Startsidan

 Receptlänkar

Jack Keller Vinrecept

WinePress Vinrecept PDF-fil

GotMead Mjödrecept

BeerSmith Ölrecept

Brew-Monkey Ölrecept

SHBF receptdatabas Ölrecept Svensk

 

Vad väger 1 dl

Konverterings-program

Konverterings- dokument Excell-ark

 Här tänker jag publicera olika recept som jag hittar på hemjästa drycker. Ni får ha lite tålamod bara. Jag lägger till recept lite då och då när jag har tid att pilla med sidan. Observera att jag har inte provat alla recept och tar därför inget ansvar för hur resultatet blir. Om ni har ett recept som ni vill ha med här, skicka det till nedanstående adress. Skriv "Recept" på ämnesraden.

Index

Alkoläsk-Citron   Berglind's vinbärsvin   Björksavsvin   Blåbär/Röda vinbärsvin  Danskt 1700-tals mjöd Dunder-Glögg  Enbärsmjöd(Sima)    Fläderblomvin   Fläderblom(aromgivare)   Glögg   Iselda's flädervin   Jordgubbsvin  Jordgubbsvin(starkvin)   Kaffe-vin   Körsbärsvin   LingonGlögg/Vin   Lingonvin   Marschalkens favoritdryck   Maskrosvin   Litauiskt mjöd  Risvin   Russinvin    Rödbetsvin   Rödvinbärsvin   Sima (standard)   Sima 2   Slånbärsvin Snabb-mjöd  Te-vin    Äpple/björksav   Äppelvin jo-koncentrat  

Bryggeriet

Journaler

Vinsats

Extraktöl

Helmalt PDF-fil

Mälta korn

Breezer

Bilder

Länkar

Brygglexikon

Recept

Jäst

Problem

Tips &Tricks

Andra tillsatser

 

 

 

 

 

LITAUISKT MJÖD
Recept
10 kg honung
10 lit vatten
1 kopp (ca: 2,5 dl) torkad humle
1 msk torkade enbär
8 tsk vinjäst

Häll honung och källvatten i en rostfri eller emaljerad gryta,
blanda väl och låt det börja sjuda på låg värme.
Placera humlen och enbären i en linnepåse och placera den i grytan med den sjudande vatten/honungs blandningen.
Skumma av skum och fortsätt sjuda tills inget mer skum bildas, ungefär 1/2 timme.
Kyl lösningen till 30C, tillsätt jäst, blanda väl och häll i en damejeanne och sätt på vattenlås.
Ställ damejeannen på en varm plats i 3 veckor.
När jäsningen börjar avta och en bottensats har bildats så tappa om mjödet och låt stå i samma temperatur i ytterligare 3 månader.
Dekantera mjödet till ett ekfat, förslut fatet och förvara på en sval plats.
Lagra upp till 5 år.

Index

 

 

 

 Sima (Standard)
recept ca: 4 l
4L vatten
2st citroner (skal+juice)
3dl farinsocker (250g)
3dl strösocker (250g)
1/2 tsk kronjäst

Koka vattnet med citronjuicen samt skalet och lös upp sockret, låt svalna och tillsätt jästen. Efter jäsningen tappa upp på flaskor med 1 tsk socker och 4-5 russin i varje flaska och ställ in i kylen till dess att russinen flytit upp till ytan.

Index

 

 

 

Dunder-Glögg
ca 5,5 liter färdig glögg

5 liter svagdricka
2 stora skivade potatisar
1 paket färsk jäst (50 gram)
1 påse hela nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit hel ingefära (ca 5 cm)
1 påse kanelstänger
1 vaniljstång
1 påse pomeransskal (3-4 st)
500 gram russin
2,5 kg socker

Koka 1 liter svagdricka med allt socker. Blanda ut jästen med lite rumsvarm svagdricka.

Blanda sedan allt i en 10-litershink, täck med plastfolie som du gör små hål i (vi tog ett plastlock med hål i istället). Låt brygden stå i lugn och ro ca 3 veckor. Häll på flaskor med hjälp av en hävert.

Index

 

 

 

Glögg recept

Följ detta så får du en god glögg på 3-4 veckor.
Kostnad ca 80:-
för 4-5 liter.

5 liter svagdricka
4 påsar nejlikor
500 gram russin
1 påse hel kardemumma
3 bitar hel ingefära
3 kanelstänger
50 gram jäst
6-8 skivor potatis
2 kg socker

Använd hink med handduk över eller damejeanne med jäsrör

Häll svagdrickan och sockret i hinken och rör om tills sockret är löst
Lös upp jästen i ett glas ljummet vatten.Häll i det och kryddorna och skaka om ordentligt
Jäsningen bör komma igång över natten.Skaka varje dag i två veckor eller tills jäsningen nästan helt avstannat.
Häll bort bottensatsen och sila. Gör gärna om det efter några dagar.Låt stå orört i en vecka för klarning. Använd helst hävert för buteljering på glad flaska.

Tips:
1) Var noggrann
2) Använd ej turbojäst
3) Låt glöggen jäsa färdigt ordentligt
4) Svagdricka kan ev ersättas med enbär
men mindre socker i så fall.

Index

 

 

 

Äppelvin jo-koncentrat
Recept till ca: 5 liter:

1 liter Juicekoncentrat (JO-koncentrat)
650g socker
Juicen av två citroner
Jäst+närsalt
Svavla
Jässtopp
Evt. 1/4-1/2 tsk tanninpulver eller en kopp starkt te

Proceduren är enkel, blanda juice, socker och vatten till 5 liter.
Tillsätt evt. tannin eller te och så jästen.

Låt jäsa ut (2-3 veckor) och tappa om. Tillsätt 1/2g svavla och låt stå tills det är klarnat.

För mig tog det ca 2 månader tills det var kristallklart och inget klarningsmedel behövdes.

Tillsatte en 1 tsk jässtopp, eftersötade något, ca 20g per liter och buteljerade.

Vinet blir kring 14% och smaken är kraftig av äpple med inslag av citrus.

Index

 

 

 

Jordgubbsvin

4 kg jordgubbar
2,8 kg socker
1 g vinsvavla
enzym
1 citron
4 g jästnärsalt
1 kopp kallt te
jäst

Bland världens stora viner hittar vi toner av jordgubbar bland annat i beaujolais, röd bourgogne och vissa riojaviner. Vin gjort på jordgubbar låter sött men resultatet beror i högsta grad på när gubbarna plockas. Tar man sådana som fortfarande är ljust röda och fasta behöver man kanske eftersöta, vilket betyder extra arbete. Bättre då att låta sötman finnas med från början och använda riktigt fullmogna bär, där rikligt med socker har hunnit utvecklats. Det gör inget om bären börjat bli lite mosiga, bara de är fina och doftar friskt. Prova gärna att som engelsmännen tillsätta mer citron, det ger spets åt vinet som annars kan bli väl ”tungt”. Notera också den sparsamma mängden socker, vid riktigt söta bär går den att dra ner ytterligare för att få ett friskare vin. Kontrollera gubbarnas eget innehåll av socker med oechslemätaren och dra av från de 2,8 kilona. Mosa bären med en plastslev och häll på 1½ kg socker upplöst i några liter kallt vatten. Blanda väl så att allt löser sig, rör ner saften och det rivna skalet av citronen tillsammans med vinsvavla, närsalt, enzym och jäst. Rör om flera gånger om dagen för att dra ut alla fina smakämnen. När den synliga jäsningen pågått i 3-4 dygn lyfts fruktresterna bort, resten av sockret rörs ner och volymen justeras till 10 liter med kallt vatten. Lagra också detta vin så svalt och mörkt som möjligt, då det annars tappar sin vackra färg och bleknar. Det går också bra att svepa in varje flaska i brunt omslagspapper för att stänga ute ljusets ultravioletta strålar.

Index

 

 

 

Vin på Russin, 5 liter,
Ca: 15-16 % vol alc. + 15 ochle
Färg : Cognac
Doft: Russin, Karamell
Smak: Frisk med lätt sötma

1 kg russin
1,25 kg sultanas (ljusa russin) *not1
350 gr socker *not2

1 tsk pektolas
Våtjäst Tokajer

*not1 Sultanas och vanliga russin är tydligen båda gjorda av gröna druvor, men dom svavlar dom som ska bli sultanas för att dom inte ska bli bruna i färgen av oxidation.
*not2 Jag kunde ha använt mer russin i stället för socker men det här var en test sats så… Sockret användes för att få upp alkoholstyrkan så högt att jästen slutade jäsa. Slut ochle värde ska ligga på +15.

Sätt en förkultur av jästen.
När tydlig jäsning syns: Hacka 500 gr russin 750 gr sultanas, slå över 1 liter kokande vatten, skaka, fyll på kallt vatten upp till 4 liter, tillsätt förkulturen och pektolas. Skaka då och då.

När ett ”kluck” hörs med ca 30 sek mellanrum. Hacka 500 gr russin, häll i värmesäker burk, slå över 3 dl kokhett vatten , låt stå över natten.
Sila av dom gamla russinen och tillsätt dom som har stått i blöt över natten. Skaka då och då.

När ett ”kluck” hörs med ca 30 sek mellanrum. Hacka 500 gr sultanas, häll i värmesäker burk, slå över 3 dl kokhett vatten, låt stå över natten.
Tillsätt russinen som har stått i blöt över natten. Skaka då och då.

När ett ”kluck” hörs med ca 50 sek mellanrum. Sila av russinen och omtappa, tillsätt 170 gr socker och 1,5 dl vatten som sirap. Skaka.
När ett ”kluck” hörs med ca 50 sek mellanrum. Omtappa, tillsätt 170 gr socker och 4 dl vatten som sirap. Skaka.

När det slutar jäsa, justera ochlevärdet till +15 ända till det har slutat jäsa och värdet är stabilt.

Omtappa och lagra som vanligt.

Eventuellt kan man tillsätta lite ek essens (eklagrad HB, whiskey) av något slag, innan man buteljerar, för att få en svag ek-ton i smaken.

Index

 

 

 

Enbärsmjöd(Sima)


Finskt recept
4 citroner
2 dl enbär
2 tsk anis
4 dl farinsocker
1 dl socker
4 liter kokande vatten
Ca ¼ tsk jäst

Tvätta citronerna o skala dem med potatisskalare. Avlägsna det vita, beska o släng det. Skär citronerna i tunna skivor. Blanda skivorna, det gula skalet, enbären, anis o socker i det heta vattnet o rör om tills sockret smultit. Smula i jästen då blandningen har svalnat till 37 grader. Låt saften stå i rumstemperatur till följande dag. Sila den o häll på flaskor. Låt drycken stå svalt minst 3 dagar, helst 1 vecka.

Index

 

 

 

Sima 2

2-3 citroner
8 liter vatten
0,5 kg farinsocker
0,5 kg socker
0,5 dl sirap
10 humlor humleblommor  kottar
1/4 tsk jäst

i flaskorna 1/2 tsk socker
5 russin



Skala o skiva citronerna, koka en del av vattnetoch häll det över sockret och sirapen i en hink. Rör om tills sockret smällt, häll på resten av vattnet kallt och citronerna och humlen.
lös ut jästen i lite vatten och rör i den ljumma blandningen. L
Låt jäsa i rumstemperatur 12-24 timmar.
Sila och häll på flaskor och tillsätt russinen och sockret.
Tillslut flaskorna och förvara kallt i en vecka. Serverars väl kyllt!

Index

 

 

 

Marshalkens favoritdryck

0,5 l svartvinbärsblad tätt sammanpressade i måttet
10 l vatten
1 kg socker
2 citroner
0,5 msk jäst

1. Skölj vinbärsbladen ordentligt, tvätta citronerna väldigt noga och riv skalet från dem. Pressa saften ur dem och spara den. Om du inte vill använda citronskal kan du använda saften från 1/2-1 citron istället.

2.Blanda socker, vinbärsbladen, citron och (rivet)citronskal i ett stort kärl. Häll över kokande vatten och låt vätskan svalna, lätt övertäckt.

3.Tillsätt jästen (uppblandad i lite vatten) när vätskan svalnat, låt det stå ett dygn i rumstemperatur.

4. Sila vätskan och tappa upp den på flaska. Försegla flaskorna ordentligt. Drycken är drickfärdig efter en vecka.

Index

 

 

 

Slånbärsvin

3 kg slånbär
2,8 kg socker
jäst och jästnärsalt
8 liter vatten

Krossa slånbären så gott det går, tillsätt hälften av sockret, vattnet och jästen/närsalterna. Låt stå och jäsa i en spann eller dylikt ( med lock ) i cirka 5 dygn. Rör om ofta och fortsätt krossa de hela bär som flyter upp. Sila ifrån bärmassan, tillsätt resterande socker och ställ att jäsa på damejeanne. Låt stå tills jäsningen tar slut ( cirka 2 månader i rumstemperatur ), klarna vinet, buteljera och låt det stå lagrat några månader.

Index

 

 

 

 Te vin, 5 Liter Ca: 13%(torrt bordsvin)

4 rågade matskedar löst te eller 8-12 påsar (av favorit te'et)
450 gr Russin (hackade)
1100gr socker
1 apelsin
1 citron
5gr jästnäring
jäst (universal) förkultiverad

Gör 3 liter te, sila ner hett i jäshinken, tillsätt sockret, blanda tills det
har lösts upp helt, häll i russin, saften från citron/apelsin & halva skalet
från vardera.
När det har svalnat så blanda i näringen, jästkulturen & pectolase.
Låt jäsa i 7 dagar, rör om dagligen.
Sila över i rent jäskärl, toppa med kallt te till 5 liter och låt jäsa klart.
Omtappning etc. som vanligt.

Det här vinet kan användas till att blanda i andra viner som är lite
platta/jolmiga. Men det går utmärkt att dricka som det är.
Smaken beror helt på vilken sorts te man använder, så exprimentera med olika sorter

Index

 

 

 

Kaffe vin, 5 Liter Ca: 10,5% (torrt bordsvin)

1 rågad matsked snabb kaffe
225 gr Russin hackade(helst vita, sultanas)
900gr socker
5gr citronsyra
5gr jästnäring, 5gr pectolase
jäst (universal) (förkultiverad)

Lägg kaffe, socker, citronsyra & finhackade russin i jäshinken.
Koka upp 2,5 liter vatten och häll över, blanda väl, låt svalna.
Tillsätt 2 liter vatten, förkulturen & jästnäringen, täck över och blanda
dagligen i 5 dagar.
Sila över i rent jäskärl, toppa med vatten till 5 liter och låt jäsa klart.
Omtappning etc. som vanligt.
(Istället för iskaffe en varm sommardag, eller starkare (mer kaffe/socker) och eftersötat istället för kaffe likör.
)

Index

 

 

 

Blåbär/röda vinbärs vin
Recept till ca: 25 liter:
9 kg blåbär (jobbigt att plocka *puh* )
3.75 kg röda vinbär
7 kg bryggsocker
Förkultiverad jäst och jästnäring
2.5 g Bisulfit
50 g Citronsyra

Index

 

 

 

Maskrosvin
Recept till ca 25 liter:
15L Maskrosor
8-10 Appelsiner
3-4 Citroner
7,8 Kg socker (icke mer smakar mer än du tror)
1 pkt Bakjäst eller 1 pkt torrjäst (vanlig)

Skiva Appelsiner och Citroner, halvtunna skivor,
lägg ner bland maskrosorna bara det gula.
Slå 15L kokande vatten över alltsammans.
Låt stå 18h, sila bort appelsiner, citroner och
maskrosor. Lös sockret i 10L vatten, häll all vätska
i jäskärlet, kolla tempen tillsätt jäst, låt jäsa tills det
är klart, länge!!!!!! tappa om tills det är klart, slå
i jästopp, inget klarningsmedel. häll på flaska njut
försiktigt, Djävulskt lömskt.!!!!

Index

 

 

 

Klassisk "Risvin"
Recept till ca: 18 liter
Den opprinnelige (ursprungliga) oppskriften er:

2kg ris
2kg rosiner (russin)
5kg sukker (socker)
jäst
närsalt
18l vann (vatten)

Rosinene kokes, for å bli kvitt villgjær. Forøvrig (i øvrigt): Brygg som vanlig. Det er nokså utrolig at dette kan bli en bra vin, men det gjør det.

Man kan (bør kanskje?) tilsette litt syre (syra), men som sagt: Originalen.

Index

 

 

 

Alko Läsk / Citron bryggd Ca:4,7% 25 Liter
En 'Two Dogs' liknande alko läsk
(enligt uppgift hade original etiketten märkningen 'Two Dogs - 'Australian Lemons' eller 'shlemonade' )
receptet är från 'Making Beer' B.Hayes, 1971.

Shlemonade:
Saft och skal från 3 kg citroner
Socker 2 kg
Laktos (mjölksocker) 700 gr
Öljäst

Tvätta citronerna och skala dom med en potatis skalare utan att
få med något av det vita om sitter på skalens insida (ger bitter smak)
Koka upp citron och socker med 2 liter vatten.
Häll i en jäshink och fyll upp med vatten till 25 liter
(justera temperaturen till Ca: 20 grader C med hett/kallt vatten).
Tillsätt jäst, och jäs som ett öl. Tappa på flaska när bryggden har
klarnat och efterjäs som ett öl ( 1tsk (5ml) socker per liter bryggd)

Notera:
Laktos är inte jäsbart av öljäst, utan är enbart till för att ge söttma.
Finns på Humlegårdens Ekolager
http://www.humle.se/
35 kr / kg

Att tänka på har man gjort denna bryggd får man tänka på vilka man bjuder för att bjuda på en laktos drink till en laktosintolerant är inte bra kan rent av vara farligt.

Man kan också pröva Apelsin och andra frukter för olika smaker.

Index

 

 

 

Rödbetsvin

Recept till ca: 4 liter:
Rödbetor
10 st medelstora rödbetor
500 gr russin
2 kg socker
jäst
närsalt
4 l vatten

de 4 l vatten och de delade rödbetorna kokas tills de är ljusa i köttet.
Håll alltid nivån på 4 l, fyll på om nödvändigt.
Sila av vätskan, häll i sockret och låt svalna.

häll på jäst och närsalt i med russinen.

Index

 

 

 

Fläderblom(aromgivare)

Det enklaste är att sätta en sats vitt vin med blommor i. För fläderblommor skulle jag tippa på att ca. 5 liter, lätt packade, blommor (avklippta från stjälkar och annat grönt växtmaterial) skulle ge ganska lagom flädersmak. Helt enkelt, lägg blommorna i jäshinken och häll över 10 liter kokande vatten. När det kallnat, tillsätt druvmusten och följ anvisningarna för vinsatsen. När den mest våldsamma jäsningen är avklarad efter en vecka eller så, ta och häll alltihopa genom en sil eller ett durkslag för att få bort blommorna. Om man är lite bekväm av sig så la man kanske blommorna i en jäspåse redan från början, då är det bara att lyfta upp den och krama ur vätskan så är det klart. Fortsätt sedan med vinet enl. instruktionerna.
Ju mer noga man är när man skiljer blommorna från stjälkarna desto friskare blir smaken, kommer mycket pinnar och grönt med så får det lätt en "besk-grön" smak som dock mildras med att vinet lagras.
Ev. kan man eftersöta detta vin lite för att få en läskande sommardrink (fats det blir ju först nästa sommar ... doh !) eller så kan man dra i två kilo extra socker för att höja alkoholhalten till 15-17% eller så och sedan avnjuta det som en spritzer, blandat med lite Fruktsoda, Cider eller Sprite. Tänk på att ha i en starkvinsjäst isåfall annars är riken stor att det inte klarar att jäsa ut ordentligt.

Index

 

 

 

Fläderblom vin
För en 5-liters sats skulle jag ta :

1 liter fläderblommor (utan pinnat och grönt)
1300 g socker (eller 1000g socker + 500ml vit druvjuice konc.)
Juice och skal (bara det gula, skala med potatisskalare) av 3 citroner
Starkvinsjäst + närsalt
Svavla
Jässtopp

Lägg de rensade blommorna tillsammans med citronskal och socker i en hink och häll över 4 liter kokande vatten. Täck över och låt stå över natten, tillsätt citronjuice (eller juice+fruktkött, finhackat, från citronerna), jäst + närsalt plus vatten till 5 liter och låt jäsa en vecka eller tills att den mesta aktiviteten avtagit. Sila nu alltihop genom en stålsil (sån av fint rostfritt nät) eller ett durkslag och häll det i en dunk och sätt på jäsrör.

Tänk på att inte hälla kokande vatten på fruktkött av citrusfrukter för de hae en tendens till att fälla ut pektin som kan vara ett elände att få bort och som gör att vinet aldrig klarnar. Alternativt kan man köra i lite pectolase enzym för att bryta ner det men tänk på på att det förstörs av temp över 45 grader.

Låt det sedan jäsa ut ordentligt, kan ta ett par tre veckor. Tappa om det försiktigt med hävert och tillsätt 1/2g svavla (ca 1/2 kryddmått) och fyll på med lite vatten så att dunken inte innehåller för mycket luft, ju mindre desto bättre.

Tappa om igen efter en eller två månader, är det inte klarnat då så vänta antingen tills det är helt klart (tillsätt 1/2g svavla) eller kör i klarningsmedel (1 krm kieselsol + 2 krm gelatine, kolla mangoreceptet för den proceduren)

3 kryddmått jässtopp rekomenderas så att man inte riskerar att det efterjäser på flaskorna ... om man inte vill göra skumpa såklart men det är en helt annan historia.

Index

 

 

 

Äppelvin med Björksav

Recept ca 20 liter
Blanda 5 liter björksav med 15 liter utspädd äppeljuice.
Koka 4kg socker i lite vatten och blanda i jäskärlet tills öchslemetern visar 80.
Pressa ner några citroner och häll i en kopp starkt te.
Blanda i 5g starkvinsjäst. Skaka jäskärlet så det blandar sig.
Låt jäsa tills öchslemetern visar 40.
Koka 2kg socker i vatten, låt svalna och blanda i jäskärlet.
Låt jäsa ut till 0 öchsle.
Blanda i jäststopp och skaka tills kolsyran är borta.
Blanda i Kiselsol- & gelatinklarning, skaka jäskärlet.
Låt stå tills det klarnat, Tappa på flaskor.

Index

 

 

 

Rödvinbärsvin

recept till ca: 25 liter:
14 liter Rödavinbär
3 kilo socker (sockerhalten i vinbär är Mycket låg),
vatten till 25L.
jäst

Mosa Bären,
häll på sockret
fyll på med vatten till 25 liter

Vinet jäste som aldrig förr! Kan kanske ha med pH-halten att göra,

Otroligt gott!
Liknar söta saftviner, tex. White Zinfandel, rätt mycket.
Lagrades i en månad efter färdigjäsning.

Index

 

 

 

Jordgubbsvin (starkvin):

8 kg jordgubbar
2,5 kg socker
ca 5 l vatten
ca 15 g. citronsyra
starkvinsjäst.

Rensa jordgubbarna och lägg dem i en 25 l. jäshink hink el dyl.
Häll över kokande vatten och mosa jordgubbarna (jag använde en stavmixer).
Tillsätt citronsyra och hälften av sockret.
När allt svalnat, tillsätt jästen.
Tillsätt resten av sockret efter en vecka.
Låt jäsa ut helt

Index

 

 

 

Lingonglögg/ vin

4pkt jokk lingonkoncentrat(4x250ml)
3liter vatten
ca 100gr russin
1st kanel hel
1 liten bit ingefära
10-15 st hela kryddnejlikor
1 bit pomerans hel
3-4 kardemummakärnor hela
ca 1000gr strösocker
starkvinsjäst

har tänkt mata i socker eftersom,sen kan man ju eftersöta om det krävs
Låt kryddorna ligga i under hela processen annars ger dom för lite smak

Index

 

 

 

Lingonvin

recept till ca: 25l:

Lingon 3kg
blåbär 1kg
russin 750gr
socker 6,5kg

Lägg lingonen 1/3 del åt gången var 24 timme

Tar lång tid att jäsa men detta recept slöt på ca 18%

Index

 

 

 

 Berglind's Vinbärsvin.
3 l rödavinbär, 3 l svarta vinbär, 3dl blåbär,
20 liter vatten, 2-3 Kg socker.

Blanda vatten och bär i en damejeanne och tillsätt ett kg socker. Skaka var eller varannan dag, när jäsningen lugnat ner sig häller man på mera socker till det inte jäser mera. Låt sedan bottensatsen sjunka och tappa om några gånger. Häll upp vinet på flaskor och lagra, det vinner mycket på att lagras några månader även om det går att dricka direkt. (Det här vinet har jag själv gjort några satser av och det blir lika gott varje gång)

Index

 

 

 

Körsbärsvin.
4kg mogna körsbär, 2,7 kg socker,
1g vinsvavla 3g Jästnärsalt, vinjäst.

Mosa de mogna bären med kärnor, tag 1 dl av kärnorna och krossa dem och blanda med bären. Tillsätt 10 liter vatten, vinsvavla, närsalt och jäst. När det jäst i tre dagar silas bären bort och sköljes av, häll tillbaka så mycket sköljvatten att den totala volymen blir 8,5 liter. Rör ut sockret och låt det jäsa färdigt, det brukar ta tjugo dagar vid 20-25 graders värme. Tappa om vinet och låt det stå svalt fyra-fem dagar om det smakar bra. Som de flesta andra viner vinner det på att lagras. Vin som innehåller bär och frukt brukar bli enklare att hantera i jäshink än i damejeanne. På medeltiden fanns ett körsbärsvin som kallades Kirsedrank som troligtvis var något liknande detta Körsbärsvin. 

Index

 

 

 

 Björksavsvin.
9 liter Björksav, 6 citroner, 0,5 kg russin,
3g jästnärsalt, 2,5 kg socker, vinjäst

Tappa av saven från stora björkar just innan löven börjar spricka. Borra ett hål på 40 cm höjd över marken och stick in en slang som är lika stor som hålet och låt max fem liter rinna ner i en flaska, kom ihåg att plugga igen björken så den inte dör. Hacka russin och koka dem i tre liter av saven i tre minuter. Tillsätt sedan resten av saven, socker, pressande citroner, jästnärsalt och jäst. Sila bort russinen efter sju dygn och låt jäsa färdigt på vanligt vis. En god måltidsdryck erhålles enkelt genom att tillsätta 5 dl socker till 4-5 liter sav och låta jäsa med öljäst till en styrka på ca 4-5 vol%. Björksaven smakar inte så mycket men innehåller desto mera näring, vikingarna brukade dricka saven efter en lång vinter.

Index

 

 

 

Iseldas flädervin

20 liter
1. Rengör damejeanne och tillbehör med till exempel "specialrens".
2. 3 kg socker värms tills det smälter. enklast är att ta ca 6 dl, ca 500 g som blandas med 1 liter vatten, åt gången.
3. tillsätt 4 flädersaftspaket, 1 citronpaket och 1 äppelsaftpaket. Obs utan konserveringsmedel!
4. Tillsätt vatten, men spara plats för nästa sockerlösning!
5. Tillsätt jäst och jästnäring.
6. Skakas i 10 dagar.
7. Dag 5-7 tillsätt mera socker, 1,5 kg och 4 flädersaftspaket.
8. Efter ca 20-25 dagar kan man stopppa jäsningen men jässtopp. Låt stå 2-3 dagar och tappa sedan om.
9. Tillsätt kiselsol. Låt stå 2-3 dagar. Tappa om.
10.Efersötning, ej nödvändig, men jag tillsatte 2 flaskor flädersaft och 6 dl socker. Sött!!!
11.Tillsätt en halv påse vinsvavla utrört i ett glas vatten, vilket förhindrar oxidation och efterjäsning.
12.Tappa om en sista gång efter 2-3 dagar och tappa uppp på rengjorda flaskor. Korka igen och ev. lacka.

Dock har jag hört andra prova mitt recept och man kan gott låta det stå i ca 30 dagar och inte eftersöta det så blir det lite friskare i smaken. Eventuellt kan man tillsätta lite mer citron och äpple. (Det här vinet brukar få pojkarna att mumla "sött" och flickorna att jubla...Tack för receptet Iselda!) 

Index

 

 

 

Snabbmjöd

Recept från boken "Ett år i bigården"

Snabbmjöd - ca 1,5 liter
Koka upp 1 msk hummle
1 grön ingefära
1 kanelstång
och 25 nejlikor i ca 0,5 liter vatten.
Sila från humlen och lös upp 1 dl honung i vätskan som skall kallna helt i en stor kanna.
Häll i pilsner 1 guld öl och en porter strax före servering

Index

 

 

 

Danskt 1700-tals mjöd

Recept från boken "Ett år i bigården"

Koka under en timmes tid 3,5 liter honung (ca 4,9 kg) och 21 liter vatten vid svag värme tillsammans med en kryddpåse med följande :
10g hel svartpeppar
15g stött kanel
15g stött nejlika
15g stött kardemumma
15g stött angelikarot
15g violrot
15g stött muskotnöt
2 citronskal
1g saffran
20 torkade slånbär
och en liten handfull humle.
Häll i 2 vispade äggvitor i vätskan efter det att påsen är upptagen.
Rör om mjödet och skumma det tills det är helt klart.
Sila det genom ett stycke tyg och låt det svalna.
Häll upp det i en damejanne och lägg i ett stycke torrt fransk bröd fuktat med 25g jäst och tillslut behållaren med jäsrör.
Låt det stå och jäsa i ca 21 dagar.
Tappa om det i en ren behållare utan bottensats och förvara det i en kall källare i 1 år.
Då kommer det att smaka förträffligt.

(Enligt uppgift från ett annat ställe är det odrickbart det första halvåret. Så med fördel lagras mjödet längre tid än ett år. / Radar)

Index