SIXTUS Comfort sadelpad

Spara hästens rygg med SIXTUS Comfort sadelpad.

·         sadeln ligger still

·         fungerar stötdämpande

 

·        ökar sätets inverkan

 

 

 

SIXTUS sadelpad har flera positiva effekter för hästen men viktigast är ändå att hästen har en sadel som är anpassad efter hästens rygg. Det är inte så många som vet att hästens bogblad rör sig precis som på kattdjur. Skillnaden är bara att hästen har långa tornutskott på ryggkotorna vilket gör att bogbladens rörelser inte syns lika mycket. Tornutskotten bildar hästens manke. Många sadlar hästen för långt fram på manken. Men även om man vet att sadla hästen väl bakom bogbladstoppens brosk ligger den sällan kvar i samma läge under hela ridpasset. Framförallt i galopp och hoppning rör sig sadeln framåt över vojlocken. Ett bra komplement är då att använda svanskappa. Men det är inte så många ryttare som gillar den lösningen.

 

Sadeln ligger inte still

Sadeln kan vara för stor eller för trång. Hästen kan ha ett mycket väl markerat sadelläge eller totalt sakna sadelläge - typiskt unghästar. Är ryttaren stel i höfterna och sitter långt bak i sadeln reser sig sadeln i framkant och åker upp på bogbladen.

 

Bogen rör sig på hästen och för att slippa obehaget drar hästen fram bogbladet vilket ger cirkulationsnedsättning i musklerna både framför och bakom bogen. Elasticiteten i musklerna minskar. När hästen drar fram bogen för att slippa trycket från sadeln försämras vinkeln i bogleden, vilken är en av två stötdämpare i hästens framben. Den andra stötdämparen är kotleden vilken kan överbelastas då den får överta delar av bogledens stötdämpande funktion. Kotledsinflammation är en vanlig orsak till hälta.

 

Minskar stötar och ökar sätets inverkan

Materialet i SIXTUS sadelpad har den trevliga bieffekten att det är stötdämpande. Man har uppmätt så mycket som 200 kg tryck per kvadratcentimeter på hästens rygg under sadeln. Materialet greppar även bra i både sadel och vojlock vilket gör att ryttarens inverkan med sätet lättare uppmärksammas av hästen.

 

Ett gott råd

Ta alltid för vana att sticka in och kontrollera - när hästen rör sig, att dina fingrar inte kläms mellan bog och sadelbommens ortspets. Kontrollera det både i början och slutet av ridningen. Efter ca 20 minuter i rörelse har hästens endorfinproduktion kommit igång. Smärttröskeln höjs då och hästen reagerar inte på obehaget runt manken. Det gör den däremot nästa gång man kommer med sadeln och spänner gjorden. Den spänner sig eller i värsta fall visar den irritation över att sadlas.

 

Sixtus Comfort sadelpad rengörs med såpa och vatten på en trasa. Låt torka.

 

 


Kontakta mig för mer information!

Tel 070-25 25 060, 0220-419 17

E-post anne.halldin@sixtus.se