Helsinki, Savoy Teatterii, 23 oktober 1999

Som förväntat kom TARIKA inte till Sverige i år. Chocken efter förra årets dåliga gensvar sitter nog fortfarande djupt. Ville man se TARIKA i Skandinavien i år, var man tvungen att åka till Helsinki, och det är klart att man gjorde det.

De spelade på Savoy-teatern inom ramen för den s.k. "Etnosoi"-festivalen. Före TARIKA hade flera andra afrikanska band, men också den polska Klezmergruppen "Kroke" uppträtt. Just Krokes konsert var tydligen en fullträff, och det sägs att det var utsålt när de uppträdde. Det kanske var anledningen att det inte var helt fullsatt på Savoy när TARIKA kom.

Den här gången bjöd TARIKA inte bara på en blandning av sånger från de numera tre album som de har publicerat hittills, utan spelade även en hel del nya låtar som man aldrig hade hört förut. Somliga hade de bara repat ett par tre gånger samma dag och ändå vågat framföra. En del låtar hade inspirerats av händelserna i Indonesien och Östtimor, där sångerskan Hanitra hade varit en längre tid. Hon hade återvänt från Indonesien nästan omedelbart före den här konserten, så att bandet bara hade haft några få dagar att repa. Men det märktes inte särskilt mycket, eftersom gruppens samspel funkade perfekt.

Förutom de nya låtarna spelades bl.a. favoriter som "Retany", "Taraina", "Tsy Kivy" och "Fety". Känslosamma vokalharmonier dominerade i lugna stycken som t.ex. "Voandalana" och den avslutande a-cappella-låten "Zanade". Alldeles speciell i sin mystiska framtoning är som vanligt framförandet av "Avelo".

Publiken var lyhörd, intresserad och mycket trevlig. Dessutom dansades det en hel del, vilket uppskattades mycket av bandet. Konserten bjöd på en genröst tilltagen längd, mer än 130 minuters musikfyrverkeri.