TURKISKA

av Helene Sigfridsson

Lär dig turkiska
Det finns en utmärkt sajt för den som vill lära sig lite turkiska via Internet: www.travlang.com . Prenumerera på deras majlservice och få ett ord om dagen skickat till din majlbox. Det medföljer en ljudfil och svensk översättning. Medborgarskolan www.medborgarskolan.se ordnar kvällskurser i turkiska och på Uppsala Universitet kan du läsa språket och få akademiska poäng för det.

Besök Learn practical Turkish som erbjuder bra information om grammatik och liknande. Underbar sida!  Besök också Wordlist som erbjuder ordlistor över många olika språk, däribland turkiska.

Turkiska innehåller några bokstäver som vi inte har i vårt alfabet, men har faktiskt ö precis som vi, men den kommer efter o i alfabetet. Franska låneord finns i både svenska och turkiska vilket gör att man i alla fall känner igen några ord. Det svenska ordet kiosk påstås vara ett låneord från turkiska. Förut användes det arabiska alfabetet men 1927 ändrade Atatürk det till latinskt alfabet, eftersom han ville göra Turkiet så europeiskt som möjligt.

Några fraser
Merhaba - Hej

Nasilsin? - Hur mår du?

Iyiyim - Bra

Tesekkür Ederim! - tack

Buyrun - varsågod

Benim adim ... - Mitt namn är .....

Güle güle - hej då, gå med ett leende

Evet - ja

Hayir - nej

söyle böyle - sådär

canim - vännen, raring

cok - används jämt, betyder väldigt

Tänk på att du inte ser de korrekta turkiska bokstäverna!