Om utrustning

Kompass och karta är en nödvändighet om du inte följer väl kända stigar.

En handburen GPS är något alldeles extra kul. Den visar var du är (lat/long), den kan visa kompassriktning (bäring) och avstånd till ett fördefinierat mål - tillbaka till bilen t.ex. Du kan också få reda på när solen går ner, vilket är viktigt på vintern då det mörknar tidigt.

Kängor - jag rekommenderar kängor avsedda för vandring i terräng. På blöta myrar är vandringskängor med höga skaft bättre än stövlar. Annars finns det flera typer och tillverkare, så tag god tid på dig att välja - inte minst i affären och hemma, innan du tar dem i bruk. Passformen är viktig (jmfr handske), kängorna får inte vara för små men heller inte för stora - foten får inte glida omkring i kängan! Snörningen spelar stor roll.

Strumpor - jag tror att det är bättre att ha ett par strumpor i kängor med bra passform, än tre par, som jag  måste ha förr i rymligare kängor. Det finns många strumpor att välja på - alla är dyra och "bäst" men jag har inte märkt någon större skillnad.

Under högsommaren kan det bli för varmt med kängor. Joggingskor är då en utväg men bara för korta vandringar.

Du bör ha starka kläder i en inte allför känslig färg. Köp inte för dyra, det är så tråkigt när man river sönder byxorna på taggtråd som finns överallt i terrängen. Mitt val är ett ställ för uppehållsväder, i bomull och ett för regnväder. Jacka och långa byxor. Med många fickor. Har du råd, så välj regnkläder med omsorg, helst sådana med nät på insidan.

Långa byxor ja - mot fästingar och brännässlor och ...
(läs Annika Tigers artikel - http://www.tiger.pp.se )

En maggördel för vatten och annat smått som kan vara bra att ha med. Varför inte en mobiltelefon, GSM funkar förvånande bra. Alternativt kan man ha ryggsäck, med utrymme för reservkläder, t.ex. regnställ.

Du kan avstå från allt i matväg men inte från vatten. Tvinga dig att dricka minst en gång per halvtimma. Går man raskt så blir man svettig och börjar snart frysa. Längre pauser är därför inte att rekommendera.

Ha alltid med dig en mössa, och, utom på högsommaren, ett par handskar. Du vet aldrig vad du kan råka ut för. Du behöver kompass, Gröna kartan för området och - en vattenflaska.

Enkel tumregel för tid och avstånd

Det tar 1 min att gå 100 m i rask vandringslunk på relativt slät skogsväg och i lätt kuperad natur d.v.s. 6 km/tim är ett bra medelvärde för gånghastighet. Du kan använda tumregeln

Hastigheten blir något lägre på skogsstigar med rötter och stenar och mycket lägre i kraftigt kuperad natur.

Version: 04.2A

© Gunnar Wallgard