Legenden

Redan tidigt i litteraturen omnämns norsk skogkatt som Hulderkatta eller Trollkatta. Denna storvuxna och muskulösa katt med lång kropp och höga ben, har den norska naturen i århundraden skoningslöst avlat fram, och fött upp med hjälp utav isande kyla, snöstormar, piskande regn och hagelskurar, samt svält och rädsla i de norska skogarna.

Moder jord lät endast de kraftigaste och mest välpälsade behålla livet. För att klara av det bistra klimatet gavs skogkatten en speciell päls med tjock underull som skydd mot kyla samt långa vattenavstötande täckhår, för att skydda mot regn och snår. För att de ömtåligaste delarna på kroppen skulle få mer skydd fick dessa krage, kindskägg, skjortbröst, knickers, tofsar under trampdynorna samt en lång svans.

Skogkattens trekantiga huvudform blev mycket likt lodjuret, och den fick rovdjurets vilda blick. Den kraftiga hakan och den raka näsan förstärkte ytterligare det vilda utseendet. För att klara sig i vildmarken blev skogkatten smidig i sina rörelser samt en suverän trädklättrare.

Norrmännen började i slutet på 1930-talet inse att denna Trollkatta höll på att försvinna. Den första skogkatten visades upp redan 1938 på en kattutställning men det dröjde ända in på slutet av 1960-talet innan de första entusiasterna började avla fram sin national (s)katt på allvar. 1976 blev den Norska Skogkatten godkänd som raskatt inom FIFe och 1977 fick den certifikatstatus, så det är en relativt ny men gammal raskatt.

Den norska skogkatten får inte ha något främmande rasinslag. Därför är färgerna choklad, lila, fawn och kanel ej godkända färger, den får ej heller ha himalaya-tecken (siamesmaskad). Skogkatten är en lagom aktiv och vänlig katt. Den småpratar gärna utan att vara högljudd. Den semilånga pälsen är lättskött men en tova då och då vid pälsfällningen går inte att undvika. Skogkatten passar alldeles utmärkt som inne- och utekatt.

Kattungarna får ej levereras före 12 veckors ålder och skall levereras med stamtavla, veterinärintyg, samt vara vaccinerade mot kattpest och kattsnuva. Fullt utvecklad och vackrast är skogkatten vid 3-4 års ålder. Det är en familjemedlem som man har skaffat sig. En god kamrat som man i bästa fall skall dela sitt liv med 15-20 år. Om man nu vill avla och ställa ut skall man sträva efter att köpa en kattunge, som håller sig mycket nära idealstandarden

SVISS/SVERAK & SVISS

SKOGKATTENS VÄNNER I SÖDRA SVERIGE

SVISS är en intresseförening där alla kattvänner är välkomna – med eller utan Norsk Skogkatt.

SVISS har både SVERAK-anslutna och independent medlemmar.

Vi arbetar för att öka intresset för den Norska Skogkatten som raskatt och för ett seriöst avelsarbete.

Vi arbetar för att utbilda och informera genom informationsmöten, kursverksamhet och utställningsverksamhet.

Vi arbetar för gott kamratskap och sammanhållning mellan medlemmarna

Som service för medlemmarna har vi bl.a. en kattungebank och ett register på avelshanar.

 Medlemsavgifter:

Sviss/Sverak 
Huvudmedlem 350 kr
Familjemedlem 30 kr
Postgironummer: 66 41 26-0

Sviss 
Huvudmedlem 135 kr
Familjemedlem 30 kr
Postgironummer: 792 84-6

 

För information:

Hans Göransson Tele 0416-191 95
E-mail: daianas@telia.com

 

Om ni är intresserade av att köpa kattungar:

Kontakta Hans Göransson Tele 0416-191 95
E-mail: daianas@telia.com

Du kan även köpa kattsaker ur vårt SVISS-sortiment t.ex. Karinamöss, vykort, bildekal samt äldre och nyare nummer av SVISS-tidningen

 

 

Kontakta Lennart Johansson på
Tel: 040-43 49 05
eller maila
aretes@telia.com