Startsida |Tips |Mått och vikt |Recept |Mat |E-mail


Allmänt om min bakmaskin

29 december 2003.

Jag köpte min bakmaskin den 7 maj 2002. Jag bakar fortfarande men inte längre varje dag som jag gjorde första månaden. Ja, ärligt talat så bakar jag inte alls så ofta längre. Mest för att jag inte är någon direkt brödmänniska. Jag älskar däremot nya prylar så det var himla kul med en bakmaskin i början.

Omdöme

Tillbaka överst på sidan

Man ska ha klart för sig att jag har ett ganska så dåligt omdöme i största allmänhet, men vad det gäller bakmaskinen så är jag nöjd. Jag älskar att baka medan jag sover. Dessutom är det lätt. Det är både lätt att baka och att göra rent pytsen som man häller ned ingredienserna i.

Det jag var mest besviken på var det dåliga utbudet på recept som stod i bruksanvisningen. Det är inte heller lätt att veta vilket program man ska använda till olika bröd. Jag kör konsekvent med programmet Grovbröd för det knådar och jäser och har sig länge. (Se detaljbeskrivning av min bakmaskins program.)

Jag tycker att det är svårt att variera smaken på bröden. Jag har massor av recept men jag är ändå så fantasifattig att de flesta bröd blir rätt så lika varandra. Dessutom så finns det några bröd som jag inte klarar av att göra så att de duger.

Kavring till exempel. Jag har efterlyst recept på kavring länge och väl, men inget smakar som det köpta. Jag tycker att det man köper är jättegott så det är så jag vill ha det. Antagligen har de väl i en massa konserveringsmedel, färgämnen, gifter, böldpest och andra smarrigheter som jag inte kan efterlikna.

Riktigt grovt bröd är också svårt att får riktigt bra. Bröd som man ska hålla på med i flera dagar, som surdeg, skulle det aldrig falla mig in att testa. Det är jag allt för bekväm för.

Sen måste jag erkänna att vanligt smaklöst och tråkigt rostbröd har en alldeles egen charm. Detta torra, läskpappslika bröd klarar jag inte av att åstadkomma. Det köper jag när jag är sugen på det.

Sen för maskinen ett jäkla liv. Inte nog med att det brummar och har sig när den knådar brödet, den jäkeln piper stup i kvarten. Om man är lättväckt så vetefanken om man står ut med detta brummande och pipande monster.

Jag sover som en ihjälslagen så det stör mig inte så mycket. På det hela taget så är jag nöjd med min bakmaskin och jag vill nog inte vara utan den. Trots att jag inte använder den så mycket längre och trots alla dessa ovansagda nackdelar.

Att baka

Tillbaka överst på sidan

Jag har ingen som helst erfarenhet av att baka sen tidigare, så det är lite svårt för mig att jämföra med vanlig bakning. Av de recept som jag har provat och av de kommentarer som mina kompisar har kommit med så tror jag mig veta att degen ska vara mycket lösare i bakmaskinen än vid traditionell bakning.

Man använder alltid torrjäst. Nåja, det är vad som står i bruksanvisningen men faktum är att tack vare tips från PG Jönsson med hustru så vet jag nu bättre. Jag har framgångsrikt bakat flera bröd med vanlig jäst. Familjen Jönsson hävdar att de har bakat hur många bröd som helst med traditionell jäst. De använder inte alls torrjäst utan bakar allt sitt bröd i bakmaskinen med färsk jäst. Jag ger inga garantier för att det funkar för andra.

Normalt sätt häller man i alla ingredienser i en bunke som man med ett enkelt handgrepp sätter i maskinen. Efter det så väljer man vilket program som man ska köra. Det görs lätt med en knapptryckning. Antingen startar man maskinen på en gång eller så ändrar man tiden så att bakningen startar först senare.

På min maskin var det mycket enkelt att förstå hur man gjorde för att fördröja starten på bakningen. Ett måste att begripa för att kunna få nybakt bröd på morgonen.

Hur min bakmaskin funkar

Tillbaka överst på sidan

Min bakmaskin är en Nordica Home Baker, modell 6572.

När man har pluttat i alla ingredienser så ställer man in önskat program, tiden som det är kvar tills brödet skall vara klart och hur mörkt eller ljust brödet ska vara gräddat.

Problemet är att veta vilket program man ska använda. På min bakmaskin har man 8 program att välja på. Det kanske hade varit jättebra om man förstår vad det är för skillnad på dem.

Du hittar hela bruksanvisningen på tillverkarens hemsida http://www.joffe.se/home_baker.htm

Så här är det beskrivet i bruksanvisningen:

Eftersom jag inte tyckte att dessa förklaringar var tydliga nog, så har jag frågat företaget OBH Nordica Sweden AB om en uförligare beskrivning av vad de olika programmen gör.

(Titta på exakt beskrivning i tabellformat.)

Tillbaka överst på sidan

Om du har fler tips och råd så får du gärna skriva till mig på wasston@swipnet.se och berätta.

Startsida |Tips |Mått och vikt |Recept |Mat |E-mail

http://home.swipnet.se/wasston/bakmask/allmbak.htm