Veron 1022

Veron 1022 efter Mouton de Foy 340 undan Vera 695 tillhör hingstlinjen efter Vladimir 612 Belg. Veron föddes 1909 på Falebergs Stuteri och såldes vid tre års ålder till Daga härads hästavelsförening i Södermanland. Veron ställdes hos Ragnar Claeson på Ekhof där han redan i sina första fölomgångar lämnade en hel rad hingstar, som blev av stor betydelse. Efter att ha verkat i Södermanland i 10 år, återköptes Veron på hösten 1921 till Faleberg där han stod som stambeskällare till sin död 1931. Veron var en utmärkt förärvare och genom sina 68 godkända söner och ett stort antal förnämliga döttrar fick han en stor inverkan på den svenska ardenneraveln. Av sina söner var, Veras 4748, Viron 4752 och Verdan 5272 de förnämsta. Veras lämnade 20, Viron 14 och Verdan 23, godkända söner.

Som föl råkade Veron ut för en olyckshändelse och slet nästan av hela huden på vänstra bakbenets skenben så att senorna blottades. När hingsten, efter lång och ihärdig vård, tillfrisknade fick högra hasen på grund av ansträngningen en mycket stor galla som aldrig helt gick bort. Det stora ärret på vänstra bakskenan fick han för alltid behålla.

I samband med att Daga härads hästavelsförening förvärvade Veron, besiktades hingsten av professor Vilhelm Hallander, Skara, som i sitt besiktningsintyg, efter först ha omnämnt hingstens stora förtjänster skriver: "Anmärkas bör dock att han har ett ärr på vänstra bakbenets skena, att högra hasen är fylld samt att vänstra ländhalvan och korset äro sjunkna, vilket fel dock enligt min åsikt ur avelssynpunk intet har att betyda."

 

 

Tillbaks till startsidan