posten (Aveny) - 5 maj, 1998

Den sänds mitt i natten. Skådespelarna är inte trovärdiga, kläderna fula och kulisserna fallfärdiga. TV-serien Kvinnofängelset har ovanligt trogna och aktiva tittare. Aveny förde samman fyra av dem.

Direkt efter varje avsnitt chattas det om intrigerna på nätet. Och Kf-fansen diskuterar karaktärerna som om de existerade i verkligheten. Framför dataskärmarna sitter bland andra Elsa Lindberg, 23, Jan Blomkvist, 54, Helena Hultén, 20, och Stefan Björnshög, 38, och chattar. Gemensamt för alla fyra är att de började titta på serien mer eller mindre av en slump.

STEFAN: När jag zappade mellan kanalerna såg jag plötsligt några käringar i en tvättstuga och det verkade jättetråkigt.
ELSA: Först efter fem avsnitt fastnade jag. Efter tio var det livsviktigt.
STEFAN: Det var när Ferguson kom in. Då reagerade jag direkt; det här verkar spännande. Efter det var jag fast.
JAN: Det som attraherade mig var att de inte var uppsminkade, miljön annorlunda och att snacket verkade äkta.
ELSA: Manuset och handlingen är absolut inte B-aktiga, men sen är det ju kulisserna och filmtekniken ...
STEFAN: Det är bara mer teaterkänsla. Jag tycker Kvinnofängelset har bra karaktärsskådespelare. Sen ser det lite lustigt ut när de slåss men det har man överseende med.
STEFAN: De ser verkligen ut som folk gör mest, lite slöa och slappa. Det blir ju tydligt att det yttre är jävligt oväsentligt egentligen. Man lär känna karaktärerna väldigt snabbt och blir väldigt förtjust i många av dem. Det spelar ingen roll att de ser ut som häxor allihop.
JAN: Kvinnofängelset är ingen trendsättare precis. Det finns inga sexsymboler av något kön, som nästan är ett måste i andra serier.
STEFAN: De försöker nog med Pixie ... (skratt)
ELSA: Jag tror att vi som tittar på Kvinnofängelset har ett speciellt förhållande till rollfigurerna. Man lär känna dem mer och mer. Jag har svårt att tänka mig att folk som följer Rederiet känner lika mycket för Reidar och Beatrice som vi gör för Bea och Lizzie.
HELENA: Jag tittade från allra första början men sen slutade jag ...
STEFAN: Slutade titta!?
HELENA: ... men jag var tvungen att börja igen, det kändes som om jag förlorat några vänner.
ELSA: Jag kände mig lite nedstämd när Mrs Powell försvann, det tyckte jag var synd.
STEFAN: Och när Bea Smith försvann, det var ju förskräckligt. Jag var väldigt skeptisk till om jag skulle fortsätta titta, det kändes inte alls bra.
ELSA: Det finns folk som fortfarande sitter och kollar på de avsnitten och gråter.
STEFAN: Men samtidigt kanske det var tvunget. Jag menar Bea var med i nästan 700 avsnitt.
ELSA: Jag blir alltid lika förvånad över hur manusförfattarna kan manipulera en till att växla sympatier. Ena dagen gillar man en rollfigur för att nästa dag avsky den.
HELENA: Som nu, när den här nya elaka fångvaktaren dykt upp. Plötsligt håller man på Ferguson som man hatat så, det känns lite märkligt.
JAN: Det är totalt oförutsägbart, den maktkamp som nu utspelar sig bland fångvaktarna är ju egentligen inte möjlig. Det ska bli mycket intressant att se hur det utvecklar sig.
ELSA: Det är just oförutsägbarheten som är så bra, den hittar man inte i så många andra såpor.
STEFAN: Serien är ju rätt hård också, det händer en hel del hemska saker. Käringarna är goa ena dagen, nästa dag är de helt livsfarliga. Sen är det väldigt kul när någon riktigt äcklig typ åker dit.
JAN: Det är action på flera plan, både psykologisk och fysisk.
ELSA: Väldigt ofta står de i tvätteriet eller sitter i matsalen och sätter man på TV:n i en sån scen ser det ut som det inte händer någonting alls. Men för oss händer det jättemycket, varje kommentar betyder något.
JAN: Jag var på fest i lördags och hade glömt programmera videon. Så jag ringde upp min åldrige far, kommenderade upp honom ur sängen och bad att han skulle spela in.
ELSA: Vad som händer när alla 692 avsnitt har sänts? Då får alla läggas in på avgiftning.

ELISABETH KLINGBERG

*****

WEBBPLATSER FÖR FANS

www.update.uu.se/proj/kvinnofangelset/listan/html
www.algonet.se/~martino/prison/
www.zen.co.uk/home/page/zahid.john/prisoner/intro.htm
www.tardis.ed.ac.uk/~ncs/pcbh/pcbh.html
www.geocities.com/Hollywood/Lot/8562/prisoner.htm

*****

UR ROLLISTAN

Joan Ferguson - elak, lesbisk fångvaktare som ofta utövar utpressning mot fångarna. En maktkamp pågår mellan henne och den nye fångvaktaren Len Murphy.
Len Murphy - den nye manlige fångvaktaren. Mördare, sadist och homofob.
Pixie Mason - seriens stereotypa, dumma blondin som sitter inne för bigami, eftersom hon älskar att gifta sig men tycker det är synd att skiljas.
Bobbie Mitchell - ung flicka med dålig uppväxt som hamnade i fängelse för prostitution och snatteri.
Bea Smith - en före detta "top dog", det vill säga fångarnas ledare. Hård men rättvis. Hon satt inne på livstid för att ha mördat sin man och hans älskarinna.
Lizzie - en äldre, alkoholiserad fånge som satt inne på livstid för att ha mördat fyra män genom att lägga gift i deras mat. Efter 20 år innanför murarna visade det sig att det inte var hon som lagt i den dödliga dosen.
Colleen Powell - före detta vicedirektör på fängelset. Från att ha varit intrigerande och osympatisk i början framstod hon efter hand som hård men rättvis och uppskattades av fångarna.

*****

16 AVSNITT BLEV NÄRA 700

Inspelningen av Kvinnofängelset startade 1979 med enkla produktionsmedel. Lite galler i fönstren och det australiska TV-bolagets byggnad förvandlades till ett fängelse.

Ursprungligen var det tänkt att intrigerna skulle räcka till 16 avsnitt. Men Kvinnofängelset blev succé och svällde ut till närmare 700 avsnitt.

När serien började sändas i Sverige tre gånger i veckan hösten 1994 var den redan kultförklarad. I Australien har Kvinnofängelset blivit dragshow, i England musikal och det anordnas regelbundet särskilda konvent då man bjuder in skådespelarna.

När det brittiska TV-bolaget slutade sända serien mitt i demonstrerade fansen utanför byggnaden tills resten av avsnitten sändes.

Maintained by Anders Nicolaysen.
Last updated 1999-01-08.
Legal Disclaimer

http://home.swipnet.se/wentworthweb
wentworthweb@swipnet.se