FfSo

Medlemmars hälsotips

FfSoPå denna sida kommer vi att publicera de erfarenheter våra medlemmar har i sökandet efter en behandlingsform som är verksam mot våra symptom.
Det kan vara tips om medel mot svettningar eller terapier som motverkar trötthet och svaghet.

Du som vill dela med dig av dina erfarenheter till föreningens medlemmar kan antingen ringa, maila eller skriva till sekreteraren, så ser vi till att budskapet kommer upp på hemsidan. (Post- och mailadress finns på vår Kontaktsida!)
Vi kommer i framtiden att försöka upprätta en regelrätt anslagstavla där ni själva kan lämna era bidrag.


Tips för att motverka svettningar!

Jag har hittat en superbra medicin mot svettningar: Scopoderm. Det är ett receptbelagt litet plåster man sätter bakom örat mot åksjuka. Det har en s.k. antikolinerg effekt, precis som Egazil Duretter och Ercotina. Problemet med de två sistnämnda är att de har så kort halveringstid - jag måste ta tabletter ca var 4-5:e timme.

Ett Scopoderm-plåster räcker 72 timmar, och man slipper de ständiga pendlingarna mellan svettningar och munntorrhet. 10 plåster kostar ca 200 kr. Biverkningarna för alla antikolinergika är muntorrhet, förstoppning, torra ögon och dimsyn. Sprid gärna denna information vidare!

Från en kvinnlig medlem i FFSO.

Läs mer om Scopoderm i FassHej! Jag heter Bengt och skulle vilja delge er ett par tips om hur det är och har varit för mig. Tips som kanske någon annan kan ha nytta eller hjälp av.

Tips nr 1:
För ungefär 2 år sedan (ca 3 år efter operationen i Borås) började jag att drabbas av kramp. Först i vader, sedan i lår, händer, rygg och bröst. Då blev jag av naturliga skäl mycket bekymrad och rädd. Eftersom jag haft kontakt med den mycke kloke och förstående Ulf Sundequist, smärtläkare i Karlstad, rådfrågade jag honom. Han gav mig direkt och utan minsta tvekan rådet att be min husläkare, tillika mycket duktige Stefan Zetterberg, om recept på 250 mg kinin. En tablett som, vad jag kan förstå, är en liten dos. Det hjälpte så bra att jag fram till idag inte har haft någon kramp.

Tips nr 2:
I april 1999 läste jag om något som var mycket populärt i Finland, nämligen att gå med skidstavar s.k. "Gåing".
Jag började prova detta och det passade mig perfekt. Jag hade tidigare väldiga problem med att ta mig upp för minsta backe och fick ofta mjölksyra i benen. Med hjälp av stavarna kunde jag samtidigt dra mig upp med armarna.
När man börjar med Gåing måste man dock börja mycket försiktigt. Alla som åkt skidor vet att man blir trött och får mjölksyra även i armarna. När man råkar ut för detta, stöder man sig bara på stavarna tills man kommer igen. Jag började själv med ca 1 km promenad och kunde då bli dålig i ett par dagar efteråt, men lite stönig är jag, så jag fortsatte lite längre undan för undan och idag klarar jag kanske lätt 5 km på 1 timme. Det är den hastighet man bör ligga på: 5 km/timme.
Det är klart att det varit jobbigt många gånger, men man måste ju försöka jobba med sig själv och inte bli alltför passiv och deprimerad.
Samtidigt som jag började med detta, fick jag recept på bantningsmedlet Xenical. Tre tabletter, 120mg, om dagen har tillsammans med Gåing tagit ner mig 34 kg i vikt. Detta är jag väldigt nöjd med och det har stärkt både självkänsla, självförtroende och tuffhet. Jag har nu varit utan Xenical cirka en månad utan viktökning. Allt detta gör ju inte att man blir fri från alla biverkningar, men man kan kanske må lite bättre!

Hoppas att dessa båda tips kan hjälpa någon annan. Den som vill få lite mer upplysningar om Gåing kan söka på Skifix.
Lycka till, hälsningar från Bengt.Jag har relativt stora besvär med svettningar efter sympatektomien. Nyligen har jag upptäckt att det kommit flera nya material som kan hjälpa till så att man känner sig fräschare. Materialen gör att svetten ventileras ut utan att tröjan blir "genomblöt" som en bomullströja.
Några material är CoolMax, Dry-Fit. Finns av fabrikat Nike, Puma, Newline och är obetydligt dyrare än vanligt material.
Jag har nyligen provat olika T-shirt under 30-gradig värme i Spanien. Newlines T-shirt med CoolMax-material fungerade bäst. Inga synliga fuktfläckar! Rekommenderas!

J.Jag har provat mycket i mina försök att må bättre. Bland det som har känts bäst ur allmän hälsosynpunkt är avslappningsövningar och självsuggestionsövningar.
Om ni har svårt att hitta någon på er ort som kan hjälpa er med detta, så gör som jag: Försök att få tag på ett kassettband, ex.vis av Lars-Eric Unestål. Sök på Internet så hittar ni lite av vad han har gjort. Ex.vis på internetbokhandeln AdLibris.

B.L-E.
Första sidan / Bakgrund / Biverkningar / Sympatiska nervsystemet / Nyheter
Varför drabbades jag? / Krav / Stadgar / Länkar / Kontakta oss / Medlemmars hälsotips /