Snøhetta-traversen

snohetta.jpg - 19455 Bytes

Detta förslag till Snøhettatravers är författat av Bård Nyhus och Arne Småbrekke.
Översatt till svenska av Christer Höglin med tillstånd av författarna.

Snöhettatraversen är en lätt och fin klättertur både för nybörjare och för erfarna klättrare. Det har varit svårt att få tag i en bra turbeskrivning så därför har vi tagit fram ett förslag för denna tur.
Den enklaste och mest naturligaste ankomsten är att köra till Snøheim. Kör E6 till Hjerkinn skjutfält där det går väg över militärens skjutfält till Snøheim. Du måste ha tillstånd att köra över skjutfältet och det får du hos skjutfältsvakten. Där köper du också en biljett till vägbommen.
Ett annat alternativ är att köra till Kongsvold. Därifrån är det en dagsmarsch till Snøhetta. Längre att gå men du slipper att passera skjutfältet och du är nästan garanterad att få se myskoxar.
Snøheim ägs av försvaret men en liten hytta ,Larsbu, är öppen för turister. I hyttan finns fyra sängplatser, vedspis, och golvvärme. Allt är gratis. Var dock beredd på att det kan vara fullt.

Upp till Stortoppen (Østtoppen) går det markerad stig. 2-3 timmar i fint och fast fjäll. Från Stortoppen följer du kammen över Midttoppen och ner i passet mellan Midttoppen och Hettpiggen. De sista metrarna ner till passet är det lätt klättring. Standplatsen ligger 10-15 meter bortom passbotten, på NV-sidan. Leden följer den mest markerade rännan tills den slutar, och sedan lite till höger. Standplatsen är uppe på kammen. Replängden är ca 40 m i fast fjäll och lättsäkrad, grad 4-. Härifrån är det lätt klättring till toppen av Hettpiggen (även kallad Peder Langdals topp efter förstabestigaren). Detta är den väg vi gick men det finns flera vägar upp.

Från toppen av Hettpiggen fortsätter turen med lätt klättring ned mot passet mellan Hettpiggen och Vesttoppen. De sista 20 metrarna är det vanligt att rapellera. Rapellfästet är en stor sten på kanten av en stor platta. Det finns flera gamla slingor runt stenen men lita ej på dessa. Från passet går du till höger om kammen ca 40 m tills du kommer till en ränna som går mot vänster. Standplats vid början av rännan. Följ rännan åt vänster. Ny standplats vid slutet av rännan. Här är det en gammal bult och och en kil som sitter fast. Replängden är 50 m i fast fjäll och lättsäkrad, grad 4-. Vi har blivit rådd att följa denna ränna av andra. Leden går vidare upp en ränna till vänster om standplatsen ca 10 m till ny standplats. Härifrån är det lätt klättring till Vesttoppen. Från Vesttoppen är det markerad stig ned till Snøheim.

Det som beskrivits som lätt klättring har vi gått osäkrat, men mycket av denna är ganska exponerad, så om du känner dig osäker eller om det är vått bör också dessa partier säkras.

Från Snøheim tar hela traversen mellan 7-10 timmar.

God tur!

Till startsidan


19 © 98 Krille Krokodil