på Vattenfestivalen 11 augusti 1997

En herre som heter
Lasse Stjernestam har tidigare skrivit om Tarikas konsert under Vattenfestivalen och påstått att bandet var "utsänt av madagasiska staten för att sprida propaganda"... Det vore kanske att ta i en smula om jag påstod att det var det dummaste jag nånsin hört, men fel är det hur som helst. Om Lasse hade varit lite mera lyhörd och lyssnat ett tag, så hade han kanske också uppfattat att Tarikas uppträdande var ett starkt och tydligt ställningstagande MOT staten Madagaskar, men präglat av en varm kärlek till det madagasiska folket.

Sen är det väl upp till var och en att tycka vad han vill, men hur man kan sammanfatta konserten med omdömet "trist" kommer jag aldrig att begripa. Jag var i alla fall med om en av de mest intensiva musikaliska upplevelser jag nånsin haft i mitt liv. Jag hade tidigare lyssnat på musik av en grupp som hette Tarika Sammy och trodde först att Tarika var i stort sett identiska med dem, men jag fick snart få veta att det var fel. Spelade väl inte någon större roll heller. Det blev en underbar och solig kväll på alla sätt.

Bandledaren Hanitra kollade något skeptiskt in den ganska stora men ack så skygga folkmassan som satt eller stod och tryckte så långt borta från scenen som möjligt. Men stämningen blev snart mycket vänlig och mjuk - en omedelbar effekt av musiken som framfördes av ett både oerhört professionellt och känslosamt gäng som verkligen kunde sitt hantverk. Hänförd av alldeles nya upplevelser och intryck fick jag för första gången se "riktiga" marovanys och valihas, spelade av "riktiga fingrar", framkallandes toner, harmonier och rytmer lika bubblande och brinnande som (i bästa fall) själva livet.

Tarika hade just släppt det nya albumet "Son Egal", och huvuddelen av konserten bestod av låtar därifrån. Sångerskan Hanitras mellansnack var INTE någon sorts propaganda, utan ytterst nödvändiga förklaringar till enstaka låtar. Fast somliga i publiken fattade visst trots allt ingenting. Det framfördes dock även musik från "Bibiango" samt en del opublicerat material.