RESEGUIDEN

Innehåll: Charter sommaren 2000, Reguljärflyg till Turkiet, Charter våren 2000 - weekendresorna samt länkar till sidor med mina restips, länkar till researrangörer och lista på vilka resmål som är mest populära för svenska turister.

Charter sommaren 00

Överstrukna länkar är till mina egenhändigt skrivna sidor med mina tips!

Säsong mellan april och oktober. 

Senaste nytt: Det börjar bli dax att beställa sin semesterresa till Turkiet. Goda nyheter är att resorna till Turkiet i år blir några hundralappar billigare, eftersom Turkiet hade en dålig säsong förra sommaren. Därför har det varit lättare att förhandla fram billiga hotellkontrakt för reseföretagen. Ving, Holidays och Fritidsresor har sänkt priset mellan 5 och 450 kronor.

Spies flyger från tre nya orter direkt till Turkiet och det är Norrköping, Umeå och Luleå som är de lyckligt utvalda.

Alletiders utökar sitt utbud med tre orter i Turkiet. Det är Antalya, Kas och Kusadesi. Kas och Kusadesi är två nyare "turistorter" och Alletiders är så vitt jag vet ensamma om charter från Sverige dit. Bland turkiska semesterfirare är särskilt Kusadesi populärt.

Förra säsongen: Turkiet var för några år sedan ett turistparadis med miljontals besökare. Billiga priser och exotisk miljö lockade. I år har dock terrorism, dödsdomen mot Öcalan och jordbävningen satt sina spår. Turistnäringen beräknas vara en tredjedel av sina forna dagar i storlek och många hotell har tvingats korta ner säsongen och avskeda anställda. Huruvida det är politiskt eller moraliskt rätt eller inte att resa som turist överlåter jag till dig att bestämma. Besök Amnesty innan du bestämmer dig.

Researrangörer:

Fritidsresor brukar vara billigast. Jag vill rekommendera deras hotell Kamelya i Marmaris. Personalen är mycket tillmötesgående och hotellet sköts mycket snyggt. De danska Alletiders Reiser (f.d. Larsen Reiser) har jag dålig erfarenhet av. Förra året var telefonkön väldigt lång och servicen inte bra. De har heller inte kommenterat mitt skriftliga klagomål. Kan hända att de vid nyetableringen i Sverige har bättrat sig.

Holidays är en resebyrå som specialiserade sig på just Turkiet, men tiden var olämplig. Det kom samtidigt som Öcalans tillfångatagande, och sedermera också jordbävningen. Detta gjorde Holidays satsning lite misslyckad. Trots allt är det inte deras resor det är fel på, utan de yttre omständigheterna. Jag vill gärna slå ett slag för Holidays. Särskilt deras rundresor är väldigt innehållsrika. Att åka på solsemester en vecka till Marmaris är egentligen ett slöseri med vad Turkiet har att erbjuda. Ge Turkiet en chans och res runt och se bland annat staden där Jungfru Maria tillbringade sina sista år (Izmir), Efesos eller den lilla byn där sägnen om jultomten har sitt ursprung (Demre).

Ving, Apollo, Spies, Fritidsresor, Holidays, Resecentrum och Alletiders Reiser flyger till Turkiet. De landar i Antalya, Dalaman, Bodrum och Izmir med närliggande turistorter som Alanya, Side, Kemer, Marmaris, Icmeler och Cesme som mål. Varianterna på de här små byarna är inte särskilt stora. De ligger vid havet, erbjuder shopping, god mat, historiska sevärdheter och mycket sol till bra priser.

Ny resebyrå är Atlas, som ingår i fritidsresorgruppen, men säljer "barnförbjudna" resor med det lilla extra. Atlas erbjuder resor till Alanya och Antalya, även enbart flygbiljetter. Första resan går i april och sista i oktober.

Nytt för i år är resebyrån www.ombro.com som bara finns på nätet och erbjuder billiga resor, utan reseledare och kontor. Priset ligger 200-400 kronor under de övrigas.

Skaffa emajladress till semestern!

 

EuropaWeekend erbjuder hotell med bra standard, när du vill, hur länge du vill och varifrån du vill eftersom man samarbetar med reguljärflyget. De bokar också biljetter till olika evangemang. Billigaste alternativet kostar 3570 kr och dyraste är 6130 kr, för två nätters övernattning med rum och frukost och flyg. Arrangören har ett 4-stjärnigt hotell i sevärdhetsdelen av Istanbul.

Reguljärflyg
Det går många flyg till Istanbul, direkt eller med mellanlandning. Att mellanlanda blir ofta billigare. Leta efter en billig flygbiljett på Internet hos till exempel MrJet. MrJet är bra för att du kan kolla upp det billigaste priset och åka därefter, istället för att ange vilket datum du vill åka och få den dagens billigaste erbjudande. 

Är du under 26 (33) år så flyg med Kilroy Travels och passa på att köpa ISIC-kortet av dem. ISIC är ett internationellt ID-kort för ungdomar. I Istanbul ger det gratis inträde på till exempel Hagia Sofia och Topkapi Palats.

Två nystartade resesajter bland de många, är faktiskt bra. Fördelen är att de kopplar upp sig till en databas och kollar efter lediga platser på just den flighten du efterfrågar.  

Bli medlem i www.resfeber.se och få bra erbjudande om billiga flygbiljetter i din majlbox. På resfebersidan finns också valutaomräknare, möjlighet att köpa guideböcker (om min sida inte duger) och reserepotage. Intressant är att biljetterna på danska www.rejsefeber.dk är billigare, trots valutaomräkningen... Så ska du resa till Turkiet via Köpenhamn besök den danska sidan.

 På www.jetweb.se kan du som är under 26 få tag i billiga restresor, till ett särskilt upphandlat pris. Prisexempel: Istanbul ToR exkl. skatter 2340 kronor från Malmö/Köpenhamn.

Charter våren 00

Fyra charterbolag anordnar weekendresor till Istanbul under hösten, vintern och våren. Glöm inte kolla på www.aftonbladet.se för att hitta en billig sista minuten resa! Under vintern var resorna så populära att det inte gick att hitta sista minuten resor, alltså boka i förväg!

Holidays Nyhet! Holidays erbjuder weekendresor till Antalya mellan februari och april. Du reser på onsdagen och kommer hem på söndagen för cirka 4000 kronor. Man kan också få veckoresor under samma period. Det något högre priset beror på att man flyger reguljärt. Flyget avgår från Arlanda.

Ving erbjuder hotell i nöjes - och sevärdhetsdelen av Istanbul. Flyger i november och mars från Malmö och Stockholm. Billigaste biljetten kostar 2000 kronor och dyraste kostar 3800 kronor. Frukostbuffé ingår. Flygstol kostar mellan 1450 och 2450 kronor. Man avreser torsdag eller söndagar och kommer hem på söndag eller torsdag. Utflykter ordnas.

Always har också samtliga sina hotell i nöjes - och shoppingdelen, troligen eftersom standarden är högre där. Flyger i oktober, november och mars från Malmö och Stockholm. Du kan välja mellan weekend (ons-sön, tor-sön) eller midweekend (sön-tor). Billigaste resan kostar 2445 kr (ej frukost) och dyraste kostar 3395 kr. Frukost ingår hos tre av fyra hotell. Flygstol kostar från 1495 kr. Utflykter ordnas.

Charterbolagens egna länkar om Istanbul

http://www.cimko.com.tr/istanbul.htm

Sommarens mest populära resmål:

SPIES: 1. Mallorca 2. Kreta 3. Turkiet 

VING: 1. Mallorca 2. Cypern, 3. Kreta 4.Rhodos 5. Södra Turkiet 

HOLIDAYS: 1. Turkiet 2. Tunisien 3. Kreta

reservation för felskrivning och ändringar