Har alltid gillat TV, ända sedan jag var liten. Så det föll sig ganska naturligt att läsa något i gymnasiet som hade med media och journalistik att göra, så mitt val föll på Mediaprogrammet.

Det var även där jag skrev min första uppsats i ämnet "TV". Titeln blev; "Sveriges Television eller TV4? - En kamp om tittarna". Mycket har skett vad det gäller TV i Sverige sedan 1997 då jag skrev min uppsats och mycket mera kommer hända. Jag har i alla fall valt att lägga ut den på nätet för att andra ska kunna ta del av mina åsiker jag hade rörande TV då. Men du... glöm inte att det är Copyright på den!

När jag sedan flyttade till San Francisco för att läsa 1 år på San Francisco State University så blev mitt major BECA - Broadcast Electronic Communications Arts. Utbudet av kurser var enormt, men jag läste bland annat BECA 200 - Introduction to Electronic Communications, BECA 201 - Life on TV - A critical view, BECA 592 - Internet as a medium of Electronic mass communication. (De är ganska duktiga vad det gäller att hitta på långa kursnamn i alla fall. ;-))

Vänner Liksom mycket annat i USA så var det mestadels bara Amerikansk TV och dess historia som gällde. Så därför föll det sig ganska naturligt att när det blev uppsats dags där så skrev jag om en av de mest populära TV-serierna idag, nämligen "Friends" eller "Vänner" för oss här hemma i Sverige. Det blev inte en lika lång och omfattande uppsats som den i gymnasiet. Inte på långa vägar faktistk. Det är i stort sett bara en kritisk analys på ett avsnitt. Men om du är intresserad så finns givetvis även denna att läsa.


Åter hemkommen till Sverige så tog det ju ett tag innan det var någon idé att börja titta på TV igen. Varför det? Låg så pass långt före vad det gäller alla serierna så det var inge skoj att titta på avsnitt man redan sett. Och svenska serier är oftast ingen hit, kommer väl något guldkorn då och då men rent generellt så är det rätt usel TV i Sverige.

De svenska guldkornen enligt mig är serie som "NileCity" och "Svenssons, Svensson." Svensk humor är ganska underbar och förvånansvärt så är det faktiskt SVT som står för dessa. Inte mycket av det SVT lyckats producera sen Kabel-TV gjorde sitt intrång i de svenska hemmen har varit något värt att nämna, men det finns givetvis undantag.

Det sägs att det aldrig finns någon period i ens liv som man tittar så mycket på TV, (särskilt dagsåpor), som under ens studenttid, särskilt på universitets nivå. Skumma föreläsningstider och en tendens till att många skippar föreläsningarna helt och hållet och stannar hemma gör att man kan titta på TV mellan 13-16 varje dag. (Förstår mig inte riktigt på dem som gör det i och för sig då det inte visas något vettigt över huvudtaget. Om du nu inte råkar tillhöra den grupp av fans till serier som "Våra bästa år" (eller "Days of Our Lives" som den egentligen heter), "Glamour", "Pacific blue"...)

Talkshows av olika kvalité poppar upp som svampar ur jorden. Behöver vi verkligen alla? Räcker det inte med några stycken? Finns det en marknad för "Jenny Jones", "Oprah", "David Letterman", "Adam", "Ekdahl", "Jay Leno"... Listan kan göras oändlig. Tycker det mest bara är en enda stor sörja av alltsammans. Sörjans urmoder är givetvis USA, men det är även dem som står för några av världens bästa serier. Så man får nog tåla en hel del gojja innan man hittar några enstaka guldkorn. "Man måste kyssa många grodor innan man hittar någon prins," stämmer ganska bra även när det gäller TV.

Ally McBeal

City Akuten Att hitta något bra på TV idag är inte det lättaste. (Men smaken är ju som baken...) Givetvis har jag fallit för publiksuccer som "Ally McBeal", "City Akuten" och "Vänner," precis som de flesta andra i Sverige och övriga världen. På senare tid har även jag fallit för "ungdomsserier" som "Dawsons Creak" och nu senast "Felicity". Ibland är det skoj att gotta sig åt andras problem...

Söker man på någon av de mer populära TV-serierna på Altavista eller Yahoo så poppar det upp mänger med träffar. En oändlig samling sidor som är helt omöjlig att gå igenom, men ibland kommer man över några gulkorn. De stora TV-bolagen som NBC, FoX, ABC har ganska bra siter som tar upp en hel del rörande kanalernas serier. Även de svenska motsvarigheterna, SVT, TV3, TV4 och Kanal 5 har gjort sina egna versioner.

På många av alla de hemsidor som är ägnade åt olika TV-serier så har allt fler börja med att ha med sk. "sneak peaks" där man kan få reda lite på vad som kommer ske under veckans avsnitt. Detta håller sig främst de stora TV-kanalerna med på serierna "officiella" hemsidor, de privata håller sig oftast till att återberätta vad som skett i veckans avsnitt.


Ju längre en serie går desto lättare är det att kvalitén kraftig försämras. En serie som fortfarande håller även efter 6 säsonger är "Vänner". En serie som idag har fått kultstatus. Utnämnd till århundradets bästa tv-serie och skådelspelarna har mottagit en rad priser för gestaltningen av de kära karaktärerna Joey, Chandler, Rachel, Monica, Phoebe och Ross. De har alla gjort sig egna karriärer vid sidan av serien och det som kan stoppa denna succé är antagligen att skådespelarna kräver allt högre gager för varje säsong som går.

Visst vore det enormt trist om serien las ner men även jag inser ju att de inte kan hålla på i alla oändligthet. Hur länge kommer det vara kul att föja ett gäng kompisar som i början var runt de 20-nåt som numera har blivit runt de 30-nåt. Hur länge kan man spinna vidare på denna idé och vad kommer komma här näst?


Utbudet på den svenska tv-marknaden har inte ändrats så himla drastiskt under det senaste året trots att digital-tv:s har kommit. Vart är alla hundratals kanaler som skulle komma på köpet?!? Ingen som vet? Själv får jag fortfarande hålla till goda med hederliga gamla kabel-tv:n och det enda som har hänt där är att kanalerna byter frekvens ibland. Inte vidare spännande.

Utvecklingen på den svenska tv-marknaden då? En av 90-talets mest folkkära tv-serier står nämligen SVT för, nämligen "Skärgårdsdoktorn" som i senaste avsnittet drog en publik på närmare 3 miljoner tittare. Det var länge sen ett program nådde såna tittarsiffror så det måste ju vara något särskilt med den serien. Fårgan är bara vad... Samuel Fröler som gör att större delen av den kvinnliga befolkningen bänkar sig framför tv:n? Han blev ju ändå utsedd av tidningen Amelia som Sveriges sexigaste man 1999 så det måste ju säga nåt, eller? Det var nämligen honom tjejerna/kvinnorna ville gifta sig med och slå sig till ro med. Eller är det helt enkelt handlingen om skärgårdsdoktorn som är så otroligt spännande? Spännande är den nog inte i just den meningen att det är en massa action, pistoler och våld, men den är spännande på ett mentalt plan. Vad sjutton blev det där för dravel nu då? Hur sjutton beskriver man bäst "Skärgårdsdoktorn"?


Nya tv-serier och tävlingar kommer fortsätta poppa upp, frågan är bara vilka som orkar hänga kvar mer än en säsong. De reklamfinansierade kanalerna har gått tillbaka lite på senare tid och tappat en hel del tittarsiffror om man nu ska lita stenhårt på statestiken. Vad kan vi vänta oss att se nästa vår? Är det fortfarande "Så ska det låta", ytterligare en säsong av "Skärgårdsdoktorn", "Vem vill bli miljönär", "Bingolotto", "Fångarna på fortet" som rullar vidare eller har vi fått något helt nytt? Återstår att se antar jag...

© Maria Nilsson 1999, 2000
© NBC & FoX för bilderna.