Goda råd

Lite lär man sig trots allt genom åren och det är kul att dela med sig av vad man själv har upptäckt eller läst – innan man glömmer det.

 

November 2006

Skelettet behöver både kalcium, D-vitamin och dagsljus

Nu går vi mot den mörka årstiden. Är man på jobbet vid halv åtta och far hem vid halv fem så är det mörker när man är ute.

Kalcium behövs för att få ett starkt skelett. Och D-vitamin hjälper till att lagra in kalcium i skelettet. Men om inte D-vitaminet vi får i oss övergår till aktivt D-vitamin så fungerar det inte. D-vitamin blir aktivt D-vitamin när vi är ute i dagsljus. En glasruta emellan räknas inte. Två kvadratdecimeter hy i dagsljus ca 30 minuter om dagen behöver vi ha. Så det räcker med att ha ansiktet i ljuset och packa in resten i varma kläder. Och det fungerar en gråmulen dag också.

Att röra på sig och belasta skelettet är också nödvändigt för att det ska bli starkt och hållbart. Rymdfarare som vistas i tyngdlöst tillstånd länge får ett farligt klent skelett.

 

April 2006

Dricker du tillräckligt?

Väger man 70 kg förlorar man ca 2 liter vatten per dygn. Vi kissar ut 1 liter. Den andra litern försvinner i avdunstning från huden, i utandningsluften och så lite i avföringen.

Fundera på hur mycket vätska du dricker varje dag.  Och för varje kopp kaffe eller the, får du dra bort ca 3 dl istället för att plussa på 1,5 dl. Kaffe och the är vätskedrivande och tillför inte vätska, det driver ut dubbelt så mycket som man dricker.

Ett gram kolhydrater binder 3 gram vatten. Kissar du väldigt ofta kan det tyda på energibrist, dvs. brist på kolhydrater som behövs för att binda vatten. Vatten väger mer än fett, så om kroppen lagrar in mindre med fett, om vi äter tillräckligt med kolhydrater och dricker ordentligt så kanske vi inte går ner i vikt! Men vi minskar i omkrets. Musklerna fungerar bäst när de får tillräckligt med vätska. Har vi vätskebrist bildas lätt myoser, muskelknutor, som kan kännas som knölar eller knaster under fingrarna.

Får vi i oss tillräckligt med vatten fungerar magen som den ska och vi ”får gå” åtminstone en gång om dagen. Om magen inte fungerar måste ”skiten” ut i alla fall – och det visar sig ofta som akne. Det gör inget om man kissar gult på morgonen, men sen ska det vara mera klart.

 

 

Mars 2006

Långtidsfrisk

Vem vill inte vara långtidsfrisk!

Långtidsfrisk definieras av att man inte haft en enda sjukdag på 2 år.

 

Vibrationsträning

Vibrationsträning har fungerat väldigt bra på våran grabb som är spactisk för att träna upp muskelstyrkan. Det räcker med att man kan stå på vibrationsmaskinen för att musklerna ska tränas. Perfekt för de som har svårt att röra sig eller de som är ovana att träna. Musklerna blir starkare och liksom efter all träningen känner man sig avslappnad efteråt.

Helkroppsvibrationer är en riskfaktor i arbetslivet men ett träningspass vibrationsträning tar inte lång tid. Man bör inte träna mer än 2 pass i veckan. Det pass vår grabb gör tar inte mer än 5-6 minuter på maskinen. Nu när benstyrkan byggts upp har vi övergått till ett pass i veckan.

En liten varning för att ”bygga” muskler med vibrationsträning: Musklerna blir starkare men eftersom man normalt står still under träningen får inte lederna någon del av träningen. En kombination av olika träningsformer gäller om man vill ha mer än lagom muskelstyrka alltså!

 

Dyslexi, dyskalki och ögonmotorik

Många läkare har kontrollerat vår grabbs ögon men ingen läkare eller skolsköterska har någonsin kontrollerat hur han rör sina ögon. Det finns naturligtvist fler orsaker till inlärningsproblem men det är värt att kontrollera att ögonen kan röra sig med flyt när huvudet hålls still.

 

För att testa ögonrörelser ber man barnet följa en penna med en färgad kork eller liknande med blicken. Huvudet ska hållas still. Pennan för man fram och tillbaka, upp och ner och i cirklar och åttor inom synfältet. Saker man kan få se är att hela huvudet följer med, ögonen rör sig hackigt eller tappar ”fästet” ofta mm. Det tog bara ett par dagars daglig träning i några minuter för att få en märkbar förbättring hos vår grabb. Läsningen blev lite förbättrad men den stora skillnaden såg vi konstigt nog i matte! För att få riktigt flyt i ögonrörelserna behöver man fortsätta i många veckor – men det tar inte mer än en eller ett par minuter per dag!!!