Att lyssna på talböcker

Hur kommer man igång?

De flesta talböcker är sparade i mp3-format på CD  i Daisy-teknik, se TPB nedan,  och kan avlyssnas endera med en särskild talbokspelare eller också med ett läsprogram i dator. Talboksspelaren kan man låna på biblioteket och läsprogrammet kan hämtas gratis på biblioteken eller laddas ner från http://www.tpb.se/verksamhet/produktion/daisy_teknik/. Dessa alternativ har bl.a. funktionen att efter avbrott av uppläsningen kunna fortsätta på samma ställe i boken och att kunna läsa talböcker gjorda före 2002 med filer i en nummerordning, som inte följer den löpande texten.
Annan spelare anpassad för mp3-format kan användas om uppläsningen fortsätter på samma ställe efter avbrott. Däremot kan talböcker gjorda före år 2002 inte läsas.
Biblioteket har ännu en tjänst som rekommenderas - böcker kan läsas via strömmande media på Internet men urvalet är hittills begränsat!

Talböckerna i Mina boktips har jag lånat på biblioteket - tack Folkbiblioteken i Jönköping för visad tjänstvillighet och lån av ovanstående skatter (http://lingonline.jonkoping.se/)!

Vänd dig till biblioteket på din ort så får du assistans.  Bibloteken samarbetar med Talboks- och punktskriftsbiblioteket, TPB. På dess hemsida -  http://www.tpb.se/  - kan du hitta massvis av talböcker.

Det finns utmärkta sajter på Internet om historiska romaner i vanliga textböcker och där man kan få ytterligare bra tips. Underligt nog saknas några av de bästa böckerna i Mina boktips i dessa sajter!

Man kan också köpa talböcker i de flesta bokhandlar eller på nätet genom sökning på Google.

Att lyssna på talböcker

Jag har alltid älskat böcker!
Som barn slutade jag skolan tidigt på lördagar och det firades på kökssoffan med att läsa låneböcker och äta mammas nybakta bullar. Spännande indianböcker och djurböcker… Mitt intresse ökade och jag började skaffa egna böcker . Jag gjorde också en liten bokhylla med lock och lås i slöjden som jag kunde förvara skatterna i.
Åren gick och jag läste det mesta. En gång fick jag en decimetertjock bunt med häften med titeln "Teknikens triumfer". Jag läste allt från sida till sida och det kom mig att välja yrke, det blev Chalmers så småningom.

Jag föddes år 1931 så nu har det gått några år. Mina ögon har blivit så torra att jag har tvingats gå över till talböcker och har även läst om många böcker från tidigare.

När man lyssnar på en talbok kan man inte hoppa över avsnitt som är litet tröga och man måste koncentrera sig på uttalet av alla nya namn som dyker upp i handlingen. Talboken bidrar därför till en lugnare läsning, den följer texten helt och hållet. Man har inget tryckt papper framför sig som kan distrahera, man bara lyssnar - vilket bidrar till att stimulera fantasin, man ser handlingen framför sig.
OK då - man saknar kartorna som visar vilken väg Alexander färdades!

En duktig uppläsare kan öka upplevelsen medan en entonig uppläsning kan vara förödande - när "God natt" låter som "Givakt! Manöver!"

Den bästa läsupplevelsen jag har av en bok är, när jag sörjer över att den är färdigläst! Att efteråt gå och längta efter att få träffa "mina vänner i boken" igen och kanske inte ens vill störa upplevelsen med att börja läsa en ny bok! Därför gillar jag att handlingen omfattar många böcker. Men även de tar slut…

Ha en angenäm läsning!
Gunnar Wallgard

Om du inte ser vänsterramen, klicka på bilden:
                      

© Gunnar Wallgard