Sidaett
ALU
Avkylning
Inlines
Överleva
Intervju
Skojten
Länkar
Cykeltur
Tips
Dagboken


Nyhet...
Gästbok
Forum
 

Tips sidan

Jag har tillsammans med min kusin cyklat sträckan Göteborg- Gibraltar under sommaren 1998. Det var en klart trevlig tur.

Planering
Man kan väl säga det att det faktiskt inte krävs så mycket planering för att göra en dylik resa. Det räcker med att man som vi hade kollat på en Europa karta och bestämt ungefärlig resväg. Sedan gjorde vi så att i varje nytt land besökte vi turistbyrån eller en bokaffär och köpte kartan över landet där och sedan utifrån den detaljpanerade vi fortsatt resande.
Det är dock bra om man som sagt har ett litet hum över vilka städer och berg man vill besöka. Inte bara för ens egen skull utan också för att ens anhöriga kan behöva komma i kontakt med en.

Säkerhet
Mobiltelefonen (om man har en) är också en värdefull säkerhetspryl. Nu finns det ju inte täckning över allt men förhoppningsvis har man mobilsvar och kan därigenom ta emot meddelanden.

Cykelhjälm med skärm är väldigt trevligt, framför allt på kvällen när solen står lågt. Då har den kära solen nämligen en förmåga att komma under den lilla utskjutning det är i hjämen redan från början.
Det finns mycket att tillägga om just hjälmen, men vad jag framför allt vill säga är att hjälmen är ett måste.
Jag kan ju berätta om när Martin (min kusin) blev påkörd av en bil i Spanien. Bilen kom bakifrån och skulle svänga in på en avfartsväg. Martin så förstås inte när bilen, med full rulle, körde om honom och in framför så att Martin körde in i sidan på bilen. Martin flög av cyklen och slog i bakhuvudet. Tur för honom att hjälmen satt på huvudet annars hade inte min kusin haft något huvud mer...


Hjälmen ska sitta på rätt sätt så den den inte skadar dig.

Utrustning
Vad beträffar laga maten så rekomenderar jag att man faktiskt tar med sig ett stormkök av flerbränsle modell. T-sprit är jäkligt svårt att hitta ute i Europa och gasflaskorna har inte alltid samma fattning som vi har i Sverige.
Däremot är bensin och fotogen desto lättare att hitta på tex. bensinstationerna.

Vad gäller att äta maten så gjorde vi som så att lunch åt vi alltid på resturang (någon liten pitoresk byresturang eller multinationella Mc Don..). Under eftermiddagen sökte vi upp ett snabbköp, köpte det vi ville ha till middag (oftast något snabblagat: pasta, grillad kyckling och något att dricka: vin till middagen och vatten till cycklingen) och frukost (alltid yoghurt, bröd, korv, ost och torr kaffe förstås).

Cykelväskor beskaffenhet kan verkligen variera. Min kusin hade AGU väskor och i dem läckte det in vatten. Dels pga. ihållande regn uppifrån och dels pga. stänket från hjulen som uppstår när man cyklar i regn.
Själv hade jag ORTLIEB väskor vilka är 100% vattentäta. nackdelen var att om man lade ned en fuktig handuk på morgonen och cyklade i dryga 40 graders värme luktade handuken typ mögel på kvällen.