Burn this är en dramakomedi med allvarsam botten om den nutida människans livsvillkor. Om sexuell identitet, kamratskap, kärlek, acceptans och tillhörighet. Om karriär och familj. Om konst och kommersialism. Det är vare sig en hetro- eller homosexuell pjäs, det är snarare en pjäs som integrerar dessa världar på ett autentiskt sätt med all dess problematik. Det är också en kärlekshistoria, där de älskande är livrädda för varandra. Men framförallt är det en pjäs om modet att våga älska och följa sin inre övertygelse och passion. Pjäsen har en rasande vitalitet, snärtig och kvick humor och en nästan manisk beslutsamhet att konfrontera livets mening och innebörd.

Burn this utspelar sig på nedre Manhattan. Där möter vi fyra storstadsmänniskor. En nära vän dör plötsligt vilket får dem att stanna upp och reflektera över kärlek, vänskap, familj, karriär och sexualitet. Karaktärerna skalas av och vi finner hur fyra människor färgats och påverkats av sin omgivning, sin sexuella läggning och sitt yrkesval. Deras inre värderingar blir till fyra olika synsätt på samhället sett genom den moderna människans ögon. Deras identiteter och reflektioner på samtid, deras vilsenhet och mod att söka efter ett meningsfullt liv blir till roligt igenkännande och identifierbara beteenden i dagens Sverige.

Lanford Wilson, född 1937 i Lebanon Missouri USA, Pulitzerpris- och Obievinnare. Wilson ńr en av USA:s mest framgångsrika, erkända och produktiva dramtiker, han har skrivit ett 40-tal pjäser. Han startade sin bana i Off-Off Broadwayrörelsen på 60-talet och var en av grundarna till "The Circle Repertory Company" i New York. Han har även samarbetat med "La Mama", en experimentell Off-Off Broadway teatergrupp. Lanford Wilsons dramatik kännetecknas av en välskriven rapp dialog. Han fokuserar på vår sårbarhet, neuroser, osäkerhet och avsaknad av kärlek samt behovet av tillhörighet.
Han har bla skrivit "The Hot 1 Baltimore" (1973), "5th of July" (1978), "Talley's Folly" (1980), "Angels Fall" (1983), "Redwood Curtain" (1992).
Burn this skrevs 1986 och hade urpremiär 1987 på Mark Taper Forum i Los Angeles.

copyright © emma