1969 års torn Klicka här för att komma till förstasidan


Innehåll

Invigningen
ILUG 1923

De tidiga åren
30- och 40-talen

Trafiken ökar
50-talet

Jetåldern
1960-1973

De sista åren
1973-1981

Torslanda idag


Torslanda72
Sceneri för FS98

Flygtornet
Diskussionsforum för  svensk flyghistoria

Länkar
till flyghistoria


Historien om Torslanda: 1999
Torslanda Flygplats idag

Tjugotvå år har gått sedan jetmotorerna tystnade på Torslanda. Flygplatsen stängdes för all trafik 1979, och inte förrän på 90-talet landade ett flygplan åter på Torslandas spruckna banor. Det var en landningstävling som ägde rum, och tillräckligt stor plats fanns på en av banorna för att landa småflygplan. Jag vill minnas att tävlingen gjordes om på nytt för några år sedan.

Den Blå Hangaren, som byggdes inför invigningen 1923, förstördes i ett pyromandåd 1981. Byggnaden var kulturminnesmärkt och saknaden är stor efter den vackra hangaren. Volvo använde hangaren som bevaringsplats för museibilar, men lyckades rädda samtliga undan förödelsen. Idag håller en golfklubb till på den anrika marken, men ett minnesmärke finns uppsatt i närheten. Kullen alla flygplan snävt passerade över inför landning på bana 04 är idag golfbana. I banänden av bana 14 finns idag en marina med tillhörande båthamn. Norra delen av bana 32 är nästan helt intakt, eftersom den är avskuren av en väg. Banmarkeringarna är delvis mycket tydliga än idag.

Jag har besökt Torslanda flera gånger de senaste åren. Det är en underlig känsla att vandra omkring bland byggnader, som för bara drygt 20 år sedan utgjorde Sveriges näst största flygplats. Att tänka sig vilka personer som passerat genom dörrarna - otaliga statsministrar och flera presidenter - är fascinerande när man ser vad lokalerna idag används till. Vid varje besök tar jag bilder för att dokumentera området, och de kommer att läggas upp här efterhand. Samtliga bilder nedan är klickbara.

Hangar II 1996Den gamla hangar II är numera fabrik och används av Crawford för tillverkning av garageportar. Hangaren är ommålad och något förändrad, men antennerna på taket sitter fortfarande kvar. På den gamla plattan framför de numera stängda hangarportarna kan man fortfarande se parkeringsmarkeringarna! Till höger om hangaren ligger SAS gamla fraktbyggnad, som idag används för andra ändamål.

 

Bana 04 som den såg ut 1996På plattan ställdes mängder med containers upp, och en del av bana 04/22 används sedan många år av ett bilimportföretag som lagringsplats för nya bilar. Banan var helt intakt fram till hösten 1997, då stora delar av den tyvärr revs upp till förmån för en ny väg. Asfalten var halvmetertjock i den gamla banan. Den bortersta delen av banan är fortfarande kvar. Bilden till vänster är från 1996.

 

Bana 09 som den såg ut 1996Bana 09 som stängdes redan 1968 är som synes fortfarande kvar. Banmarkeringarna var så sent som 1997 klart synliga, och även krysset som markerar att banan är stängd finns kvar. Till vänster på bilden syns de höga lyktstolparna som lyste upp plattan på kvällar och nätter. Om de fortfarande fungerar vet jag inte.

 

1938 års terminalbyggnad som den såg ut 1997Från detta torn leddes flygtrafiken fram till 1969. Det sitter på 1938 års terminalbyggnad, som genomgått en del ombyggnader genom åren men som inte ändrat sig nämnvärt sedan 1977. Byggnaden är idag bostad för en familj, och i den terminalen finns idag bl a en djuraffär. Till vänster utanför bilden ligger gamla Flygrestaurangen, som fortfarande finns kvar.

 

1969 års terminal som den såg ut 19981969 års terminal ser ut så här idag. Den är ganska intakt på utsidan, men inuti finns idag endast ett gym. Tidigare har olika firmor bedrivit verksamhet här. Utrikeshallen låg innanför fönstren som idag är täckta av reklamtext. Parkeringen där jag befinner mig är idag mestadels tom. För 25 år sedan var det alltid fullt här. Framför mig skulle massor med taxibilar och bussar varit. I bakgrunden syns 1938 års terminal.

1969 års kontrolltorn som det såg ut 19961969 års kontrolltorn syns än idag från långt håll. Tittar man riktigt noga, så kan man tycka sig se människor som rör sig däruppe. Och det kanske de gör, eftersom tornet idag ägs av en flygintresserad herre som hyr ut lokalen för fester och andra ändamål. Ryktet säger att det finns planer på att upprätta ett mindre flygmuseum i tornet. När man ska ta sig upp går man med andakt uppför en gammal SAS-trappa som gjort trogen tjänst i många år nere på plattan. Antennerna på taket är borta och inredningen är utbytt, men i övrigt är tornet i originalskick.

Sammanfattningsvis så är det trevligt att större delen av flygplatsen fortfarande finns kvar, även om byggnaderna döljs av diverse andra lokaler och containers. Tyvärr är inte hela bansystemet intakt längre, men för några år sedan hade man utan större problem kunnat sätta ner en DC-9 på Torslanda, förutsatt att banorna var rena från hinder.

Denna sida kommer att uppdateras med fler bilder efterhand. Håll utkik i Flygtornet efter nyheter om uppdateringar!

 

Torslanda72 - nostalgisceneri för FS98. Klicka här!

formgivning och idé Hans Jakobsson - copyright 1999

Klicka här för att komma till Hans Jakobssons hemsida