Sportfiska i Sävsjö

"Ett fiskeparadis på Småländska Höglandet!"

Till de absolut intressantaste fiskarterna i Sverige hör den sällsynta malen. På samma sätt som den finns kvar i vattendrag i Småland, finns också andra rariteter kvar i dessa trakter; som bland annat Färna i Emån och Sarv i Vrigstadsån i Sävsjö Kommun. Därför är Sävsjö på Småländska Höglandet, mitt för vattendelaren mellan Emåns och Lagans (Vrigstadsån) källflöden inom Sävsjö kommun, det naturliga valet för ett intressant sportfiske.
trout in still water
Den numera fridlysta Malen i Emån har sedan urminnes tid både gäckat och lockat med sitt hemlighetsfulla och tillbakadragna levnadssätt och har med sin enorma storlek på vikter med över 60 kilo, skapat en av legenderna som fortfarande lockar fiskeintresserade och forskare att hålla ett öga på Småland och Emån. Historier från förr om oerhörda metkrokar betade med hela får för att locka "Di store", är extra aptitretare i fiskehistorier fiskare emellan.
Oslagbar artrikedom ?
Just, runt Emåns källflöden och även runt de andra kända älvarnas källflöden i länet nära Sävsjö, dvs Lagan, Nissan, Svartån och Mörrumsån, finns ett stort antal av länets fiskrikaste sjöar och vattendrag. Det är bland dessa vatten som det exklusiva urvalet för Ditt sportfiske kan finnas! Säkert både Gädd-, lak-, abborr- och Gösfiske med mersmak. Att sedan en del av strömvattnen kan erbjuda överraskningar som ”prickig” fisk, lockar många lite extra. Artrikedomen inom länet räknat är också nästan oslagbar!

Sävsjöfiske:

Abborr- och gäddfiske nära källorna till Emån och Lagan

Sportfiskande kock med rätt rätt för fisket, kan inte vara fel.
Eksjöhofgårds värdshus med vandrarhemmet i Sävsjö, nära till Eksjöhofgårdssjöns camping och minigolf, drivs av en meriterad sportfiskare och kock som gärna tillagar fiskrätter.

Eksjöhofgårdssjön utgör med sin ruinö från 1600-talet en bekväm fiskplats på gångavstånd från tätorten. Där kan abborrmetet överraska med grov fisk. Men för det mesta ger försommar och höst bäst resultat efter gädda.
Från vandrarhemmet tar man sig lätt också med bil till Vallsjön, där hyrbåt ger fina möjligheter till både trolling som spinnfiske efter gädda och abborre ( fångster av öring har också gjorts). Vintertid är Vallsjön omtyckt pimpelvatten efter grov abborre.

Vill du veta mer, kontakta mig: Harry Salmgren