WDC Logo Prisoner Press Clippings

Det kan bli 700 besök i fängelset

Göteborgs-Posten - 14 januari, 1997

I England demonstrerade fansen utanför TV-bolaget när kultserien Kvinnofängelset stoppades. I Australien sattes den upp som kabaré. Men här hemma kan de hängivna andas ut.

Alla avsnitt kommer att köpas in. Det blir till att skaka galler i ytterligare 370 delar. På Kvinnofängelset.

Säsongsstart i natt med avsnitt 330. Gamla fängelset har brunnit upp och i väntan på den nya dekoren intrigerar kvinnorna på ett mansfängelse. Hittills har TV4 köpt in 400 av de 700 inspelade avsnitten. Och där skulle det ha blivit ett slut på den australiska evighetsserien. Men chefen för programinköp, Tony Mendes, drar sig till minnes en episod från brittiska TV-bolaget CTV, som slutade sända kvinnofängelset mitt i.

- Bolaget belägrades av demonstranter utanför byggnaden som krävde att få se resten av serien. Det ska inte få hända har. Jag lovar att köpa in de återstående 300 avsnitten.

Diggarna av damerna i finkan lär jubla. Resten av befolkningen rycker väl på axlarna och fattar ingenting. Sedan hösten 1994 har den lilla skaran av tittare i Sverige kanske inte vuxit men väl blivit starkare i tron.

Kvinnofängelset startade i Australien i februari 1979. Påpassligt nog byggdes kanalen ATV:s lokaler i Melbourne om till ett fängelse. Utomhus sattes järngaller för fönstren och runt studion några extra staket. Pressklippen efter premiären ar lyriska. Motorcykelflator, ständiga slagsmål och kvinnliga mördare var något helt nytt for publiken. Den omedelbara succén medförde att de ursprungliga 13 avsnitten blev 42, som till slut blev 700. Serien sänds än idag över Sydney, där den även blivit dragshow på scen.

De svenskar som bara råkat se ett avsnitt brukar kommentera de fula kläderna och fallfärdiga kulisserna. For att inte tala om skådespelarnas brist på talang. Tony Mendes tror att en av anledningarna till seriens popularitet är sändningstiderna. Sent, sent, tre gånger i veckan, vilket i sig är vanebildande.

- Kvinnofängelset gjordes med enkla produktionsmedel men med ett manus och skådisar som fungerar. Den skildrar inga rika och vackra människor utan helt vanliga, förklarar Mendes, som inte tittar själv men har goda vänner som ibland ringer och ber om ett avsnitt de missat.

Intrigerna är hur som helst obetalbara. En gång fastnade de intagna iförda puffklänningar i kloakerna under ett rymningsförsök och den annars så kolugna bossen Bea drabbades av panik och försökte gräva ut sig med fingrarna.

En annan gång tvingades Bea äta hallucinogena svampar, sedan krockade fångtransportbilen, hon tappade minnet och fick irra omkring i full frihet letandes efter sin dotter som varit död i flera år.

Som sig bör är fångvaktarna elaka av princip. Stygga Vera, som hann supa ner sig, misslyckas som konstnär och blir kallad Vinäger-Tutten skrevs ut ur serien och ersattes med bravur av den ännu mer bestialiska Miss Gergusson. Hon är en ångvält med en faiblesse för att misshandla, utpressa och hota kvinnorna även de stunder då hon inte har de svarta läderhandskarna på sig. Inför nattens avsnitt är hon totalt sönderslagen och närapå uppbränd. Men snällare, det har hon inte blivit.

Männen i Kvinnofängelset är bihang. Ibland dyker de upp som psykopatiska sjukvårdare men mestadels som riktiga drägg till pojkvänner som på äkta australiskt machomanér skitar till det för sina kvinnor. Det har också hänt att en karl som i ett avsnitt spelade polis, långt senare dök upp i rollen som vice direktörens äkta make i samband med kidnappning av deras dotter. Men sådana pinsamheter har fansen överseende med. Dessutom ökar det seriens charm. Det vill säga om man redan är fångad av Kvinnofängelset.

KÄNDA FÅNGAR AV KVINNOFÄNGELSET:
Babben Larsson, komiker
Emil Hellman, dj och remixare
Patrik Flodin, festfixare

Manu Seppänen

hr

[Det finns totalt 692 avsnitt av Kvinnofängelset. Gergusson ska naturligtvis vara Ferguson.]

hr

Maintained by Anders Nicolaysen.
Last updated 1999-02-03.
Legal Disclaimer

http://home.swipnet.se/wentworthweb
wentworthweb@swipnet.se