"Smakprov"
ur
boken

 

VÄGHÅLLAREN

- en annorlunda berättelse om en udda människa
vars livsgärning nog söker sitt motstycke

 

 

Väghållaren, mannen med det märkliga yrket och den ende i sitt slag, möter oss som en enfaldig eller aningslös dumbom. Som en illiterat och struntviktig redigpetter. Han står i stark kontrast till dem i boken som inte enligt vanligt språkbruk är enfaldiga, dessa som normalt tillhör de högt aktade och kloka i samhället.

Till att börja med är han en människa alla kan sparka på och hunsa. Trots att han är stolt och självgod i sin stundtals dryga förträfflighet, fogar han sig okritiskt i mycket, precis som många av oss "präktiga" svenskar också gör.
Det känns lätt att dra på munnen åt hans fyrkantiga och besynnerligt aviga tankevärld.

Men genom olika yttre händelser börjar aningslösheten sakta ersättas av en spirande klarhet. Och läsarens måhända lätt överlägsna leende börjar stelna. Väghållaren kommer till insikt och gör vad de flesta är existensiellt oförmögna till: han skrider till handling i den dramatiska finalen!

Berättelsens mörka underton gisslar bilavgasernas, gifternas och den slösaktiga konsumismens samhälle. En slösaktig livsstil som leder till människans andliga kollaps och jordens ruin?? Den svarta skildringen av bonden som bedriver experiment och rovdrift på sina djur, för tankarna till avarter som Belgian Blue och får stå för människans mera destruktiva sidor. Men vi möter också den ljusa och gripande gemenskapen med vännen Råttfångaren, den hetlevrade men också insiktsfulle rebellen som likt en fredlös lever i ett utanförskap på sophögarna, bland råttor och kasserade TV-apparater. Boken hämtar inspiration hos de nordamerikanska indianfolken och deras mäktiga filosofi om människan och jorden.

Var och en som värnar om luften, vattnet och våra medvarelser på jorden har något att hämta och ta till sig i denna ovanliga berättelse, som likt en ond sagoflod slingrar sig mellan dröm och påtaglig verklighet.

I ramen till vänster kan du hämta in det första kapitlet i boken och "klicka" fram andra valda brottstycken ur berättelsen. Är du intresserad av att läsa romanen i sin helhet, skicka en intresseanmälan via e-posten och du får närmare upplysningar. Aktuell e-postadress finns här nedan.


Boken är på 206 sidor och typografin följer gängse standard och är naturligtvis en helt annan än vad som kan återges här.

 

ihg@telia.com


copyright © ingvar hellsing 2006

Hellsing roman litteratur saga förlag bokförlag djurförsök belgian blue miljöroman Lundqvist