Sidaett
ALU
Avkylning
Inlines
Överleva
Intervju
Skojten
Länkar
Cykeltur

Nyhet...
Gästbok
Forum
 

Skojten
monolog av Martin Ljung

Jag har gått med i skojterna - för man blir så röd blommig.
Vi skojter är ofta ute och strövar i Naturen, av nån anledning, men för det mesta är vi ute i skogen och plockar pinnar. Här har jag en typisk skogspinne! Den samlar jag på.
I skogen är det riktigt vackert, man får inte skrika åt djuren, om dom lever, för då flyger dom upp och sträcker i väg så det blir en tom skog.
När hela patrullen har samlats så bygger vi tält av gamla filtar och så gör vi upp eld igenom att gnugga två skojter mot varandra. Det går även bra med vanlig trä pinnar som man håller så här och så gnuggar så här till det börjar brinna av det.

Här om dagen var jag med om ett riktigt joppedi - det är skojt ord och betyder "trevligt". Vi satt vid lägerbålet, hade hällt vatten i våra hattar och kokade skojt-mat av gamla älgar som vi hittade - eller som vi köpte för pengar som vi gjorde av gamla trä bitar. Sen avslutar vi dagen med underhållning - det var några tyska dansöser som brottades i gyttja.
För att komma in i ett skojtläger så måste man kunna det hemliga lösenordet! Det var så att när man kom i så sa man "Hej!" och då svarade vaktposten "Hej du!" - sen var det bara att knalla in.

En skojt måste alltid ge akt på djuren, hur dom gör och varför - och när dom gör det. Vi i våran patrull, vi var speciallister på att imitera fåglar - jag härmade en skata och stal nio kronor av mina kamrater.
Skojter måste alltid kunna kartan utantill. Kartan ser ju ut precis som i verkligheten fast mycket, mycket mindre. På väldigt små kartor ser man det knappast. Då är det bättre med kompassen bara man följer pilen. Man kan också följa John, eller ta bussen.

Häromdagen var vi ute hela natten fast det var alldeles mörkt. Vi hade reserv skojter med oss i fall det var någon som skulle gå vilse, med det var det ingen som skulle. Reservskojterna var mycket sämre utrustade än oss andra och fick till exempel ingen nattkräm när vi la' oss. Så gick vi där i mörka natten om ett tag kom vi fram till en stor sjö som vi fick lov att simma över - dom som inte kunde simma var tvungna att ta färjan.
Och så plötsligt så lade sig dagen över oss, det var som att komma in i en mjölsäck, så ljust blev det. Slog vi läger och gjorde knopar av gamla tidningar. Om ett tag så hittade vi ägg, jag har blivit ganska duktik på att känna igen ägg - jag behöver bara ta en tugga så känner jag om det är hårt eller löst. Men nu var klockan så mycket så att det var dags att sätta igång med händighetsarbeten - först så gjorde vi ett fältskafferi av gamla järnsängar, så gjorde vi fälttandborstar av gamla undertröjor och så gjorde vi karlar - av grabbarna!

Vi hade även tagit med oss några gamla tanter som vi övade oss med att leda över en gata - ibland gick det, ibland gick det inte alls!
En skojt måste alltid ta vara på vad skogen ger, därför fick vi lära oss att äta ätliga rötter, till exempel morötter. När vi blev mera vana fick vi lära oss att äta oätliga rötter, till exempel ruttna morötter. det sak jag säga er att i - det får man ta när man é skojt!
En skojt får aldrig under några som helst omständigheter svära - så det hörs. Ja, jag har löst problemet genom att hitta på egna svordomar som till exempel "Kom hit ska du få se på själva far!". Är jag riktigt förbannad kan jag dra till med "Kom hit får du se på farfar!".
Genom skojterna har dom i år gått in för att propagera för Sport-60, men då jag tycker det är fel att bara är arm och ben muskler som ska tränas så har jag personligen gått in för att slå ett slag för ansiktsmusklerna, alla små muskler i pannan och i näsan och de köttiga delarna av kinderna. Är dom i trim kan man få ansiktet att fara som en tätting runt huvudet så här. Det ska jag säga att mycket ska man träna innan öronen ramlar av!

Här är mitt upprop: "Jag vill bli en ansikte, sade Tammer, ge mig en kvart om dagen, rekommendera ett skrynkligt ansikte och skicka in det till mig. Ni får det tillbaka nypressat. Märk kuvertet "Mitt Ansikte" så ni är säker på att få igen ert!
Det första jag lägger märke till när jag möter en person på gatan är det hur hon sköter sina småmuskler. Många tror ju att man har småmusklerna bara för skojs skull och det är klart, som är skojiga men det är för att dom är så små. Undra sen på att det blir häng näsor och påsar under ögona. Jag har en bekant som har så stora påsar under ögona så han måste ha glasögon med BH. Nej, låt oss förena oss kring småmusklerna. Sprid dina småmuskler bland vänner och bekanta. bli du med dina småmuskler. Tänk på att småmuskler växer inte på träd! Och om dom gör det så är det i alla fall sällsynt. Vet du att dina småmuskler varje dag arbetar med än 10 kommunal arbetare - utan muskler. Om du tog alla dina småmuskler och la' ut dom i än enda lång rad så här så skulle du komma sanningen närmast. Och när du blir gammal sen och ser tillbaka på din ungdoms småmuskler så ska du med glädje minnas sina glada kommandorop På kind häv, öronen ut och sträck, och ögona böj. Ty vet att våra småmuskler är kanske något av det vackraste som livet har att bjuda. Med Sport-60 för ansiktsmusklerna."

Och nu till det skojigaste av allt inom skojterna - lekarna! Så här leker man gömma cykeln: Man tar en cykel, skruvar sönder den i små delar som man sedan gräver ner här och var djupt inne i skogen. Så kommer skojtledaren fram och säger "Var har ni gjort av min nya cykel era skitstövlar?". Då svarar vi "Det vet vi inte." - det är en skojig lek det där!
Så har vi korvleken: En pojke föreställer korven och lägger sig ner på marken, två mindre pojkar lägger sig på var sin sida av honom och föreställer brödskivor och så klämmer dom till. Slutligen brukar några små, små miniorskojter hoppa upp och sätta sig i klickar ovanpå alltihop. och föreställa senap. Alltihop går på 65 öre.

"För jag é en liten skojt, all rojt, ALLTID REDLÖS!"