VM-fluga i Tjeckien - inte bara flugfiske.

Text: Björn Isaksson, foto: Harry Salmgren
   

När jag i slutet av maj gav mig iväg för att VM-fiska i Tjeckien var jag, som alltid inför en fiskeresa, full av
förväntningar.

Jag kände inte till något om fisket i Tjeckien. Däremot "visste" jag precis som de flesta svenskar att landet var som ett stort, förorenat industriområde och att vår svenska naturvård var fullständigt
överlägsen.

Hur miljö- och vattenvård fungerar i stort, kan jag inte
uttala mig om, men att vi har mycket att lära av Syd-Böhmen när det gäller vattenvård och fiskeetik står efter denna resa för mig helt klart.

Vatten, fiske och bestämmelser

Det mest berömda flugfiskevattnen ligger i Sumavabergen på 800-900 m ö.h. Det är älven Vltava uppströms Lipnodammen, samt Otava med biflödet
Volynka. Fisket är mycket väl organiserat och väl skyltat med gränser och regler. Flugfisket börjar i april och håller på till sista
november. Öringen är fridlyst från första september, bäcköringen från första oktober. Fiskekort för en vecka kostar 1 500 Kc samt 200 Kc för fiskevårdsavgift. Sverige är nog snart det sista landet som inte har en sådan. (100 SEK är ungefär 370 Kc.)

Harr, öring och catch & release

Det finns gott om fin harr och öring, samt bäcköring och regnbåge.
Minimimåtten är 25 cm för öring, 30 cm för harr (hoppsan) samt 23 cm för
bäcköring och regnbåge. På vissa sträckor är måtten höjda med 5-10 cm
och öring skall återutsättas.
Catch and Release är mycket utbrett och ska praktiseras var-annan dag.
Under en fiskevecka har du fyra C&R-dagar samt tre Catch & Smash-dagar.
Du måste avbryta fisket när du klubbat fyra fiskar som fyller
minimimåttet. Vidare måst du innan fiskedagen tar sin början markera i
ditt fiskekort om det är C&R- eller C&S-dag.

Det innebär att du inte
kan "spara" dina C&S-dagar om fisket går trögt i början, utan varannan dag gäller.

Den här bestämmelsen har, tillsammans med det faktum att de lokala flugfiskarna inte gärna slår ihjäl någon fisk alls, inneburit att det är gott om fisk i älvarna. Och med lite tur kan man uppleva riktiga
högtidsstunder.

Dessa regler vore kanske något att ta efter här i Sverige där vi säger oss vilja skydda de naturliga bestånden.

Fisket

Den vanligaste fisketekniken bland de lokala spöviftarna innebär inget spöviftande alls! Det är kanske lite tråkigt för oss som gillar att kasta. Man vadar nämligen ut till ungefär två meter från den ståndplats man tänker fiska av, drar ut två meter fluglina med en tung, och då menar jag tung, nymf och två lättare upphängare på tafsen, lägger i nymferna några meter uppströms, låter dem driva förbi tills de flyter upp i strömmen.

Ibland ser man napp-indikatorer på tafsen. Men annars fungerar slutet av fluglinan som nappindikator
Självklart kan man fiska på vanligt sätt med nymf och torrfluga. Det finns gott om både dag- och nattsländor. De är dock av lite mindre storlek än här hemma. Så storlek 16 är en bra krokmodell.

Svärmare en högtid

Jag hade några verkliga högtidsstunder med öringar som tog svärmande dagsländor, då jag utvadad mitt i den smala, kristallklara strömmen kastade in under trädens grenar där öringen stod. Harren stod mer mitt i strömmen och tog också vassländor. Jag hade hugg på nästan varje kast när jag under den eftermiddagen långsamt fiskade mig nedströms, placerade mina torrflugor 10 cm från land och bakom uppstickande stenar, njöt av solskenet och det vackra landskapet.

Det var en av dessa fiskedagar som etsar sig fast i minnet och gör att jag förstår varför jag är flugfiskare.

Dansen i strömmen

De rörelser som man gör med fötterna* under fisket, så att bottnen grumlas nedströms dig, är rena fiskefällorna! Släpp ut och låt nymferna, -gärna tre stycken som sagt, driva nedströms i det
grumliga vattnet, för det verkar som om fisken vet att

 

 

 

det ofta kommer något
ätbart med grumlet.Det jag förvånades över var att fisken högg en meter från fötterna och inte verkade störas nämvärt av vadandet.

Naturmetoden

Men metoden som känns lite mer underhållande och entomologisk; Vada ut
tills vattnet når knäna, dra ut fem meter fluglina, och drifta en imitation. Inga sänken eller
guldhuvuden är tillåtna. Nattsländor i alla stadier går också bra. Dock kan kläckningarna ibland vara så massiva att det inte finns en chans för fisken att hitta ditt falsarium bland all äkta vara.

I de hårdare strömmarna
kan man gärna fiska med svarta streamers med lite glitter i. Jag lyckades också bra med liten vasslända i fallskärmsmodell.

Européer föregångare

Metoderna kräver faktiskt en hel del av fiskaren. Vi är inte så bra på kortdistansfiske här uppe i Norden. Tjecker, polacker och andra mellan- och sydeuropeer behärskar däremot denna konst till fullo.Det är svårt att uppfatta huggen. Det tar ett tag innan man kommer på tekniken. Innan dess upptäcker man att fiskare oftast är alldeles för sent ute.

Flugorna

Nymfer av olika slag är mycket populära, kräftimitationer likaså. Stora,
väl förtyngda Pheasant Tail samt gula och rosa kräftimitationer dominerar den lokale flugfiskarens flugask. Notera att förtyngningen
måste sitta i flugans kropp

Boende och annat

Tjeckien är ett billigt land att leva i, både vad avser mat, dryck och boende. I Syd- Böhmen är det dessutom mycket vackert och det finns mycket att se. Som t ex den gamla staden Cesky Krumlov som ingår i FN:s världsarv.

Borgen som är en levande sevärdhet, fullt inredd, är väl värd ett besök. Den gamla staden med sina gränder är mycket trevlig att strosa runt i. Ibland ser man älven som rinner genom staden och med lite tur ser man ibland en vakring.
Om man gillar gott öl finns alla möjligheter att prova nya sorter, för dessa trakter är kända för sina fina bryggerier.


Information om fisket i Syd-Böhmen kan fås från följande adress:
Cesky rybarsky
sky svaz
Jihocesky uzemni vybor
V zahradkach 237
Borsov nad Vltavou
Czech Republik

Låt er inte skrämmas av adressen, broschyrer finns både på engelska och
tyska.

För mig var det ett överraskande trevligt fiskeäventyr och jag
kommer säkert tillbaka igen.

* (rörelser med fötterna för att gräva upp näringsdjur till fisken i strömmande vatten kallas "San Juan Shuffle", och är förbjudet på många ställen internationellt. Beakta eventuella förbud! -Red.)

-Passa på att titta på EM i Fluga 2000 i Tjeckien på URL:

http://www.crs-kostelec.cz


Copyright © 1998:
Vildmarks Nytt Förlag AB/Harry Salmgren