om Ivan Dittmer
vissångare, skådespelare och fd typograf

Född den 8 mars 1935 utan egen förskyllan i Stockholm, Södermalm. Uppfödd i Fredhäll. Växte upp i en musikalisk familj och släkt, där det sjöngs visor på fester. Min mamma sjöng visor hela dagarna, så jag fick min beskärda del. Kom tidigt i kontakt med Ruben Nilsons visor.

Vid fjorton års ålder fick jag en gitarr och gick en kurs på ABF, där jag lärde mig grunderna, cirka 5 ackord. Spelade lite på fester hos släktingar. Andra intressen dök upp i form av flickor. Fick helt plötsligt två barn. Uppehåll i spelandet.

1983 gjorde jag entré på teaterscenen, i Anton Tjeckovs pjäs "Natthärbärget". Sedan följde fler teaterroller, så kom gitarren fram igen.

1986 mötte jag Saga Sjöberg, som har lärt mig mycket om visframträdande.

1994 träffade jag Allan Edwall första gången. Sedan möttes vi på hans teater Brunnsgatan 4. På hans begäran började jag på allvar att lära mig hans texter, för han tyckte att det inte var någon som sjöng hans visor. Han var mycket intresserad av hur det gick med hans visor. Allan fick aldrig höra sina visor tolkade av veterankvartetten Gubbröra, han hann dö innan.

1997 bildades Gubbröra och spelningarna tog fart. Vi spelar på viskaféer, möten, servicehus, visfestivaler i Sverige, Finland och på Åland, samt några framträdanden i radio. Kom 1999 ut med vår CD som heter Vetahuterier.

Jag har även ett musikcafé, Gröna Stugan, i Sundbyberg vid Lötsjön, varje onsdag under sommarmånaderna från slutet av maj till början av september, med olika artister. Visor, jazz, folkmusik och varité. Se vidare på hemsidan nedan.


Rör du mej - då sjunger jag ut!
En vers ur Allans "Förhoppning"

 

Tillfällig INFO för denna sida:

Bredden på denna sida är låst till ett fast värde för att inte typografin - layout och radfall - skall ändras beroende på bildskärmsutrymmet. i detta fall 900 pixels.