Alli/Xenical/Orlistat: Allvarliga biverkningar
Svårt skadad av bantningsmedlet Xenical

English text

Foto taget 1999-10-24 Foto taget 2000-07-25

Jag intog 4 månaders förbrukning av Xenical 1999. Redan under den tiden fick jag problem med hudutslag och avbröt behandlingen. Problemen fortsatte. Ingen läkare kunde hjälpa mig (eller ens förstå vad som hänt). Jag blev banbrytande med information om biverkningarna. Diagnosen blev kronisk urticaria (nässelutslag) men jag fick också alla andra problem som Xenical kan orsaka: hudutslag i flera former, hudrodnad, flush, kallsvettningar/frossa, ödem, klåda på hela kroppen, hjärtklappning och högt blodtryck.

Min kropp betraktar den här medicinen så giftig att hela försvarssystemet fortsätter försvara sig mot Xenical trots att det är nästan 2 år sedan jag slutade. Jag är ett levande bevis på att det är kroppens försvarssystem som orsakar biverkningarna. Först blev jag allergisk mot det som jag intog när jag åt Xenical: olivolja, linfrön och alla essentiella fettsyror. En av bilderna (1999-10-24) är tagen efter en reaktion av 2 msk linfrön som jag tidigare mått bra av i åratal. Sedan blev jag också allergisk mot alla växtfetter och sedan mot mättade fetter. Nu blir jag allergisk mot all föda när kroppen känner igen den. Och det gäller även vatten, alla tvålar, schampon och krämer, ja allt som kommer in i kroppen - utom luft. Jag måste hela tiden söka nya maträtter, tvålar, schampon och krämer. Jag kan tåla allt i en främmande miljö när hjärnan avleds på något sätt men intar jag något inför natten, styr hjärnan kroppen till försvar under sömn och jag vaknar och ser grotesk ut. När jag ser mat eller tänker på mat bränner det i ansiktet och svetten slår ut. Felet sitter i hjärnan som styr kroppen till försvar och sätter all föda i samband med Xenical. Om jag t ex dricker mycket vatten styr njurarna vattnet fel i försök att neutralisera gifter i kroppen och jag svullnar. När jag svullnar nu svullnar ögonlocken också inåt och skadar ögonen. Jag har ständig hjärtklappning och högt blodtryck. På nätterna ligger jag ofta vaken med klåda och hjärtklappning. På morgnarna när jag tänker på frukost, bränner mitt ansikte och börjar svettas. Efter duschning utlöser vattnet som kommer in via porerna kroppens försvarssystem och jag svettas i 15 minuter efteråt. Sedan utlöser kroppskrämer samma reaktion och jag svettas ytterligare 15 minuter. När jag sedan äter frukost bränner ansiktet och jag börjar svettas igen. Sedan fryser jag. Det här fortgår likadant dag och natt. Jag har inte fått någon hjälp, varken ekonomiskt eller medicinskt, och mitt liv är en daglig tortyr förenad med enorma kostnader.

Sjukvårdsbehandling (hudkliniken på Huddinge sjukhus) är ett misslyckande (som alla andra sjukvårdsbehandlingar hittills). Varje attack, när jag ser ut som på ovanstående bilder, har förut varat i ca 2 veckor. Efter ordination av kraftig allergimedicinering är jag mer svullen med ökad hjärtklappning och liknande attacker varar nu ca 5 veckor. Så läkarna har hittills inte varit till någon hjälp. Dessa attacker gör mig mer isolerad än kriminella i fängelser. Det känns som om jag är den enda överlevande efter en stor katastrof och har blivit lämnad så skadad att ingen kan förstå mig.

Jag ville tro på Xenical och kontaktade Läkemedelsverket innan jag intog medicinen. Eftersom man talade om att man bara kunde få problem om man åt fel vågade jag prova. Det är skrämmande att mindre än 1 procent av de läkare jag träffat förstår det här eller att det kan vara farligt och också oetiskt att med medicin tvinga ett friskt organ (bukspottskörteln) att fungera fel. Jag vill varna andra för att denna medicin är så farlig att man kan få allvarligt fel på kroppens immunsystem som ingen läkare idag kan bota.

Ovanstående text skrevs 2001-05-24.

Fotografi taget i April 2000

Fotot är taget en dag utan anafylaktisk chock mitt emellan de två tidigare bilderna

Fortsätting av skadeförloppet (September 2002)

Jag lider fortfarande av felkodningen i mitt immunsystem som orsakades av Xenical. Mina immunceller letar kontinuerligt efter fiender i min kropp att attackera. Till en början trodde jag (och också ögonläkarna) att attackerna mot mina ögon orsakades av svullnaden. Sedan chockades jag av att läsa om mig själv i en vetenskaplig artikel (publicerad 4 augusti 2001 efter immunkonferensen i Stockholm under sommaren 2001) om att det finns en risk att jag blir blind. När Jag var 2 år fick jag en sax i höger öga och har därför genomgått åtskilliga ögonoperationer. Immuncellerna som letar efter fiender tränger nu igenom ögat och når hornhinnan. Detta är en onormal situation och immuncellerna tror att hornhinnan är en fiende och försöker utplåna den (dem). Även vänstra ögat påverkas. Till och med en enkel dusch orsakar kraftiga attacker mot mina ögon. Namnet på artikeln var "Inbördeskrig i kroppen" och man talade om att forskarna inte vet varför det händer. Men jag vet! I mitt fall orsakades detta av bantningsmedlet Xenical. I artikeln nämns också att tillståndet är obotligt. De vilda immuncellerna kommer att fortsätta anfalla kroppen och skada den på olika sätt. Ingen talade om för mig vad som höll på att ske med mina ögon och jag hade tur som råkade läsa artikeln om mig själv. Jag har frågat sjukhuset ett flertal gånger om varför ingen kontaktade mig och varnade mig för vad som höll på att hända, men har aldrig fått ett svar. Jag är övertygad om att jag genom att läsa artikeln själv har räddat min syn. Ibland måste jag använda 8 olika ögonmediciner för att kunna stoppa en attack mot ögonen. Jag har också frågat läkarna om de inte ville berätta för mig om attackerna mot mina ögon, utan istället i vetenskapligt syfte tänkte vänta och se hur lång tid det skulle ta innan jag blir blind!

Immunattackerna är skadliga och de varierar. När den ena är starkare är den andra svagare och vice versa. Jag har alltid hjärtklappning, flushar med brännande ansikte och svettningar alla dagar och nätter och när jag äter. Jag har attacker mot mina ögon, men också mot öronen och astmaattacker. Mina anhöriga säger att jag inte hör bra längre. Om jag skulle äta på ett normalt sätt, skulle jag ha konstanta anafylaktiska chocker. Jag måste hela tiden variera maten för att vilseleda immuncellerna. Jag har också kraftiga reaktioner mot akupunktur, massage, yoga och meditation när kroppen känner igen behandlingarna.

Det felkodade immunsystemet har blivit en del av mitt ursprungliga immunsystem och det har ingen betydelse för felkodningen om jag äter hälsosam mat eller inte. Om jag till exempel försöker förstärka mitt immunsystem kommer även felkodningen att förstärkas.

Innan Xenical hade jag lågt blodtryck och inga problem med mitt hjärta. Efter Xenical har jag högt blodtryck, alltid hjärtklappning och omkring 120-130 slag per minut i vilande läge. Mina hjärtslag är oregelbundna och jag har dubbelslag. Jag vet inte hur länge mitt hjärta kommer att orka.

Läkarna vägrade att låta mig få ta del av prov- och testresultat. Jag var tvungen att kontakta myndigheter för att få dem. Resultatet av alla prov är perfekta och enligt dem borde jag vara så frisk som en människa kan vara. Till och med blodprovet som visar allergisk reaktion var negativt. IgE-testet som visar om man har en allergisk reaktion i kroppen var negativt trots att jag hade anafylaktisk chock. IgE, som visar allergisk reaktion genom innehållet av histaminer i kroppen, måste vara lägre än 120-130 IU/ml. Annars har man en allergisk reaktion. Mitt under pågående anafylaktisk chock var mitt IgE bara 16 IU/ml och därför kan heller inte antihistaminer hjälpa. Detta är också ett slutgiltigt bevis för att jag inte var utsatt för en normal allergisk reaktion. Var medveten om att hudkliniker inte är till någon hjälp. Jag fick dessutom anafylaktiska chocker av de hudsalvor de ordinerade för mitt ansikte!!

Läkemedelsföretaget Roche, som tillverkar Xenical, medger nu att det förekommer sällsynta biverkningar med Xenical såsom klåda, hudreaktioner, urticaria, ödem och anafylaktiska chocker. Jag är övertygad om att dessa biverkningar inte är så sällsynta. Jag har fått många mail som berättar om liknande reaktioner men de har inte blivit rapporterade.

Läkemedelsverket medger att mina problem troligen är orsakade av Xenical. De säger också att troligen är det starkaste uttryck de använder. Enligt dem är jag berättigad till ersättning.

Läkemedelsföretaget Roche i Sverige är försäkrat i försäkringsbolaget Zürich. De har funnit en svensk läkare (s k hudspecialist) som säger att Xenical inte kan ge några hudreaktioner, vilket är osant. Därför har jag hittills vägrats någon som helst kompensation.

Jag har varit i kontakt med många experter och vetenskapsmän (som inte har något samröre med läkemedels- eller livsmedelsindustrin) över hela världen genom min hemsida. Jag vill förmedla deras budskap till alla människor och framförallt till de överviktiga. Om du vill leva ett hälsosamt liv, börja med att öppna kylskåpet och kasta ut alla lättprodukter, alla margariner och alla vegetabiliska oljor med hög halt av fleromättat fett (som har använts för att sänka immunsystem i samband med organtransplantationer). Behåll bara jungfruolivolja, kallpressad rapsolja och smör. Jag har funnit ett smakfullt och hälsosamt sätt att göra mitt eget margarin genom att mixa rumstempererat 2/3 smör med 1/3 olivolja och lite salt och pressad citron.

Och budskapet till alla överviktiga är: Det finns ingen diet eller medicin som kan hjälpa dig att gå ner i vikt och behålla vikten. Om du försöker på det sättet måste du fortsätta så resten av ditt liv, för så fort du slutar manipulera kroppen, kommer du att bli ännu fetare. Undvik socker som gör att din kropp inte känner när den är mätt. Börja skära ner på kolhydrater (bröd och potatis) inte fett och gör det på det sätt som William Banting gjorde. Han lyckades gå ner i vikt på rätt sätt och behöll den resten av sitt liv. Han skrev också att det är mer en fråga om kvalitet än kvantitet.

2004 - Fortfarande sjuk

Alla homeopatiska medel förbättrade mitt tillstånd under längre perioder men ingenting var bestående. Alla läkemedel försämrade mig med en gång.

I augusti 2004 blev mina anafylaxier och anafylaktiska reaktioner konstanta och höll i sig ända till februari 2005 då jag hade ansiktsinflammationer och såg ut så här:

Början av februari 2005 Mitten av februari 2005 Slutet av februari 2005

Början av februari 2005

Mitten av februari 2005

Slutet av februari 2005

2005 - Tillfrisknar

I slutet av februari 2005 kom jag i kontakt med en av världens främsta läkare, den finländske läkaren Matti Tolonen, docent i medicin. Skillnaden mellan dr Tolonen och svenska läkare är att dr Tolonen inte försöker behandla autoimmuna sjukdomar med läkemedel utan att först försöka ta reda på orsaken till problemet. Han talade genast om att han tror han kan hjälpa mig på nytt. Han sade att jag drabbats av inflammationscytokiner, främst Interleukin IL8, orsakat av Xenical. Den här typen av inflammationscytokiner orsakar tusenfalt värre allergier och inflammationer än histaminer (som jag ju inte hade trots anafylaxier). Han rekommenderade mig bl.a. ett superantioxidant kosttillskott, utvecklat av honom själv, som kan dämpa dessa cytokiner. Jag började tillfriskna genast när jag följde hans rekommendation och såg ut så här i början på mars 2005:

Början av mars 2005

Början av mars 2005

Det var helt klart att jag var förgiftad av läkemedelsföretaget Hoffman-La Roche och deras medicin Xenical. Dr Tolonen presenterade mitt fall för en hälsotidning i Finland och i april 2005 publicerade de vad som hänt mig. Hoffman-La Roche avböjde att kommentera artikeln med motiveringen att mitt fall inte var avslutat i Sverige - vilket det var. Redan i början av alla dessa år förvägrades jag någon som helst ersättning. Den här skadan har kostat mig ca 200.000 kronor att överleva.

Det kom till min kännedom att Hoffman-La Roches korrupta försäkringsbolag Zurich redan i början av min skada bestämde sig för att aldrig ersätta den. De kunde inte acceptera att, trots att de påverkade sina egna förtroendeläkare att ljuga och hud-"specialisterna" på Karolinska sjukhuset att både ljuga och förfalska testresultat, lyckades jag själv att få svenska myndigheter att tro mig. Men Sverige har så lättpåverkade myndigheter att trots att de är fullt övertygade om att ett läkemedel de godkänt, förorsakat svåra och allvarliga biverkningar, har de gett Zurich frihet att bestämma om de vill ersätta en skada eller inte. Det är inte frågan om man skadats eller inte! Det är helt enkelt bara en fråga om de vill ersätta den eller inte! Jag rekommenderades av jurister att inte gå till skiljemannaförfarande (som är en dold process) för om Zurich bestämt sig för att inte ersätta en skada är de fullt kapabla till att betala miljoner till den som har utslagsröst. Att förlora ett skiljemannaförfarande hade kostat mig åtminstone en halv miljon.

Under de 6 år som jag var skadad träffade jag 60 läkare i Sverige. Ingen kunde hjälpa mig och ingen kunde förklara vad som hände i min kropp. När man är läkemedelsförgiftad är det totalt omöjligt att tillfriskna genom ett annat läkemedel. Att tillföra ytterligare läkemedel kommer istället att öka inflammationscytokinerna. Anafylaxier orsakade av inflammationscytokiner är icke behandlingsbara och därför mycket farligare än de som orsakats av histaminer.

Sjukhusdiagnosen för min skada var en autoimmun sjukdom - omöjligt att tillfriskna från. Inflammationscytokinerna attackerade hela min kropp och jag var nära att bli blind. Jag är fullt övertygad om att läkemedelsindustrin orsakar många autoimmuna sjukdomar genom sina läkemedel.

Min rekommendation till alla är att undvika att acceptera läkemedel framställda av Hoffman-La Roche. Enligt min erfarenhet kommer du inte att få ett enda öre i ersättning om du blir svårt skadad.

Om alla länder hade samma obefintliga sätt som Sverige att ersätta svåra läkemedelsbiverkningar, skulle det vara fritt fram för läkemedelsindustrin att förgifta hela världen.

2010 - Fortfarande frisk

Jag är helt frisk sedan april 2005. Innehållet i läkemedlet Alli är precis detsamma som i Xenical/Orlistat men hälften så starkt. Det innebär att det kommer att ta längre tid för ett immunsystem som inte accepterar Alli/Xenical att reagera. Jag fick ett mail från en desperat mamma vars 1,5 år gamla son av misstag hade fått i sig 3 kapslar Xenical och fick samma biverkningar som jag. Ingen läkare kunde hjälpa det här barnet. Han är nu frisk men utan läkarhjälp.

2013 Tilläggsinformation

Jag har fått många frågor från hela världen om mig och hur jag mår idag så jag försöker ge ett svar. Jag har beslutat att behålla min websida på Internet för att hjälpa och varna människor om hur farliga mediciner kan vara. Mediciner är ofta nödvändiga för att överleva farliga sjukdomar men själva tillfrisknandet sker alltid genom det egna immunsystemet. Alli och Xenical är fullständigt onödiga mediciner. Jag har godkänt användandet av mina bilder i uppslagsböcker i USA för att visa anafylaktisk chock och vid undervisning av militärläkare och sköterskor i USA för att visa hur anafylaktisk chock ser ut som orsakats av mediciner och injektioner vid behandlingar i krig. P.g.a min negativa Xenical-reaktion har reklam för Xenical till barn förbjudits via domslut i en del länder. Jag har aldrig tillåtit att man visar mina bilder i samband med anafylaktisk chock av födoämnen, djur eller något i naturen. Jag tål allt utom gifter och kemikalier och fick kämpa så många år för att förmå läkarna att förstå det.

Jag hade inget problem med mitt utseende när jag var ung och det är förmodligen därför jag förmådde visa alla fruktansvärda bilder av mig. Jag har ännu hemskare bilder som jag hittills inte visat – bilder på hur jag såg ut när jag vaknat och haft anafylaktisk chock i sömnen utan att veta om det. Kvällen innan åt jag ingenting och hade normalt utseende när jag somnade. Det är värt att nämna att anafylaxi ser så vidrigt ut att alla med anafylaxi ser ut som monster. Jag är idag helt frisk från alla biverkningar och mitt ansikte har hittills sett yngre ut än det är trots alla problem jag haft. En del har trott mig vara mamma till mina barnbarn vilket skulle ha betytt att jag fött barn vid 62 års ålder. Det är fullständigt omöjligt och bekräftar att jag inte har några problem med mitt ansikte. Står man nära mig är det möjligt att se rynkor som är på väg men rynkor och en del övervikt har aldrig bekymrat mig. Det finns mycket värre problem i världen. Jag skulle kunna vara frisk och lycklig idag men har olyckligtvis fått andra hälsoproblem efter att ha varit utsatt för stalkning av en granne som försökte förinta mig.

För många år sedan planerade jag att skriva en bok om mina erfarenheter av Xenical men det har varit omöjligt p.g.a. mina negativa immunreaktioner. Av samma anledning blev det omöjligt att skriva om stalkning. Många år tillbaka började jag skriva roliga böcker om våra två katter för att roa små barn. När båda katterna plötsligt dog kunde jag inte fortsätta skriva p.g.a. den stalkning jag och min familj var utsatta för. Min mamma ville att jag skulle skriva en bok om mig och allt jag upplevt. Allt började med en sax i mitt högra öga när jag var 2 år gammal. (Förvara aldrig saxar eller knivar i ett kök så att små barn kan se dem) Jag har ännu inte beslutat om jag tänker skriva en bok eller inte.

Jag vet att vetenskapsmän och läkare runt hela världen har använt min information om Xenical i sitt arbete. Biverkningarna gav mig en mycket intressant erfarenhet om människans immunsystem. Jag hade anafylaktiska reaktioner varje vecka under 6 år. Mitt tillstånd gjorde att immunsystemet alltid var berett att försvara mig och jag vet exakt hur det reagerar. Jag har glömt många av de platser i Sverige och utomlands där jag hade anafylaktiska reaktioner. Mina ögon har inte glömt. När mina ögon ser en stol på någon plats där jag hade en anafylaktisk chock för 10 år sedan reagerar plötsligt mitt immunsystem. Det här visar hur mycket mer det finns att upptäcka när det gäller människans immunsystem. Det lagrar varje enskild händelse i en människas liv så länge man lever. Därför är det viktigt att barn när de växer upp får så många positiva upplevelser som möjligt för att stärka immunsystemet. Något mycket intressant är vad som skulle hända om jag idag intog en kapsel Xenical. Skulle jag dö eller skulle allt starta om igen och hur lång tid skulle det ta den här gången för mig att tillfriskna. Jag kan men är givetvis inte beredd att ta reda på det.

Jag har haft min hemsida på Internet ca 12 år. Trots att mina bilder blivit olagligt använda har jag aldrig personligen blivit trakasserad eller fått några elaka meddelanden. Något som skrämmer mig är mängden av oseriösa läkemedelsförsäljare i hela världen som använder mitt namn, min hemsida och ord som förknippas med den och försöker förmå människor att köpa Xenical och Alli. Många människor runt hela världen har tackat mig, stöttat mig, bett för mig och sänt mig lyckönskningar. Jag vill tacka dr Matti Tolonen som hjälpte mig att tillfriskna. Nobelpristagare i medicin kunde inte det och inte heller de 60 läkare jag träffade i Sverige. Jag vill också tacka Barry Groves, PhD, Second-opinions, som var min första kontakt utomlands och som trodde på mig. Jag är också tacksam mot min familj som stöttade mig under alla år. Och givetvis vill jag tacka alla människor runt hela världen som har sänt mig sina lyckönskningar. Tack!

Carita Övelius
Carita Övelius

Denna sida har besökts  gånger sedan 2003-02-20
Senast uppdaterad 2013-01-29