Dessa websidor presenterar fyra resurssnåla hus (både vad gäller material, energi och byggkostnad) som uppfördes i samband med Bo 87 i Umeå. Bostadsmässan hölls 1-23 augusti 1987, och omfattade flerfamiljshus på Sandahöjd, en trädgårdsanläggning vid älven (Trädgård i Norr), samt en- och flerfamiljshus i Ersmark. Husen som behandlas här ligger på Jungfruvägen i Ersmark.

Det mesta materialet till websidorna är hämtade från mässkatalogen. Men även från en artikel i tidningen Träinformation (nr 3, 1987) samt en rapport från Byggforskningsrådet (R29:1991).

Här följer en bakgrund till de resurssnåla trähusen hämtad ur mässkatalogen.


Resurssnåla småhus i Umeå och Malmö

I Ersmark finns de resurssnåla småhusen "Megaron", "Wattstugan", "Trä Kronor" och "Kuben". Hustyperna kom fram i en tävling kallad "Det resurssnåla trähuset" som Träinformation anordnade 1982. Alla husen har resurs- och energisnål planutformning och volym. De är väl isolerade och täta. Genomgående har de också enkel teknik för uppvärmning och ventilation utan några överdrivna tekniska finesser.

De fyra hustyperna ingår i ett byggforskningsprojekt kallat "Resurssnåla småhus i Umeå och Malmö". Projektet skapades för att utgöra utgångspunkten för bostadsmässor i de två städerna. Både mässan i Malmö - BO 86 - och mässan i Umeå - BO 87 - växte ut och kom att omfatta många delprojekt.

Grunden för projektet är tre hus av vardera hustyp som byggts i både Malmö och Umeå. I Umeå finns provhusen i Ersboda och de var inflyttningsklara hösten 1986. De fyra visningshusen i Ersmark har samma utformning som provhusen i Ersboda.

I projektet ingår ett mätprogram som gör det möjligt att utvärdera husens funktion som resurssnåla i driftskedet och för att kunna jämföra hur likadana hus fungerar två klimatmässigt mycket olika delar av Sverige. Mätningarna påbörjades i samband med inflyttningen. Resultatet av första årets uppföljning presenteras under BO 87 i samband med småhusdagen den 20 augusti.

Byggherre för husen, både i Ersboda och i Ersmark, har varit Stiftelsen Bostaden. Uppföljningen görs av Norrlands Byggtjänst med anslag från Byggforskningsrådet.