FINLAND

   

Ålandsfisket

en upplevelse

Fler Destinationer
     

Sverige:

LapplandLappland

 

SmålandsfisketSmåland

 

HalsinglandMellansverige

 

SydsverigefiskeSydsverige

 

AllemansrättenAllemansrätten

 

Här!
 

Åland är medelpunkt i det skandinaviska skärgårdsbältet som sträcker sig från Stockholm i Sverige till Åbo på finska fastlandet.
De över 6500 namngivna öarna i Ålands skärgård representerar också fiskrikedomen i området. För otal är de människor som där i alla tider livnärt sig på fiske.

Kung Gädda
Runt varje skär, ö och sund berättas varje år nya och än vidare berättelser om fisket, fångsterna och fiskarna. Men ändå är laxen bara "kronprinsen". För i dessa skärgårdsvatten är gäddan "Konung" i kraft av sin rovgirighet och storlek . Därför försöker nu allt fler sportfiskare att utmana den till kamp med än mer raffinerade sportfiskemetoder.
Bland annat har flugfisket blivit ett ultimat sätt för många. Men inte bara gädda tas med fördel på fluga, utan också havsöring, lax och varför inte abborre.

Fiske året om
F
iskesäsongen sträcker sig året runt . Så fort havsvikarna frusit till på vintern, öppnar sig fina möjligheter till pimpelfiske. Trots detta, ser ändå de flesta sportfiskare den oftast milda vintern som en extra bonus för ett givande sportfiske i öppna vatten

.

Fiskeregler

På Åland värnar man särskilt om fisken och har därför rekommendationer för besökande sportfiskare att inte ta upp mer fisk än vad som går åt till daglig mat.
Den omedelbara närheten till havet gynnar också häckande fåglar och därför förekommer årligen begränsningar i möjligheten att fiska från land mellan tiden 15/4-15/6. Då är det förbjudet att från strand i saltsjö, bedriva spinnfiske eller annat fiske med drag.

Minimimått

På Åland gäller minimimått på fisk. Fisk under dessa mått skall återutsättas. För Lax gäller det 60 cm, havsöring 50 cm, gädda 42 cm, gös 37 cm, braxen 42 cm och sik 35 cm.


Prisexempel fiskepaket:

Person- och bilbiljetter med Eckerö
Linjen t/r, boende i självhushållsstuga, bastu,
lakan, handdukar, slutstädning samt 2 båtar med
motor, fiskekort, flytväst bland annat.

= från ca. SEK 1265:- /person.
Fiskepaketspriser gäller per person och vistelse under minst två dygn och för fyra personer/stuga.


Viking Line fiskepaket:

Ett annat alternativ är Viking Line som ordnar fiskepaket med resa boende och guide som tar er till bästa fiskevattnen i Ålands skärgård.
Kontakta på telnr: +46 (0) 8 452 42 72 eller email: stugor@vikingline.com
Eller besök www.visitaland.com för mer info.


Copyright © 1998-2012:
HS Skriv o Utred